play

Soste laski: Pienituloisten määrä kasvaa kymmenillä tuhansilla hallituksen kaavailemien leikkausten vuoksi

STT

Hallituksen aikomat sosiaaliturvan leikkaukset ja säästöt lisäävät ensi vuonna pienituloisten määrää yli 68  000:lla tämän vuoden tasosta, arvioi Suomen sosiaali ja terveys -yhdistys (Soste).

Sosten tänään julkaisemien laskelmien mukaan pienituloisia on ensi vuonna Suomessa yli 808  500.

Maakunnista eniten pienituloisten määrä kasvaa Sosten mukaan Uudellamaalla, jossa heitä on ensi vuonna laskelman perusteella 203  832 eli noin 12,8 prosenttia enemmän kuin tänä vuonna.

–  Sosiaaliturvaleikkausten rinnalla hyvinvointialueiden sosiaali- ja terveyspalveluihin kohdistuu merkittäviä säästöpaineita. Köyhyyden ja toimeentulotuen tarpeen lisääminen samalla, kun sosiaali- ja terveyspalveluita heikennetään, on hirvittävän huono yhtälö, sanoo Sosten erityisasiantuntija Anna Järvinen tiedotteessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sosten laskelmissa käytetyn määritelmän mukaan pienituloiseksi lasketaan ihminen, jonka käytettävissä olevat tulot ovat alle 60 prosenttia väestön mediaanitulosta.

Määritelmä mukailee Tilastokeskuksen käyttämää pienituloisen määritelmää. Viimeisimpien eli vuotta 2021 koskevien Tilastokeskuksen tietojen mukaan pienituloisia oli tuolloin 718  700.

Soste arvioi myös, että pienituloisten määrän kasvu lisää toimeentulotuen tarvetta. Laskelmien mukaan noin toimeentulotuen piiriin tulisi ensi vuonna noin 65  000 uutta asiakasta.

Sosten julkaisemissa laskelmissa arvioidaan hallituksen kaavailemien säästöjen vaikutuksia. Niissä on Sosten mukaan huomioitu hallituksen ensi vuodelle kaavailemat muutokset muun muassa tuloverotukseen, työttömyysturvaan ja osaan asumisen tuista. Sosten mukaan laskelmissa on huomioitu myös hallituksen kaavailemat indeksijäädytykset. Laskelmat on laatinut valtiotieteiden tohtori Pertti Honkanen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi