Rajaturvallisuutta ruotinut parlamentaarinen kokous ei löytänyt ratkaisua kiistaan
Sisäministeri Krista Mikkosen mukaan keskustelu rajaturvallisuudesta jatkuu eduskunnassa. LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto
Rajaturvallisuutta ruotinut parlamentaarinen kokous ei löytänyt keskiviikkona ratkaisua kiistaan varautumisesta muuttoliikettä hyväksikäyttävään hybridivaikuttamiseen.
Sisäministeri Krista Mikkosen (vihr.) mukaan keskustelu asiasta eduskunnassa jatkuu. Valmiuslain uudistamisen ohella asiasta keskustellaan Mikkosen mukaan myös rajavartiolain uudistamisen yhteydessä.
– Nämähän ovat eri lait, mutta kuitenkin muodostavat kokonaisuuden, Mikkonen sanoi toimittajille eduskunnassa kokouksen jälkeen.
Mikkosen mukaan hallitus antaa rajavartiolain pikaisesti eduskunnan käsiteltäväksi. Samaan aikaan eduskunta jatkaa valmiuslain käsittelyä. Mikkonen muistutti, että valmiuslaki antaisi keinoja puuttua monenlaisiin esimerkiksi Suomen kansalliseen infrastruktuuriin liittyviin hybridiuhkiin.
– Pidän äärimmäisen tärkeänä, että se saataisiin kiireellisesti läpi, eli se viiden kuudesosan enemmistö löytyisi, jotta meillä olisi nämä työkalut mahdollisimman pikaisesti käytössä, Mikkonen sanoi.
Perussuomalaiset tiukalla linjalla
Perussuomalaiset ovat vetäneet valmiuslain uudistamisen suhteen tiukkaa linjaa ja ilmoittaneet, että puolue ei aio hyväksyä valmiuslain muutoksen julistamista kiireelliseksi, jos lakiin ei saada puolueen haluamia pykäliä turvapaikkahakemusten vastaanottamisen keskeyttämisestä.
Jotta valmiuslain muutos voitaisiin saada voimaan tämän hallituksen aikana, lakimuutos on julistettava kiireelliseksi. Eduskunnan perustuslakivaliokunta katsoi äskettäin, että perusoikeuksiin puuttuvaa valmiuslain muutosta ei voida säätää tavallisena lakina.
Lain kiireelliseksi julistamiseksi vaaditaan vähintään viiden kuudesosan kannatus täysistunnossa, joten ilman perussuomalaisten kannatusta kiireelliseksi julistaminen ei onnistu.
Mikkosen mukaan lakeja säädettäessä pitää huolehtia siitä, että mahdollisilla turvapaikanhakijoilla säilyy mahdollisuus turvapaikan hakemiseen.
– Mutta jos sitä (turvapaikan hakemista) käytetään väärin ja tällaisena välineellistämiskeinona, niin silloin meillä tulee olla myös keinoja, että voimme siihen vastata ja voimme esimerkiksi keskittää sitä (turvapaikan hakemista) johonkin tiettyyn kohtaan, Mikkonen sanoi.
Marin koronassa, Saarikko johti kokousta
Pääministeri Sanna Marin (sd.) oli kutsunut puolueiden puheenjohtajat ja eduskuntaryhmien puheenjohtajat koolle keskustelemaan muuttoliikettä hyväksikäyttävästä hybridivaikuttamisesta. Marin ei itse päässyt koronatartuntansa takia kokoukseen, vaan kokousta johti varapääministerin ominaisuudessa valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.).
Saarikko ei kokouksen jälkeen tullut kommentoimaan keskustelujen kulkua tiedotusvälineille.
Perussuomalaisten puheenjohtajan Riikka Purran mukaan monissa eduskuntaryhmissä on samansuuntainen näkemys turvapaikanhakijoita hyväksikäyttävän hybridivaikuttamisen torjumisesta, mutta keskiviikon kokous ei kuitenkaan kyennyt löytämään asiassa sopua.
Purran mukaan keskustelujen etenemistä vaikeutti se seikka, että kaikki eduskuntaryhmät eivät puhuneet samasta asiasta. Purra peräänkuulutti hallituspuolueilta yhdenmukaista suhtautumista asiaan.
– Uskoisin, että avainrooli on pääministerillä ja äskeisen keskustelun perusteella myös varapääministerillä. Toivon, että he huolehtivat siitä, että hallitus pääsee yksimielisyyteen, Purra sanoi.
"Puuttuvat pykälät voidaan laatia valiokunnissa"
Jos hallitus ei saa puuttuvia pykäliä tehtyä, ne voidaan Purran mukaan tehdä myös valiokunnissa. Purra on eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtaja. Hallintovaliokunta on Purran mukaan saamassa torstaina valmiiksi lausuntonsa valmiuslaista, josta eduskunnan puolustusvaliokunta puolestaan laatii mietinnön.
Hallintovaliokunta myös laatii mietinnön rajavartiolaista, joka Purran mukaan on tulossa eduskunnan käsiteltäväksi torstaina.
Purran mukaan muutokset lakiesityksiin ovat välttämättömiä.
– Meidän täytyy kyetä ajamaan sellaista lainsäädäntöä, joka mahdollistaa sen, että Suomi suojaa itseään vihamielisen valtion aiheuttamalta hybridioperaatiolta, Purra sanoi.
Purra ei lämmennyt Mikkosen näkemykselle siitä, että turvapaikanhakijoita hyväksikäyttävää hybridivaikuttamista voitaisiin torjua keskittämällä turvapaikanhakua tietyille rajanylityspaikoille.
– Valitettavasti valtio, joka tällaista tekee, eli ohjaa näitä virtoja, osaa myös ohjata turvapaikanhakijat sille rajanylityspisteelle, joka sattuu olemaan auki, Purra sanoi.
uusimmat
Luitko jo nämä?
Moni päättää työsuhteensa nykyään erosopimuksella – vantaalaiselle Vesa Harjuselle, 55, tarjottiin eropaketin sijaan laittomat potkut
Juhannuskokko sytytettiin Joensuussa aikanaan Kaluvirran kokkokivenä tunnetulle paikalle, joka nyt tunnetaan jostain aivan muusta – Keskikesän juhla näyttäytyi Karjalattaressa hartaana mutta viinantäyteisenä
Hiljainen jokireitti hurmaa kulkijan – Ilomantsin Koitajoella aloittelijakin pääsee nauttimaan melonnasta, extremereittejä on tarjolla joen yläjuoksulla
Luetuimmat
LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO
Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.
Toimitus, uutisvihjeet:
010 230 8110
toimitus@karjalainen.fi