play

Vasemmistoliiton Li Andersson ilmoittautui mukaan presidenttikisaan

Kuva: Roni Lehti / Lehtikuva

STT

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ilmoittautui presidenttikisaan keskiviikkona. Vasemmistoliiton odotetaan vahvistavan ehdokkaansa puoluevaltuuston kokouksessa lokakuussa.

Andersson toivoo, että presidentinvaalien yhteydessä käytäisiin keskustelua siitä, minkälainen Nato-jäsenmaa Suomi haluaa olla. Hänestä linjakeskusteluja eri puolueiden ja ehdokkaiden välillä tarvitaan nyt, sillä jäsenyysprosessin aikana sitä ei käyty.

– Tulevien vuosien aikana tullaan tekemään monia linjauksia, jotka käytännössä määrittävät Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa, hän sanoi tiedotustilaisuudessaan.

Hänen mukaansa Norja toimii hyvänä esimerkkinä Suomelle, kun roolia lähdetään rakentamaan. Hän mainitsi muun muassa sen, että Norja ei salli ydinaseita eikä pysyviä tukikohtia maaperälleen.

Andersson toivoo lisäksi, että vaaleissa nostetaan esille ilmastokriisiin liittyvät teemat.

Anderssonin mukaan presidentinvaaleissa on tilausta ehdokkaalle, joka tunnustaa avoimesti väriä ja jolla on selkeä arvomaailma.

Andersson totesi, että presidentti voi arvojohtajana olla vahva toimija myös yhteiskunnallisten ongelmien esiin nostajana.

– Jos minut valitaan presidentiksi, haluan nostaa esille niiden äänen, joiden ääni yhteiskunnassa kuuluu muuten heikosti, hän sanoi.

Vasemmistoliiton kannatus eduskuntavaaleissa oli 11 prosenttia. Andersson ei kertonut tulostavoitetta ensi vuoden presidentinvaaleissa.

Hän sanoi uskovansa, että kovinta kilpailua ei tulla käymään vasemmistoliiton äänestäjistä.

– Kun nyt katsoo ehdokasasettelua siellä oikealla puolella, näyttää siltä, että sillä puolella kenttää ja niistä äänestäjistä se kovin taistelu tullaan käymään.

Andersson sanoi viime kuussa harkitsevansa ehdokkuutta presidentinvaaleissa.

– Eniten harkintaan on vaikuttanut oma jaksaminen ja ajankäyttö, mutta kesän jälkeen syksyn alkaessa, kun oppositio on päässyt käyntiin, olen huomannut, että kyllä Li Anderssonissa vielä virtaa riittää, hän sanoi päätöksen tehtyään.

Eduskuntapuolueista SDP:n odotetaan valitsevan EU-komissaari Jutta Urpilaisen ehdokkaakseen marraskuussa. Muut puolueet ovat jo tehneet asiassa ratkaisunsa.

Tähän mennessä lähes kaikki eduskuntapuolueet ovat joko valinneet oman ehdokkaan tai ilmoittaneet tukevansa valitsijayhdistyksen ehdokasta. Ainoastaan RKP on päättänyt olla asettamatta ehdokasta lainkaan.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi