Erdoganin tiedottaja Reutersille: Turkki ei sulje ovea Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydelle
Erdogan sanoi eilen, että Turkki ei suhtaudu Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyyteen tällä hetkellä myönteisesti. LEHTIKUVA/AFP
Turkin tarkoituksena ei ole ollut estää Suomen ja Ruotsin pääsyä sotilasliitto Naton jäseniksi, kertoo Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin tiedottaja uutistoimisto Reutersin mukaan.
Erdogan sanoi perjantaina, että Turkki ei suhtaudu Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyyteen tällä hetkellä myönteisesti. Erdogan antoi perusteluksi Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä koskevaan kannanottoonsa, että "Pohjoismaat ovat kuin vierastaloja terrorijärjestöille". Hän viittasi erityisesti kurdien sissijärjestöön PKK:hon, jonka muun muassa Turkki ja EU ovat määritelleet terrorijärjestöksi.
Erdoganin tiedottajan mukaan Turkki haluaa käydä neuvotteluja rajoittaakseen terrorijärjestöjen toimintaa erityisesti Tukholmassa. Huoli terrorijärjestöistä on Turkin mukaan nostettu esiin Turkin oman kansallisen turvallisuuden takia.
Niinistö Ylellä: Tähän asti viesti meille on ollut kyllä aivan päinvastainen
Presidentti Sauli Niinistö ei usko, että Turkki pyrkisi estämään loppuun saakka Suomen Nato-jäsenyyden. Niinistö kommentoi asiaa Ylen Ykkösaamussa. Hänen mukaansa Turkki ei maininnut Suomea suoraan Nato-jäsenyyttä koskevassa kannanotossa. Asiaan ei voi kuitenkaan suhtautua niin, että se ei koskisi lainkaan Suomea.
– Tämä kannattaa nyt ottaa aika rauhallisesti. Tähän asti Turkin viesti meille on ollut kyllä aivan päinvastainen, Niinistö sanoi.
Niinistö ei kertomansa mukaan lähtisi suhtautumaan Turkin ulostuloihin niin, että kapuloita olisi lopullisesti laitettu rattaisiin. Niinistön mukaan Erdoganin tavoitteista on vaikea sanoa mutta Erdogan on joka tapauksessa halunnut nostaa esille kurdit ja käsittelee ainakin osaa heistä terroristeina.
Vastaus Valkoisesta talosta
Valkoisesta talosta kerrottiin Erdoganin perjantaisen ulostulon jälkeen, että Yhdysvallat aikoo pyytää Turkilta selvitystä sen kannanotoista.
Yhdysvaltain ulkoministeriön uutistoimisto Reutersille kertoman mukaan asiasta on määrä keskustella sotilasliitto Naton epävirallisessa ministerikokouksessa Berliinissä viikonloppuna. Mukana ovat myös Suomen ja Ruotsin ulkoministerit.
uusimmat
Luitko jo nämä?
Noin 370 henkeä nautti Joensuu Runilla mukavista juoksuoloista: Kari Heikura väläytti hyvää juoksuvauhtiaan puolimaratonilla – katso tallenne ja kuvat tapahtumasta
Näkökulma: Kun poliitikon viestintä menee mönkään, on turha osoittaa syyttävällä sormella mediaa – Pohjois-Karjalan aluevaltuutettujen on hyväksyttävä, ettei maakunnan suurimpien verorahojen käyttäjiä aina silitellä
Arkkitehti Wivi Lönn raivasi paikkansa miesten maailmaan – Pohjois-Karjalassa hänen kodikasta ja valoisaa kädenjälkeään voi nähdä ainoastaan Joensuun yhteiskoulussa
Luetuimmat
LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO
Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.
Toimitus, uutisvihjeet:
010 230 8110
toimitus@karjalainen.fi