play

Rajavartiolaitokselle kaavaillaan lakiin oikeutta ottaa kiinteistöjä käyttöön ilman poikkeusolojen julistamista – lausuntokierrokselle lähti useita keinoja varautua Venäjän hybridivaikuttamiseen

 Vaalimaa on Suomen vilkkaimpia rajanylityspaikkoja. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Vaalimaa on Suomen vilkkaimpia rajanylityspaikkoja. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

STT-Lehtikuva

Turvapaikanhakijoiden käyttämistä Venäjän vaikuttamisen välineenä pyritään rajoittamaan uusilla muutoksilla rajavartiolakiin. Tämä nytkähti pykälän verran eteenpäin torstaina iltapäivällä, kun sisäministeriö tiedotti lähettäneensä lakiesitystä koskevan luonnoksen lausuntokierrokselle.

Venäjän hyökättyä yhä laajamittaisemmin Ukrainaan on Suomessa käyty keskustelua siitä, voitaisiinko itäraja sulkea turvapaikanhakijoilta poikkeuksellisessa tilanteessa. EU-komissio kuitenkin päätyi siihen, että rajan täysi sulkeminen kansainvälistä suojelua hakevilta ei ole mahdollista.

Rajavartiolaki mahdollistaa jo nyt yksittäisten rajanylityspaikkojen väliaikaisen sulkemisen. Sen on oltava välttämätöntä sellaisen uhan torjumiseksi, joka kohdistuu yleiseen järjestykseen, kansalliseen turvallisuuteen tai kansanterveyteen.

Lakiin on nyt kaavailtu mahdollisuutta keskittää kansainvälisen suojelun hakeminen joko yhdelle tai useammalle rajanylityspaikalle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Koska esitetyt pykälämuutokset liittyvät suoraan kansainvälisten sopimusten noudattamiseen ja perusoikeuskysymyksiin, lausunnoilla annettu palaute otetaan tarkasti huomioon, sanoo sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) tiedotteessa.

Tiedotteessa todetaan, että jatkossakin Eurooppaan pyrkiviä ihmisiä on paljon ja muuttoliikettä tullaan hyödyntämään poliittisen painostamisen keinona.

Kiinteistöt käyttöön ilman poikkeusoloja

Rajavartiolakiin kaavaillaan myös muutosta, joka antaisi Rajavartiolaitokselle uusia mahdollisuuksia ottaa käyttöönsä yksityisomistuksessa olevia kiinteistöjä tietyissä tilanteissa. Lisäksi yksittäisiä tahoja voitaisiin velvoittaa suorittamaan joitain muitakin välttämättömiä palveluja. Nämä tapahtuisivat korvausta vastaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Keinot olisivat käytössä esimerkiksi silloin, jos Suomeen pyrkisi rajan yli poikkeuksellinen paljon ihmisiä ja keinojen käyttö katsottaisiin välttämättömäksi. Tälläkin siis varauduttaisiin esimerkiksi siihen, että Venäjä pyrkisi käyttämään laajaa ja äkillistä maahanmuuttoa hybridivaikuttamisen välineenä.

Valmiuslakiin on jo ehdotettu lisättäväksi vastaavankaltaisia kohtia Maahanmuuttoviraston oikeuksiksi, mutta nyt kiinteistöjä ja välttämättömiä palveluja koskevat kohdat olisivat siis tulossa myös normaaliajan lainsäädännön puolelle Rajavartiolaitokselle.

–  Meidän täytyy kuitenkin pärjätä myös poikkeuksellisissa tilanteissa mahdollisimman pitkälle normaaliajan lainsäädännöllä, sanoo oikeudellisen osaston päällikkö Sanna Palo Rajavartiolaitoksesta STT:lle.

Jo aiemman rajavartiolain mukaan Rajavartiolaitoksen on ollut mahdollista käyttää tilapäisesti muita kuin pysyvässä käytössä olevia kiinteistöjä, kun se on ollut sotilaallisen harjoitustoiminnan, rajaturvallisuuden ylläpitämisen tai puolustusvalmiuden kohottamisen kannalta välttämätöntä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Valmiuslain pykälien käyttäminen on useamman "lukon" takana kuin normaaliajan lainsäädäntö. Valmiuslain pykälät ovat poikkeusolojen lainsäädäntöä, jota ei voi käyttää muuten. Ajatuksena on, että viranomainen ei tarpeettomasti ryhdy rajoittamaan kaikille kuuluvia perusoikeuksia.

Valmiuslain pykäliä otettiin käyttöön ensimmäisen kerran koronaviruspandemian aikana. Esimerkiksi Uudenmaan rajojen sulkeminen vuonna 2020 ei olisi ollut mahdollista ilman sitä.

Raja-aitoja myös vesialueille

Venäjän hyökättyä aiempaa laajemmin Ukrainaan helmikuussa on julkiseen keskusteluun noussut sekin, ovatko nykyiset raja-aidat Suomen ja Venäjän välillä riittävät.

Rajavartiolaissa säädellään jo nyt myös raja-aidoista, jotka maanomistajat tai maa-alueen haltijat ovat velvollisia sallimaan raja-aukolle eli rajaviivan tuntumaan. Aitojen tai muiden esteiden rakentaminen muualle vaatisi kuitenkin lain muuttamista, mikä nyt on aikeena.

Mahdollisuus raja-aitoihin haluttaisiin lisäksi tarkentaa ulottumaan myös vesialueille.

Aidan rakentamista koskevat vaihtoehdot ovat selvittelyssä, mutta ennen rakennustöitä säännökset täytyy muuttaa.

Valmiuslakiin puolestaan tulisi lisäys, jossa poikkeusoloissa voitaisiin tilapäisesti kieltää oikeus oleskella ja liikkua tietyllä paikkakunnalla tai alueella rajan läheisyydessä.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi