play

Marin työmarkkinakierroksesta: Kenenkään yksipuolisella sanelulla ei päästä kestäviin lopputuloksiin

SAK:n edustajiston kokoukseen tervehdyksen tuonutta pääministeri Sanna Marinia oli vastassa puheenjohtaja Jarkko Eloranta. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

SAK:n edustajiston kokoukseen tervehdyksen tuonutta pääministeri Sanna Marinia oli vastassa puheenjohtaja Jarkko Eloranta. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

STT-Lehtikuva

Pääministeri Sanna Marin (sd.) otti kantaa työehtosopimusneuvotteluihin tervehdyksessään palkansaajajärjestö SAK:n edustajiston kokouksessa. Hänen mukaansa sopimusyhteiskuntaa haastetaan tällä hetkellä poikkeuksellisen voimakkaasti eri suunnista.

–  Meneillään oleva työmarkkinakierros näyttää osaltaan suuntaa, mihin me olemme menossa, hän sanoi puheessaan.

Marinin mukaan tilanteen edessä ei pidä antautua, vaan pitää vaalia hyvää suomalaista sopimusperinnettä, sillä se on osaltaan tehnyt mahdolliseksi sen, että suomalainen yhteiskunta on pärjännyt niin hyvin.

–  Järjestäytyneet työmarkkinat ja työmarkkinatoimijoiden yhteistoiminta lisäävät yhteiskunnan yhteenkuuluvuutta, ihmisten yhteenkuuluvuutta ja sopeutumiskykyä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sopimisen järjestelmää ja työlainsäädäntöä tulee kehittää yhdessä työmarkkinaosapuolten ja hallituksen kesken, Marin sanoi.

–  Itsestäänselvä tavoite on, että työntekijöiden ja työnantajien neuvotteluasema on mahdollisimman tasapainoinen. Kenenkään yksipuolisella sanelulla ei päästä kestäviin lopputuloksiin. Sellaisen tien päässä on ainoastaan konflikteja, hän sanoi.

SAK:n Eloranta työvoimapulasta: Hyville työnantajille löytyy aina työntekijöitä

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta otti kantaa keskusteluun työvoimapulasta puheessaan palkansaajajärjestön edustajiston kokouksessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Kuten sanotaan, hyville työntekijöille löytyy aina töitä. On myös niin, että hyville työnantajille löytyy aina työntekijöitä, hän sanoi.

Työnantajien on hänestä turha valitella työvoimapulaa ja syytellä työttömiä työhaluttomiksi, jos ne eivät ole omassa toiminnassaan halunneet tehdä muutoksia.

Hän viittaa SAK:n tuoreeseen luottamushenkilöpaneeliin, josta käy ilmi, että rekrytointiongelmia on useammin työpaikoilla, joilla on huono maine työnantajana. Hyvämaineisista työpaikoista 59 prosentilla on ollut rekrytointivaikeuksia, huonomaineisista jopa 86 prosentilla. Kysely on julkaistu tänään, ja siihen osallistui marraskuussa vajaat 700 luottamushenkilöä.

Työnantajilta vaaditaan Elorannan mukaan enemmän omaa vastuunottoa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Meillä on edelleen monia työntekijäryhmiä, joita vieroksutaan rekrytointitilanteissa – ikääntyneet, pitkäaikaistyöttömät, osatyökykyiset, muualta tulleet, muutaman mainitakseni. Potentiaalia on, mutta nyt vaaditaan työnantajilta rytmin muutosta, enemmän omaa vastuunottoa siitä, että oma organisaatio kykenee rekrytoimaan, vastaanottamaan, perehdyttämään, kouluttamaan uusia, erilaisiakin työntekijöitä.

"Onko hallitus tehnyt riittävästi?"

Eloranta muistuttaa, että koronakriisi on tuottanut paitsi lisää työllisiä, myös työttömiä ja pitkäaikaistyöttömiä. Aktiivista työvoimapolitiikkaa tarvitaan edistämään ihmisten työmarkkinakelpoisuutta ja työllistymistä.

–  Hallitus onkin tehnyt toimia tämän eteen. Kysymys on, onko tehty riittävästi ja onko tehty oikeita asioita, hän kysyy.

Eloranta viittaa esimerkiksi pohjoismaiseen työvoimapalvelumalliin, jossa on hänen mukaansa hyviä elementtejä mutta myös huolta herättäviä.

–  Kaavamaisuutta ja byrokratiaa on tulossa laskennallisten työllisyysvaikutuksien takaamiseksi. Työttömän kohtaaminen, tarpeet ja yksilöllinen tuki on jäänyt sivuun.

Eloranta kommentoi myös käynnissä olevaa työmarkkinakierrosta. Hän peräänkuulutti ay-liikkeen sisäistä koordinaatiota ja solidaarisuutta vastatoimena työnantajien suomalaista työmarkkinamallia ja työehtosopimuksia murentaville toimille.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi