play

Sopu syntyi: Linja-autoliikenteen ja huoltokorjaamoiden lakot päättyvät

Bussien lakot ovat päättyneet. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen

Bussien lakot ovat päättyneet. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen

STT-Lehtikuva

Neuvottelutulokset linja-autoalan ja huoltokorjaamoalan työriidoissa on hyväksytty, ja käynnissä olleet lakot päättyvät välittömästi.

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto (AKT) kertoi hieman ennen puoltayötä, että liiton hallitus on hyväksynyt neuvottelutuloksen linja-autonkuljettajien ja huoltokorjaamojen työehtosopimuksista. Myös Autoliikenteen Työnantajaliitto (ALT) on hyväksynyt sopimukset.

Lakot bussiliikenteessä ja huoltokorjaamoissa loppuvat välittömästi, mutta viimeistään töihin palataan AKT:n puheenjohtajan Ismo Kokon mukaan maanantaina. Lakot ehtivät kestää kolme päivää.

Työehtosopimusten sovittelua jatkettiin perjantaina aamukymmenestä lähtien sovittelija Jukka Ahtelan johdolla. Osapuolet pääsivät päivän aikana ensin neuvottelutulokseen huoltokorjaamojen osalta ja myöhemmin illalla myös linja-autohenkilökunnan osalta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Olemme AKT:ssä tyytyväisiä sekä solmittuihin työehtosopimuksiin että työtaisteluiden päättymiseen. Kaikkiin tavoitteisiin ei tällä kertaa päästy, mutta sopimuksen syntyminen vaatii yleensä kompromissien tekemistä. Kokonaisuuteen voi olla ainakin osittain tyytyväinen, sanoo AKT:n Kokko liiton tiedotteessa.

Aiemmin perjantaina Kokko sanoi tiedotteessa, että linja-autoalan sovittelun keskiössä ovat olleet työ- ja lepoajat.

–  Neuvotteluja käydään työhönsidonnaisuusajasta ja työpäivän pituudesta eli maksimiajasta, Kokko sanoi.

Työaikoihin saatiinkin AKT:n mukaan paikallisen sopimisen malli työhönsidonnaisuusajan merkittävälle lyhentämiselle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Nykyisellään tämä tarkoittaa linja-autonkuljettajalla 11,5 tunnin pituista päivää työpäivän alkamisesta sen päättymiseen, neuvottelutuloksen hyväksymisen jälkeen julkaistussa tiedotteessa kerrotaan.

Sopimukset pitävät sisällään myös muun muassa kuuden prosentin palkankorotukset, arkipyhäkirjauksen, rinnakkaissopimusten kiellon sekä sosiaalitilatyöryhmän. Kaikki määräykset eivät AKT:n mukaan koske molempia työehtosopimuksia.

AKT hylkäsi viime tiistaina sovittelija Jukka Ahtelan antaman sovintoehdotuksen. Työnantajapuoli olisi hyväksynyt ehdotuksen.

Lakot huoltokorjaamo- ja linja-autoalalla alkoivat keskiviikkona. Jos yhteisymmärrykseen ei olisi päästy, huoltokorjaamoalan lakko olisi päättynyt ensi viikon keskiviikkona ja bussilakko ensi viikon perjantaina.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

AKT oli antanut myös varoitukset kahdesta uudesta maaliskuulle kaavaillusta lakkojaksosta.

AKT:n mukaan töihin paluu tapahtuu mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään maanantaina alkavaan ensimmäiseen vuoroon. Linja-autoliikenteen voi odottaa normalisoituvan lakon jälkeen kokonaan vasta maanantaina.

Esimerkiksi Helsingin seudun liikenne (HSL) kertoo, että bussiliikenne alueella palaa vähitellen normaaliksi lauantaista alkaen. HSL:n mukaan matkustajien kannattaa varautua siihen, että vuoroja voi vielä viikonloppuna jäädä ajamatta.

STT-työryhmä: Arttu Mäkelä, Simu Perälä, Mia Peltola, Saara-Miira Kokkonen

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi