play

Ravintolarajoitukset laajenevat eri puolilla maata – neljällä uudella alueella rajoitukset voimaan keskiviikkona

Asiakkaita nauttimassa olutta pikkujoulutunnelmissa baarissa 28. lokakuuta 2021. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Asiakkaita nauttimassa olutta pikkujoulutunnelmissa baarissa 28. lokakuuta 2021. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

STT-Lehtikuva

Koronatoimet kiristyvät eri puolilla maata, kun ravintolarajoituksia otetaan käyttöön useilla alueilla epidemiatilanteen pahentuessa. Rajoituksia voi kuitenkin edelleen kiertää koronapassin avulla.

Hallitus päätti ylimääräisessä istunnossa maanantaina rajoituksien käyttöönotosta Pohjois-Pohjanmaalla, Pirkanmaalla, Länsi-Pohjassa ja Kanta-Hämeessä. Alueet ovat määrittäneet olevansa uuden hybridistrategian kriteeristön mukaisia leviämisalueita, joiden epidemiatilanne vaatii hillintää.

Samalla jatketaan nykyisiä rajoituksia kahdeksassa eri maakunnassa. Ravintolarajoitukset ovat olleet voimassa Kymenlaakson, Päijät-Hämeen, Uudenmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Pohjanmaan sekä Etelä- ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa. Rajoitukset ovat vaikuttaneet liikkeiden öiseen aukioloon ja asiakasmääriin, ja ne ovat pysymässä ennallaan.

Rajoituksia on voinut välttää vaatimalla asiakkailta koronapassin käyttöä. Koronapassi kertoo käyttäjänsä rokotus-, testi- tai sairastustilanteesta koronaviruksen osalta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tuoreiden linjausten myötä vain Keski-Suomen, Savon, Karjalan, Kainuun ja Lapin sairaanhoitopiirit jäävät rajoitusten ulkopuolelle.

Rajoitusten sisältö ennallaan

Päätös rajoituksista oli odotettu, sillä aiemmin säädetyt linjaukset olivat vanhentumassa maanantaina.

Rajoitukset jatkuvat katkotta niillä alueilla, joilla ne ovat aiemmin olleet käytössä. Uusilla rajoitusten piiriin tulevilla neljällä alueella aukioloaikoja ja asiakasmääriä koskevat muutokset tulevat voimaan keskiviikkona.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hallitus jatkoi ravintoloiden väliaikaisia rajoituksia koskevan asetuksen voimassaoloa vuoden loppuun.

Mikäli rajoitusalueella toimiva ravintola ei käytä koronapassia, sen on lopetettava anniskelu puoliltaöin ja suljettava ovensa kello yhteen mennessä. Lisäksi ruokaravintoloissa neljännes ja anniskeluravintoloissa puolet asiakaspaikoista on pitänyt olla poissa käytöstä.

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö MaRa ilmoitti pian päätöksen tultua julkisuuteen, että se kantelee siitä oikeuskanslerille. Aiemmistakin rajoituspäätöksistä useampaan kertaan oikeuskanslerille kannellut etujärjestö katsoo, että hallituksen päätös ei ollut välttämätön ja oikeasuhtainen.

Uusi hybridistrategia voimaan

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Maanantaina voimaan tulleessa hallituksen päivitetyssä hybridistrategiassa on luovuttu alueiden jaottelusta perustason, kiihtymisvaiheen ja leviämisvaiheen kesken. Päivitys strategiaan tehtiin, kun Suomessa saavutettiin 12 vuotta täyttäneiden 80 prosentin rokotuskattavuus.

Epidemian vaiheiden sijaan käytössä ovat nykyiseen tautitilanteeseen paremmin soveltuvat kriteerit. Niitä sovelletaan pahimmilla epidemia-alueilla, joita kutsutaan jatkossa leviämisalueiksi.

Leviämisalueilla voi olla esimerkiksi alhainen rokotuskattavuus, tietyt rajat ylittävä tartuntamäärä tai kuormittunut terveydenhuolto.

Voimaantulevat rajoitukset koskevat alueita, jotka ovat ilmoittaneet olevansa leviämisalueita. Alueiden piti viikonlopun aikana ilmoittaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle (THL) omasta epidemiatilanteestaan.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi