play

Sisäministeri Rantanen: Sisäministerit EU:ssa haluavat tehostaa palauttamista

Sisäministeri Mari Rantanen arkistokuvassa.

Sisäministeri Mari Rantanen arkistokuvassa. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

STT

Sisäministerit EU:ssa pitävät tärkeänä mahdollisuutta nykyistä tehokkaampiin palautuksiin, kertoo sisäministeri Mari Rantanen (ps.). Keskustelu koski henkilöitä, jotka eivät ole oikeutettuja kansainväliseen suojeluun.

Palautukset EU-alueelta nousivat esille keskiviikkona, kun komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen puhui kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden henkilöiden palauttamisesta. Hän nosti asian esille puhuessaan yhteisessä tiedotustilaisuudessa Ruotsin pääministerin Ulf Kristerssonin ja Belgian pääministerin Alexander De Croon kanssa.

Tiedotustilaisuus järjestettiin, koska Belgiassa terroristisen hyökkäyksen takia kuoli maanantaina kaksi ruotsalaista jalkapallofania.

Rantanen puolestaan kommentoi asiaa etäyhteyksin sen jälkeen, kun sisäministerit olivat kokoustaneet Luxemburgissa. Hän itse piti teemaa kokouksen tärkeimpänä.

–  Tuntuu, että on hyvin helppo siinä kohtaa löytää yhteisiä säveliä, vaikka jäsenmaat ovat hyvin erilaisia ja erilaisissa tilanteissa. Että tässäkin ehkä voi sanoa niin kuin totesin, että nämä palautusasiat, rajakysymykset, turvallisuuteen liittyvät kysymykset kyllä yhdistävät näissä tilanteissa. Ja siinä mielessä on mahdollista, että päästään jossain asioissa etenemäänkin.

Kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeinen palauttaminen on usein vaikeaa, koska maat eivät usein halua ottaa henkilöitä vastaan. Rantasen mukaan palautukset on mahdollista saada toimimaan nykyistä paremmin.

Rantanen sanoo, että EU tekee tällä hetkellä paljon töitä saadakseen palautukset toimimaan antamalla maihin tukea sekä toisaalta kauppapolitiikan, kehityspolitiikan ja viisumipolitiikan vipuvarsilla.

Rantanen kertoi myös, että hän kertoi EU-kollegoilleen Suomen ja Viron välisen Balticconctor-kaasuputken tutkinnan tilanteesta. Keskusrikospoliisi kertoi torstaina, että se sai paikkatutkinnan putkesta valmiiksi.

KRP ei kertonut julkisuuteen kuitenkaan paikkatutkinnan tuloksista. Vauriopaikalta kerätyt näytteet toimitetaan KRP:n rikostekniseen laboratorioon analysoitavaksi, ja tutkinta jatkuu.

Myöskään Rantasella ei ollut tutkinnasta julkista kerrottavaa, vaan hän sanoi tiedotusvastuun olevan viranomaisilla. Rantanen ei ottanut kantaa myöskään siihen, tuleeko Balticconnector-tutkinnan perusteella tarvetta uudelle hybridivaikuttamiseen tai sabotaaseihin liittyvälle sääntelylle.

–  Lainsäädäntökysymykset –  mikäli sellaisia tulee – niin niitä me katsomme varmasti myöhemmin läpi. Että tarvitsemmeko jotain uutta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi