play

Kansanedustajat korostivat aikuisten vastuuta ja sosiaalisen median haittoja koulurauhakeskustelussa

Keskustan Petri Honkosen mukaan koulupäivää tulisi rauhoittaa keskittymistä häiritseviltä ulkoisilta ärsykkeiltä.

Keskustan Petri Honkosen mukaan koulupäivää tulisi rauhoittaa keskittymistä häiritseviltä ulkoisilta ärsykkeiltä. Kuva: Jussi Nukari

STT-Lehtikuva

Kansanedustajat korostivat aikuisten vastuuta ja älypuhelinten ja sosiaalisen median haittoja, kun eduskunta keskusteli keskiviikkona koulurauhasta ja kouluturvallisuudesta Vantaan Viertolan ampumistapauksen jälkimainingeissa.

Keskustelun taustalla oli kaikkien eduskuntaryhmien puheenjohtajien yhteinen keskustelualoite.

Perussuomalaisten Sara Seppäsen mukaan kouluihin tarvitaan lisää kohtaamista ja välittämistä, vähemmän digitaalisuutta ja puhelimia.

–  Kiusaaminen ja lapsille sopimaton sisältö on yhä enemmän siirtynyt puhelimiin. Pahaa on helpompi sanoa netissä kuin kasvotusten. Kouluille asetettava kännykkäkielto olisi mielenterveysteko, Seppänen sanoi perussuomalaisten ryhmäpuheenvuorossa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Seppäsen mukaan perussuomalaiset haluaa pienryhmät takaisin kouluihin oppimisrauhan parantamiseksi.

–  Ei ole kenenkään etu, että opetuksen sijasta tunnit tuhlataan toistuvasti järjestyksenpitoon. Inkluusio, se on kaunis ajatus, mutta se ei todellisuudessa auta niitä, jotka eniten apua tarvitsevat, Seppänen sanoi.

Keskustan Petri Honkonen oli Seppäsen kanssa samoilla linjoilla älylaitteiden aiheuttamista haitoista.

–  Koulupäivää tulee rauhoittaa ulkoisilta ärsykkeiltä, jotka häiritsevät niin lasten kuin myös meidän aikuistenkin keskittymistä. Älylaitteiden aiheuttama levottomuus ja mahdollisuus kiusata toisia oppilaita eivät kuulu kouluun eivätkä myöskään vapaa-aikaan, Honkonen sanoi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vasemmistoliiton Jussi Saramo puolestaan muistutti, että tapahtumat koulujen seinien sisällä heijastelevat ympäröivän yhteiskunnan tapahtumia.

–  Kun vain käväiseekin somessa ja katsoo, miten aikuiset ihmiset siellä käyttäytyvät, ei ihmettele, että pitkään vähentynyt koulukiusaaminen on taas lisääntynyt. Vastuu on aina meillä aikuisilla, Saramo sanoi.

Myös hallituksen ja opposition vastakkainasettelu nousi pintaan keskustelussa, kun opposition edustajat kyseenalaistivat hallituksen leikkauspolitiikan.

–  En ole aivan varma, onko hallituksessa todella ymmärretty, mitä lasten ja nuorten pahoinvointi on, koska te olette itse kauniista puheista huolimatta leikanneet kymmeniä ja satoja miljoonia nimenomaan lapsilta ja nuorilta, vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta sanoi ja sai aikaan hälinää istuntosalissa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Myös SDP:n Nasima Razmyar muistutti koulujen ja sosiaalipalveluiden resursseista.

–  Välittämistä on myöskin se, että meillä on tarpeeksi paljon resursseja, koska sillä rahallahan nimenomaan saadaan niitä nuorisotyöntekijöitä, lastensuojelutyöntekijöitä, kuraattoreita sekä opettajia, ja siinä, arvoisa ministeri, meillä päättäjillä on suuri vastuu, Razmyar sanoi suunnaten sanansa opetusministeri Anna-Maja Henrikssonille (r.).

–  Tässäkin mielessä valitettavasti kehysriihen päätökset eilen olivat suuri pettymys, Razmyar jatkoi.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi