play

Saimaannorppien elämää seuranneen Norppaliven lähetys päättyy huomenna

Saimaannorppa rantakivellä Orivedellä toukokuussa 2018. LEHTIKUVA / Jussi Nukari

Saimaannorppa rantakivellä Orivedellä toukokuussa 2018. LEHTIKUVA / Jussi Nukari

STT-Lehtikuva

Saimaannorppien elämää seurannut Norppalive päättyy tämän vuoden osalta huomenna. Ympäristöjärjestö WWF:n suoraa lähetystä Saimaalta kuvannut lähetys jatkui yhteensä neljän viikon ajan.

Norppalive järjestettiin tänä keväänä seitsemättä kertaa. Livelähetys avataan keväällä saimaannorppien karvanvaihdon aikaan, jolloin ne nousevat paistattelemaan rantakiville ja luodoille. Norpan vanha karva irtoaa parhaiten lämpimältä ja kuivalta iholta.

Norppalive suljetaan aina kesän kynnyksellä, kun norppien karvanvaihtokausi päättyy. Norpat siirtyvät takaisin veteen, jossa ne viettävät valtaosan elämästään.

WWF:n mukaan suurimman osan ajasta livekuva on tarjoillut katsojille rauhallista järvimaisemaa, sillä norpat tulivat katsojien nähtäväksi vain muutaman kerran.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kuuluisuuteen noussut Pullervo-norppa nähtiin Norppaliven kivellä helatorstaina. Pullervo viihtyi karvanvaihtokivellä yön yli seuraavaan aamuun asti. WWF:n mukaan yleisölle tuttu norppa näytti kuitenkin suosivan lähisaaren rantakiviä, sillä sitä ei nähty lähetyksessä kuin kerran.

Myös aiemmilta vuosilta tuttu Siiri-norppa kävi tutustumassa Norppaliven kiveen mutta ei asettunut köllöttelemään sille. Taka-alalla näkyvällä kivelle saapui taas entuudestaan tuntematon norppa. Norppien lisäksi lähetyksessä piipahti saukko.

Saaristomeren norppalivessä nähtiin norpan delfiinihyppy

Muut WWF:n Luontoliven kamerat jatkavat vielä lähetyksiään. Saimaalta voi siirtyä seuramaan Saaristomeren norppaliveä, joka jatkuu 16. kesäkuuta asti. Saaristomeren norppalivessä on voinut seurata ensimmäistä kertaa itämerennorppien karvanvaihtoa Saaristomerellä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kameran avauspäivänä videolle tallentui itämerennorpan delfiinimäinen hyppy, jollainen on aiemmin dokumentoitu norpilla Laatokalla ja Saimaalla mutta ei Itämerellä.

–  Pelkästään kamerassa havaittujen norppien määrä, enimmillään 39 yksilöä yhtä aikaa, on erittäin arvokasta uutta tietoa, ja suuri osa yksilöistä on saatu myös kuvattua yksilötunnistustutkimusta varten, kertoo WWF:n ohjelmajohtaja Petteri Tolvanen tiedotteessa.

Saimaalla voi vielä seurata sääksen pesintää kesän loppuun asti. Kalasääskipariskunnan ensimmäisten munien odotetaan kuoriutuvan lähipäivinä.

WWF:n Luontolive-palvelu on välittänyt suoria lähetyksiä Suomen luonnosta vuodesta 2016 asti. Yhteensä lähetyksiä on katsottu jo yli 22 miljoonaa kertaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi