play

Ay-liikkeen uudet työtaistelutoimet pysäyttävät Suomen viennin – "Nyt mennään kapeammalla kärjellä ja pidemmän aikaa"

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto (vas.), SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ja Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtaja Håkan Ekström kertoivat keskiviikkona suunnitelluista työtaistelutoimista.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto (vas.), SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ja Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtaja Håkan Ekström kertoivat keskiviikkona suunnitelluista työtaistelutoimista. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

STT

Palkansaajakeskusjärjestö SAK ja osa sen merkittävimmistä jäsenliitoista aloittavat ensi maanantaina uudet poliittiset työtaistelutoimet.

SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan mukaan toimet ovat merkittäviä ja vaikuttavat muun muassa vientiin, tuontiin, logistiikkaan sekä tuotantolaitoksiin.

– Meillä on kompromissi- ja neuvotteluhalua. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että hallitus ei aio muuttaa omia esityksiään oikeastaan piiruakaan ainakaan palkansaajien suuntaan, Eloranta sanoi tiedotustilaisuudessa.

– Kun tilanne on se, että neuvottelukontaktia ja vuoropuhelua ei näytä oikein syntyvän, olemme taas tilanteessa, jossa joudumme kertomaan tulevista työtaistelutoimista.

SAK ja sen jäsenliitot kertoivat uusista työtaistelutoimista tiedotustilaisuudessaan keskiviikkona. Toimilla vastustetaan Petteri Orpon (kok.) hallituksen kaavailemia muutoksia työelämälainsäädäntöön. Ay-liikkeen mukaan muutokset tarkoittavat merkittäviä heikennyksiä palkansaajien asemaan.

Lakkojen piirissä on yhteensä noin 7 000 työntekijää. Määrä on huomattavasti pienempi kuin aiemmilla työtaistelukierroksilla, joita ay-liike on järjestänyt syksystä lähtien. Lisäksi lakot ovat aiemmin kestäneet pisimmilläänkin vain muutamia päiviä.

– Aikaisemmin lakoissa mentiin leveämmällä rintamalla ja lyhyemmin. Nyt mennään kapeammalla kärjellä ja pidemmän aikaa, Eloranta tiivisti taktiikan tiedotustilaisuudessa.

Kuten aiemmillakin lakkokierroksilla on nähty, ay-liike sanoi tälläkin kertaa, että lakot voidaan vielä perua, jos hallitus ryhtyy aitoihin neuvotteluihin työelämäuudistuksista palkansaajien kanssa.

SAK:n Elorannan mukaan kuluvan viikon perjantai on tässä mielessä "tarkka paikka". Pääministeri Orpo on kutsunut tuolloin keskeiset työmarkkinatoimijat koolle. Tarkoituksena on etsiä keinoa käynnistää uudelleen neuvottelut vientivetoisesta työmarkkinamallista.

– Olemme tarjonneet sovinnon kättä ja osoittaneet mielestämme merkittävää kompromissihalua. Toivomme sitä nyt myös hallitukselta, jottei tämä hankala tilanne kärjistyisi entisestään, Eloranta sanoi keskiviikkona.

– Pallo on todellakin viime kädessä pääministerillä.

SAK ei kuitenkaan lähde keskustelemaan hallituksen kanssa pelkästä työmarkkinamallista, vaan keskusteluihin täytyy järjestön mukaan sisällyttää myös työrauhakysymykset ja paikallisen sopimisen säännöt.

– Olemme tulleet vastaan esimerkiksi paikallisen sopimisen sopijaosapuolikysymyksessä, mutta sen vastapainoina tarvitsisimme vaikkapa luottamusmiehen aseman vahvistamisen lainsäädännössä, Eloranta kertoi.

– Työrauhan osalta taas esimerkiksi tukityötaistelussa olisi syytä tarkastella kirjauksia.

Eloranta painotti, että jos neuvotteluihin päästään, silloin keskusteltaisiin kokonaisuudesta, jota aikanaan arvioitaisiin.

– Ei tämä ole mikään yleiskorotusneuvottelu, jossa tavoittelisimme jotain puolentoista prosentin palkankorotusta ja olisimme tyytyväisiä, Eloranta sanoi.

– Näitä asioita ei myöskään tarvitse ratkaista yhdessä pöydässä ja prosessissa. Sen sijaan tärkeää on, että suunta olisi toisenlainen kuin nykyinen, jossa ainoat ohjelmaan tehtävät muutokset ovat niitä, joita työnantajapuoli esittää.

Suurista liitoista esimerkiksi Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT sekä Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ovat lakossa mukana. Lakko pysäyttää liittojen mukaan Suomen viennin kahdeksi viikoksi.

AKT:n lakko sulkee satamien tavaraliikenteen, mutta henkilöliikenne toimii normaalisti. Esimerkiksi linja-autonkuljettajat eivät ole lakossa mukana.

AKT:n mukaan työtaistelun syynä ovat hallituksen ajamat työelämän heikennysesitykset ja työtaistelulla puolustetaan jokaisen työntekijän työelämäoikeuksia.

– Kiitämme kansalaisten tuesta. Nyt sitä todellakin tarvitaan. Ratkaisun avaimet ovat pääministeri Petteri Orpolla, liiton puheenjohtaja Ismo Kokko sanoo tiedotteessa.

AKT:n ilmoittama työtaistelu koskee Viking Linen rahdinkäsittelytehtäviä Helsingin ja Turun satamissa, AKT:n säiliö- ja öljytuotealalla Nesteen varastojen operaattoreita sekä ahtausalan työtehtäviä alihankintatöineen AKT:n ilmoittamissa yrityksissä.

Kokon mukaan lakolla on todennäköisesti vaikutuksia muun muassa polttoaineen ja elintarvikkeiden toimituksiin.

– Polttoaineen jakelussa lakko kohdistuu niin sanottuihin rantavarastoihin, joissa on erinäisiä nesteitä varastossa, Kokko kertoi tiedotustilaisuudessa.

– Nämä varastot kestävät tietyn aikaa. Meidän toimemme kohdistuvat niin, että varastoja ei tulla enää uudestaan ulkopuolelta tankkaamaan.

Elintarvikkeiden kohdalla vaikutuksia pohditaan taas todennäköisesti tapauskohtaisesti lakon aikana, Kokko sanoi.

– Perinteisesti olemme ottaneet tuoretuotteita laivoista lakkojen aikana. Esimerkiksi eläinten rehu tulee mieleen, eli sitä on yleensä purettu myös lakoissa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

JHL:n lakot taas vaikuttavat rautateiden tavaraliikenteeseen ja useiden satamien toimintaan eri puolilla Suomea. Lakossa on JHL:n mukaan noin tuhat liiton jäsentä.

– Käytännössä toimet vaikuttavat niin, että tavaraliikenteeseen tulee raiteilla katkoja tai pysähdyksiä kahden viikon ajan, JHL:n puheenjohtaja Håkan Ekström sanoi tiedotustilaisuudessa.

Hänen mukaansa katkot tavarantoimituksissa vaikuttavat niin metalliteollisuuteen, kemianteollisuuteen, metsäteollisuuteen kuin energiantuotantoonkin.

– Vaikutus näkyy ennen kaikkea ratapihoilla satamien yhteydessä ja sisämaassa, Ekström kertoi.

– Muutaman päivän sisällä työtaistelun alkamisesta ratapihat tulevat olemaan täynnä vaunuja, joilla on käsittelemätöntä kuormaa.

Myös satamissa JHL:n lakko tulee Ekströmin mukaan aiheuttamaan ruuhkaa. Laivat eivät välttämättä pääse satamiin enää ollenkaan muutaman päivän jälkeen lakon alkamisesta.

Aiemmilla kierroksilla JHL:n lakot ovat vaikuttaneet tuntuvasti myös esimerkiksi varhaiskasvatukseen ja VR:n junakaluston huoltoon. Nämä alat eivät ole tällä kertaa lakon piirissä.

– Painopiste on erilainen kuin aikaisemmilla kierroksilla, eivätkä suurimmat sopimusalamme ole tällä kertaa mukana, Ekström kertoi.

AKT:n puheenjohtaja Kokko oli samoilla linjoilla kertoessaan, mikä kohde lakkoilijoilla on tähtäimessään.

– Näkemyksemme mukaan hallituksen suunnittelemien heikennysten taustalla ovat elinkeinoelämä ja suuryritykset. Lakkojen vaikutukset osuvat tällä kertaa varmaan enemmän sinne, Kokko kuvaili tilaisuudessa.

Kahden viikon poliittiseen lakkoon osallistuvat myös Teollisuusliitto ja Sähköliitto. Toimet kohdistuvat raskaaseen prosessiteollisuuteen, eikä joukossa ole esimerkiksi ydinvoimaloita tai muita voimalaitoksia.

Sen sijaan lakkojen piirissä ovat esimerkiksi Outokummun ja SSAB:n terästehtaat Torniossa ja Raahessa. Joukossa on myös Nesteen terminaaleja muun muassa Kemissä ja Kokkolassa. Yhteensä lakkojen piirissä on 11 työpaikkaa.

Teollisuusliitto julisti myös maanlaajuisia vuorokauden mittaisia työnseisauksia perjantaille 15. maaliskuuta. Työnseisaukset kohdistuvat useille teollisuuden toimialoille. Tukilakot koskevat muun muassa useita teknologiayritys ABB:n toimipisteitä, useita metsäyhtiö Keiteleen toimipisteitä sekä useita teknologiayritys Stera Technologies Oy:n toimipisteitä.

Lisäksi lakkorintamassa seisovat myös Rakennusliitto ja Palvelualojen ammattiliitto PAM. Esimerkiksi Rakennusliitto kertoo tiedotteessaan, että se aikoo järjestää omia työtaistelutoimia lakkojen aikana.

– Rakennusliiton rooli tällä lakkokierroksella on tukea avainalojen pidempiä lakkoja ja järjestää näihin liittyen omia työtaistelutoimia, liiton varapuheenjohtaja Jyrki Ojanen sanoo tiedotteessa.

Rakennusliitto sanoo ilmoittavansa lakkokohteet sen jälkeen, kun lakkoilmoitukset on annettu tiedoksi jäsenistölle, työnantajaorganisaatioille, yrityksille ja valtakunnansovittelijalle.

PAM:n tiedotteessa puolestaan kerrotaan, että myös palvelualojen työntekijät ovat lakossa AKT:n, JHL:n, Teollisuusliiton ja Sähköliiton lakkokohteissa.

Ammattiliitto Pro liittyy SAK:n rinnalle ensi viikolle kaavailtuun laajaan lakkorintamaan. Pro on päättänyt uusista poliittisista työnseisauksista. Kaksi viikkoa kestävä lakko koskee muun muassa ahtausalan teknisiä toimihenkilöitä ja tiettyjä alihankintatöitä Haminan satamassa.

– Suomi on rakennettu yhdessä sopien. Orpon hallituksen kolmikantainen valmistelu on osoittanut, että hallitus huomioi vain työnantajan näkemykset. Vaadimme aitojen neuvotteluiden käynnistämistä, kuten Suomessa on ollut tapana, puheenjohtaja Jorma Malinen sanoo tiedotteessa.

Kaksiviikkoisen lakon lisäksi Pro on ilmoittanut perjantaina 15. maaliskuuta toteutettavasta yhden vuorokauden mittaisesta työnseisauksesta, joka koskee muun muassa Konecranesin Hyvinkään ja Hämeenlinnan toimipisteitä sekä Nokian Renkaiden, ABB:n, Keitele Timber Oy:n ja Keitele Wood Products Oy:n sekä hissiyhtiö Koneen kaikkia toimipisteitä.

Ammattiliitto Pro kuuluu keskusjärjestö STTK:hon.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi