play

Haminan mursu tulee ensi viikolla täytettynä yleisön nähtäväksi

Haminassa viime kesänä seikkaillut ja sitten menehtynyt mursu on nyt konservoitu ja pian nähtävillä.

Haminassa viime kesänä seikkaillut ja sitten menehtynyt mursu on nyt konservoitu ja pian nähtävillä. Kuva: Lehtikuva

STT-Lehtikuva

Suomenlahdelle Haminan ja Kotkan seudulle viime vuonna eksynyt ja sittemmin menehtynyt mursu tulee täytettynä yleisön nähtäville. Mursu on nähtävänä Helsingin Luonnontieteellisessä keskusmuseossa (Luomus) ensi viikon tiistaista alkaen, tiedottaa Helsingin yliopisto.

–  Luomuksessa mursu tulee säilymään parhaalla mahdollisella tavalla ja se on tutkijoiden käytettävissä, kertoo tiedotteessa eläintieteen yksikön johtaja Pasi Sihvonen.

Yliopiston mukaan mursu on merkittävä lisä museon kokoelmiin, joihin kuului ennestään kaksi 1840-luvulta peräisin olevaa mursun luurankoa. Näistä toinen on ollut yleisön nähtävillä.

Haminan mursun täyttämistä kuvattiin haastavaksi hankkeeksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Mursun konservointi on ollut mielenkiintoinen projekti, sillä se oli ensimmäinen kerta, kun näin suurikokoinen merinisäkäs päätyi Luomuksen konservaattoreiden "työpöydälle". Jo kokonsa puolesta sen konservointi on ollut haastavaa, sillä pelkästään nyljetty nahka painoi 120 kiloa ennen parkitsemista ja nahan ohentamista, kuvailee ylikonservaattori Ari Puolakoski tiedotteen mukaan.

Mursun kudosta ja dna:ta tallennettiin Luomuksen genominäytekokoelmaan geneettistä tutkimusta varten. Mursun nahan, luiden ja dna:n avulla pystyttiin arvioimaan muun muassa eläimen ikä, lähimmät sukulaiset ja elinympäristö.

Suomessa kuollut mursuyksilö oli poikkeuksellisen suurikokoinen naaras ja iältään ainakin 20-vuotias hampaiden perusteella arvioituna. Eläin oli lähtöisin joko Norjalle kuuluvalta Huippuvuorten alueelta tai Novaja Zemljan ympäristöstä Pohjois-Venäjältä.

Arktinen eläin harhautui viime vuonna Norjanmerelle ja sieltä Tanskan salmien kautta Itämerelle. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun mursun tiedetään tulleen Itämeren sisäosiin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Suuren mediahuomion kohteena ollut mursu kuoli lopulta matkalla Korkeasaaren villieläinsairaalaan. Ruumiinavauksessa sen kuolinsyiksi todettiin nälkiintyminen, heikko yleiskunto ja stressin laukaisema sydämenpysähdys.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi