play

Suomen tärkeimmissä palkkaneuvotteluissa ei sovintoa – Teollisuusliitto hylkäsi valtakunnansovittelijan sovintoesityksen yksimielisesti, lakot toteutunevat

Kuva: Lehtikuva

Viivi Salminen, Minna Pulli / STT

Teollisuusliiton kaavailemat lakot toteutunevat ensi viikolla, sillä Teollisuusliitto hylkäsi perjantaina valtakunnansovittelijan antaman sovintoesityksen.

Valtakunnansovittelija Anu Sajavaara antoi torstaina sovintoesityksen Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden työantajien väliseen työriitaan. Työantajapuoli oli valmis hyväksymään esityksen.

Sovun kariutuminen hankaloittaa Sajavaaran mukaan myös muita sovittelussa olevia työriitoja. Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton työriita on työmarkkinakentällä merkittävä. Teknologiateollisuus perinteisesti määrittää palkankorotusten yleisen linjan, jota muilla aloilla seurataan.

– Tietysti toivoin, että tänään oltaisiin päästy ratkaisuun. Toivoin, että tämä olisi avannut pullonkaulan ja muutkin olisivat päässeet eteenpäin, Sajavaara sanoi perjantaina toimittajille valtakunnansovittelijan toimistolla.

Sajavaaran mukaan sovintoesityksessä palkankorotus olisi ollut seuraavan kahden vuoden aikana yhteensä 6,6 prosenttia. Lisäksi ehdotukseen sisältyi kertaerä. Sopimus olisi ollut kaksivuotinen, mutta siinä oli myös irtisanomismahdollisuus.

– On yritetty löytää ratkaisua, jolla voidaan turvata ostovoima ja Suomen kilpailukyky, mutta tänään ratkaisu ei valitettavasti syntynyt, Sajavaara sanoi valtakunnansovittelijan toimistolla perjantaina.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo, että sovintoesityksessä palkankorotustaso jäi liian alhaiseksi. Hänen mukaansa esitys olisi käytännössä tarkoittanut kahden vuoden aikana kaikille tulevia vähän yli viiden prosentin korotuksia.

– Näin ollen meidän hallitus päätti yksimielisesti hylätä sovintoesityksen.

Aalto sanoo, että Teollisuusliiton hallituksen mielestä palkankorotukset eivät olisi olleet riittäviä tilanteessa, jossa hintojen nousu on kurittanut kotitalouksia.

Teknologiateollisuuden työnantajien toimitusjohtajan Jarkko Ruohoniemen mukaan Teollisuusliiton päätös hylätä esitys oli raskas pettymys.

– Me olemme tulleet todella paljon vastaan aiemmasta. Jos nyt arvioidaan korotusten tasoja, mistä tuossa sovintoesityksessä puhutaan, ne ovat merkittävästi korkeampia kuin nämä ovat menneinä vuosina olleet, Ruohoniemi sanoo.

Teollisuusliitto on jättänyt lakkovaroituksia Teknologiateollisuuden työnantajien lisäksi Kemianteollisuudelle.

Teollisuusliitto on antanut lakkovaroituksen ensitorstaina alkavista työnseisauksista, jotka kestäisivät kolme päivää. Niiden kohteena olevissa toimipaikoissa työskentelee noin 7 200 työntekijää.

Lisäksi Teollisuusliitto on antanut lakkovaroituksen 8. helmikuuta alkavista lakoista, joiden kohteena olevissa toimipaikoissa työskentelee noin 11 400 työntekijää. Ylityökielto on ollut voimassa keskiviikosta lähtien.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi