play

Sotaa paenneille ukrainalaisille tarjotaan mahdollisuuksia opiskella suomalaisissa korkeakouluissa – tilapäisen suojelun kriteerit täyttäville maksutonta avointa korkeakoulutusta

Kotimaassaan opiskelevat ukrainalaiset voivat saada opinto-oikeuden suomalaisiin korkeakouluihin. LEHTIKUVA / Martti Kainulainen

Kotimaassaan opiskelevat ukrainalaiset voivat saada opinto-oikeuden suomalaisiin korkeakouluihin. LEHTIKUVA / Martti Kainulainen

STT-Lehtikuva

Sotaa paenneille ukrainalaisille tarjotaan mahdollisuuksia opiskella suomalaisissa korkeakouluissa, kertoo opetus- ja kulttuuriministeriö. Tutkijoille tarjotaan mahdollisuutta jatkaa tutkimustyötään Suomessa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö kertoo, että se tukee ukrainalaisille tarjottavia opintoja erillisrahoituksella.

Kotimaassaan opiskelevat ukrainalaiset voivat saada erillisen opinto-oikeuden suomalaisiin korkeakouluihin tilapäisen suojelun kriteereillä. Opinto-oikeutta vailla oleville ukrainalaisille tarjotaan mahdollisuutta opintoihin myös avoimen korkeakoulutuksen kautta. Erillisopinnot ja avoin korkeakoulutus ovat tilapäisen suojelun kriteerit täyttäville opiskelijoille maksuttomia.

–  Opiskelijat saavat etunsa sitä kautta, että opinnot ovat ilmaisia, sanoo ylijohtaja Atte Jääskeläinen opetus- ja kulttuuriministeriöstä STT:lle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Jääskeläisen mukaan opiskelijoiden opintomaksuihin on varattu enintään 4,5 miljoonaa euroa. Näillä rahoilla hyvitetään korkeakouluille opintomaksut, jotka nämä jättävät perimättä opiskelijoilta.

–  Rahoituksen määrä lopulta riippuu siitä, kuinka paljon näitä mahdollisuuksia käytetään, kertoo Jääskeläinen.

Ministeriö arvioi, että näillä toimilla opiskelumahdollisuus voidaan tarjota 2  000–4  000 opiskelijalle.

Suomeen tulleet ukrainalaiset voivat hakea syksyllä ja ensi keväänä alkaviin vieraskielisiin koulutuksiin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Opintotarjontaa voidaan suunnitella ukrainalaisille

Lisäksi ministeriö tukee opintotarjonnan monipuolistamista sekä tarvittavia ohjaus- ja neuvontapalveluja. Jääskeläisen mukaan tarkoitus on kehittää ja suunnitella vieraskielistä tarjontaa, joka sopisi kyseiselle kohderyhmälle.

Jääskeläisen mukaan tämän rahoituksen suunniteltu määrä on 6,5 miljoonaa euroa, mutta määrä voi kuitenkin muuttua sillä perusteella, millaisia hakemuksia saadaan. Rahoituspäätöksissä otetaan huomioon, kuinka suuri tarve on.

–  Pakolaistilanne myös elää ja tilannekuva kehittyy, Jääskeläinen sanoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ukrainalaisten tukemisessa on myös muita osia, joilla on oma rahoituksensa.

–  Olemme korkeakoulujen kanssa rakentaneet monipuolisen paketin ukrainalaisten tueksi. Pidän erittäin tärkeänä, että sotaa pakenevat ukrainalaiset voivat hyödyntää suomalaisia koulutusmahdollisuuksia päiväkodista korkeakouluun, sanoo tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) tiedotteessa.

Apurahaohjelma väitöstutkijoille

Ministeriö valmistelee Suomen Akatemialle lisärahoitusta tutkijoiden liikkuvuuteen.

–  Suomen Akatemian liikkuvuusrahoitukseen on suunniteltu puoli miljoonaa, kertoo Jääskeläinen.

Lisäksi Opetushallituksen apurahaohjelma tarjoaa Ukrainasta paenneille väitöskirjatutkijoille mahdollisuuden jatkaa akateemista työtään Suomessa ja tukee korkeakoulutuksen jälleenrakentamista Ukrainassa.

Jääskeläisen mukaan korkeakoulut tarjoavat työskentelymahdollisuuksia tutkijoille myös omin toimin.

–  Korkeakoulut ovat autonomisia ja voivat tarjota myös enemmän, sanoo Jääskeläinen.

Tiedotteen mukaan korkeakoulut ja tutkimuslaitokset valmistelevat määräaikaisten tutkijantehtävien avaamista ukrainalaisille tutkijoille.

Kaikki korkeakoulut tarjoavat ukrainalaisille tehostettua tukea.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi