play

Yön uutiskooste: Olkiluoto 3 tuottaa jälleen sähköä, Valkoinen talo peräänkuuluttaa kokonaisvaltaisia uudistuksia maahanmuuttoon liittyen

Kuva: LEHTIKUVA/AFP

Koonneet: Arttu Mäkelä, Ville Väänänen ja Saara-Miira Kokkonen / STT

Olkiluoto 3 tuottaa jälleen sähköä, selviää Teollisuuden Voiman (TVO) verkkosivuilta. Tuotanto alkoi noin kello 1 keskiviikon vastaisena yönä.

Sähköntuotanto alkoi aluksi 430 megawatin tuntikeskiteholla. Tuotannon on tarkoitus kohota keskiviikon aikana iltapäivään mennessä täyteen 1 600 megawatin tuntikeskitehoon.

Alkujaan testijakson piti alkaa tiistaina ensin kello 19 ja sitten kello 23. Voimalan koekäyttö keskeytyi aiemmin syksyllä, kun syöttövesipumpuissa havaittiin vaurioita.

LNG-terminaalilaivan odotetaan saapuvan Inkoon satamaan tänään

Nesteytettyä maakaasua kuljettavan terminaalilaivan odotetaan saapuvan Inkoon satamaan tänään. LNG-terminaalilaiva Exemplar saapui Suomenlahdelle jo tapaninpäivänä, mutta tuulisen sään vuoksi laiva ei ole vielä päässyt määränpäähänsä Inkoon satamaan.

Exemplar tuli Suomenlahdelle Gibraltarilta, jossa alukseen lastattiin aloituslasti nesteytettyä maakaasua eli LNG:tä.

Gasgrid Finland allekirjoitti toukokuussa sopimuksen yhdysvaltalaisen Excelerate Energy -yhtiön kanssa LNG-terminaalilaivan vuokraamisesta kymmeneksi vuodeksi.

Tänään pakastaa Manner-Suomessa, ajokeli voi olla osassa maata huono

Tänään on koko Manner-Suomessa pakkaspäivä. Eilen muun muassa jäätävää tihkua ja jäätävää sadetta tuonut sadealue on vielä maan pohjoisosassa, minne kertyy lisää lunta.

Ajokeli ei ole yhtä huono kuin se oli eilen, mutta varoitus huonosta liikennesäästä on kuitenkin annettu suureen osaan maata. Huonosta liikennesäästä varoitetaan Pirkanmaalta maan keski- ja itäosiin sekä aina eteläiseen Lappiin saakka.

Loppuvuoden säähän ehtii mahtua sekä pakkasta ja plusasteita että sadealueita ja poutaa. Ilmatieteen laitoksen mukaan sää on varsin vaihtelevaa.

Yhdysvaltain korkein oikeus pitää voimassa Trumpin ajalta peräisin olevan rajasääntelyn, josta nykyhallinto on pyrkinyt eroon

Yhdysvaltain korkein oikeus on päättänyt pitää voimassa presidentti Donald Trumpin aikana käyttöön otetun sääntelyn, jonka myötä siirtolaisia on estetty saapumasta Yhdysvaltain etelärajalla maahan koronaturvallisuuteen vedoten.

Presidentti Joe Bidenin hallinto on pyrkinyt luopumaan sääntelystä, joka on mahdollistanut siirtolaisten pikaiset maastakarkotukset. Vuodesta 2020 sääntelyn varjolla on estetty pääsy maahan sadoiltatuhansilta siirtolaisilta.

Tiistaina konservatiivienemmistöinen korkein oikeus kuitenkin hyväksyi 19 osavaltion aiheesta jättämän vetoomuksen äänin 5–4, ja sääntely pysyy voimassa ainakin toistaiseksi. (Lähde: AFP)

Valkoinen talo peräänkuuluttaa kokonaisvaltaisia uudistuksia maahanmuuttoon liittyen

Yhdysvalloissa maan hallinto on peräänkuuluttanut kokonaisvaltaisia uudistuksia maan maahanmuuttojärjestelmään.

Hallinto kommentoi asiaa sen jälkeen, kun maan korkein oikeus päätti pitää voimassa sääntelyn, joka on mahdollistanut siirtolaisten pikaiset maastakarkotukset maan etelärajalla koronaturvallisuuteen vedoten.

Valkoisen talon lehdistösihteerin Karine Jean-Pierren mukaan Yhdysvaltain kongressin tulisi hyväksyä kokonaisvaltaisia uudistuksia maahanmuuttoon liittyen, jotta maan rikkoutunut maahanmuuttojärjestelmä voitaisiin korjata. (Lähde: AFP)

Mediat: Edustajainhuoneen komitean on määrä julkaista ex-presidentti Trumpin verotietoja perjantaina

Yhdysvaltain edustajainhuoneen komitean on määrä julkaista maan edellisen presidentin Donald Trumpin veroilmoituksia perjantaina. Asiasta kertovat ainakin CNN ja Reuters.

Komitea äänesti viikko sitten verotietojen julkaisemisen puolesta. Samalla paneeli myös arvioi, etteivät veroviranomaiset olleet tehneet Trumpille asianmukaisia verotarkastuksia hänen presidenttikautensa aikana.

Komitea julkaisi viime viikolla raportin, jossa avattiin Trumpin verotietoja yhteensä kuuden vuoden ajalta.

Trump, 76, on taistellut vuosia pitääkseen veroilmoituksensa visusti piilossa. Samaan aikaan liikemiehen hämärä taloustausta on ollut toistuvasti syynissä.

YK:n turvallisuusneuvosto vaatii Talebania kumoamaan naisia koskevia rajoituksiaan Afganistanissa

YK:n turvallisuusneuvosto on vaatinut Talebania kumoamaan naisia ja tyttöjä koskevia rajoituksiaan Afganistanissa. Neuvosto ilmaisi samalla huolensa ihmisoikeuksien lisääntyvästä heikkenemisestä maassa.

Maassa viime vuonna valtaan noussut Taleban on jo aiemmin heikentänyt naisten ja tyttöjen oloja. Lauantaina hallinto kertoi määräävänsä kansalaisjärjestöt estämään naistyöntekijöidensä työnteon. Turvallisuusneuvosto tuomitsi päätöksen, ja varoitti sen vaikutuksesta maassa, jossa miljoonat ovat järjestöjen toiminnan varassa.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres puolestaan kutsui viimeisimpiä rajoituksia tuomittaviksi ihmisoikeusrikkomuksiksi, jotka tulee kumota. (Lähde: AFP)

Carolina kukisti kotikaukalossaan Chicagon - Raanta torjui kauden ensimmäisen nollapelinsä

Jääkiekon NHL:ssä Carolina Hurricanes on kaatanut kotikaukalossaan Chicago Blackhawksin maalein 3–0.

Isännät luistelivat jo avauserän ensimmäisellä puoliskolla 2–0-johtoon. Loppulukemat sinetöi Jordan Martinook päätöserän alkupuolella.

Carolinan maalia vartioi kauden ensimmäisen nollapelinsä torjunut Antti Raanta. Suomalaisveskari torjui kaikkiaan 24 kertaa.

Voittonsa myötä Carolinan pisteputki venyi jo 15. otteluun. Carolina jakaa kuluvan kauden pisimmän pisteputken tittelin Toronto Maple Leafsin kanssa, joskin Torontolla oli vielä Suomen aikaa aamuviideltä oma ottelunsa kesken St. Louis Bluesin kanssa.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi