play

Andersson: Vasemmistoliiton kanta potilasturvallisuuslakiin riippuu hallitusryhmien neuvottelujen tuloksesta – puolueet vääntävät vielä lain sisällöstä, Lohen mukaan joitakin täsmennyksiä voidaan tehdä

Lohen mukaan kaikki hallituspuolueiden edustajat sote-valiokunnassa ovat yhtä mieltä siitä, että laki tarvitaan maanantaiksi. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Lohen mukaan kaikki hallituspuolueiden edustajat sote-valiokunnassa ovat yhtä mieltä siitä, että laki tarvitaan maanantaiksi. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

STT-Lehtikuva

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän kanta potilasturvallisuuslakiin riippuu hallitusryhmien neuvottelujen lopputuloksesta, sanoo puolueen puheenjohtaja Li Andersson.

Vasemmistoliitto on suhtautunut nihkeästi potilasturvallisuuslain valmisteluun, sillä lakko-oikeuden rajaaminen on puolueelle hyvin hankala asia.

Anderssonin mukaan vasemmistoliitto ei voi hyväksyä lakiesitystä siinä muodossa, jossa se annettiin eduskunnalle. Andersson sanoi, että potilasturvallisuuslain tarkkarajaisuus on vasemmistoliitolle erittäin tärkeää. Hän puhui toimittajille tänään eduskunnassa.

Vihreiden eduskuntaryhmän varapuheenjohtajan Saara Hyrkön mukaan vihreiden lähtökohta hallituspuolueena on, että puolue tukee hallituksen esityksiä. Myös Hyrkkö korosti lain tarkkarajaisuuden merkitystä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Teemme valiokunnissa töitä sen eteen, että koko hallitus pystyisi olemaan tämän esityksen takana, Hyrkkö sanoi toimittajille.

"Laki tarvitaan maanantaiksi"

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) sanoo, ettei hänellä ole minkäänlaista tietoa siitä, etteivätkö potilasturvallisuuslakia virkavastuulla arvioineet kokisi lakia edelleen välttämättömäksi.

Lohen mukaan tarkoituksena on, että eduskunta voisi päättää lain sisällöstä perjantaina täysistunnossa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sisällöstä on kuitenkin ollut hallituspuolueiden kesken erimielisyyttä. Vasemmistoliitto on vaatinut esitykseen tiukennusta, ja vihreät on sanonut, että sisältöä pitää vielä arvioida.

Sote-valiokunta on hallituksen esityksestä mietinnön tekevä valiokunta. Lohen mukaan tavoitteena on saada valiokunnan mietintö valmiiksi perjantaina, jolloin hallituksen esitys potilasturvallisuuslaista voisi olla ensimmäisessä käsittelyssä täysistunnossa vielä samana päivänä.

Lohen mukaan kaikki hallituspuolueiden edustajat sote-valiokunnassa ovat yhtä mieltä siitä, että laki tarvitaan maanantaiksi.

–  Ja se tarkoittaa, että mietinnön pitää valmistua huomenna, Lohi sanoi toimittajille eduskunnassa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Perjantaina täysistunnon ensimmäisessä käsittelyssä päätettäisiin lakiehdotusten sisällöstä. Jos sisältö hyväksytään perjantaina, laki voitaisiin hyväksyä maanantaina.

–  Ei tämä niin laaja laki ole, että tätä ei ehdittäisi ihan asianmukaisesti käsitellä. Laki on muutaman sivun mittainen ja kohtuullisen selkeä, Lohi arvioi.

Lohi: Myös kotihoidossa olisi vakava tilanne

Käräjäoikeuden keskiviikkona antamat päätökset hoitajajärjestöjen lakkojen kieltämisistä eivät ole Lohen mukaan toistaiseksi muuttaneet tilannetta, kun hän on käynyt asiasta keskusteluja. Hän tarkentaa, ettei ota kantaa sosiaali- ja terveysvaliokunnan kuulemisiin, kun ne eivät ole julkisia, mutta puhuu yleisellä tasolla.

Lohen mukaan arvioihin lain tarpeellisuudesta vaikuttaa muun muassa se, että uusia lakkovaroituksia voi olla tulossa, vaikka uhatut tehohoidon lakot peruuntuisivat käräjäoikeuden päätöksillä.

–  Totta kai sekin, että olen saanut tiedon, että Helsingissäkin ikäihmisten hoivassa on vakava tilanne, jos siellä ei suojelutyötä saada. Siellä on erittäin vaativassa tehostetussa kotihoidossa 350 ikäihmistä. Jos heidän lääkejakelunsa keskeytyy, kyse on erittäin vakavasta hengenvaarasta, hän sanoi.

Potilasturvallisuuslailla pyritään varmistamaan, että hoitajien lakkojenkin aikana välttämätön terveydenhuolto ja kotihoito voitaisiin turvata.

Neuvotteluja käydään

Keskiviikkona käräjäoikeuden päätösten jälkeen vasemmistoliiton Andersson sanoi, että lain tarpeellisuus tulee arvioida uudelleen.

Myös vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo totesi, että käräjäoikeuden päätökset antavat lisää aikaa eduskunnalle asian käsittelyyn. Hänestä lain sisältöä pitää päätösten valossa arvioida eduskunnassa tarkkaan.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Noora Koponen (vihr.) sanoi suoraan, että hallituksen esitystä on arvioitava uudestaan.

Lohi kertoi, että hän käy neuvotteluja torstaina ja perjantaina valiokunnan jäsenten kanssa muutostoiveista.

–  Varmasti joitakin täsmennyksiä voidaan tehdä, hän sanoi.

Käräjäoikeus kielsi sakon uhalla

Helsingin käräjäoikeus on kieltänyt hoitajajärjestöjä aloittamasta lakkoja teho-osastoilla sakon uhalla. Ensimmäinen teho-osastoja koskeva lakko olisi alkamassa ensi maanantaina Kanta-Hämeen keskussairaalassa. Tehy ja Super kommentoivat, ettei päätös tarkoita lakkojen peruuttamista.

Hoitajajärjestöt ovat uhanneet aloittaa lakot myös kotihoidossa Oulussa ja Helsingissä.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi