play

KORJATTU STM myönsi poikkeuslupia synnytysten ja päivystysten järjestämiseen – työryhmä ehdottaa riskisynnyttäjien siirtoa Helsingistä muihin yliopistosairaaloihin

STM on myöntänyt poikkeuslupia synnytysten ja päivystysten järjestämiseen. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen

STM on myöntänyt poikkeuslupia synnytysten ja päivystysten järjestämiseen. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen

STT-Lehtikuva

Sairaaloiden synnytystoimintaan on tulevina vuosina luvassa mahdollisesti suuriakin muutoksia. Sairaaloille on myönnetty uusia poikkeuslupia synnytystoiminnan järjestämiseen, ja lisäksi riskisynnyttäjien siirtoa Helsingistä muihin yliopistosairaaloihin ehdotetaan lasten tehohoitokapasiteetin lisäämiseksi.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) kertoi torstaina, että Etelä-Savon hyvinvointialueelle on myönnetty poikkeuslupa synnytystoiminnan järjestämiseen. Sen myötä synnytystoimintaa voidaan järjestää Mikkelin sairaalassa ensi vuoden alusta viiden vuoden ajan.

Viime viikolla STM kertoi myöntäneensä vastaavia poikkeuslupia synnytystoiminnan järjestämisestä Kainuun, Lapin ja Länsi-Pohjan keskussairaaloissa.

Riskisynnyttäjiä Helsingistä muihin yliopistosairaaloihin

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lasten tehohoidon kriittistä tilannetta voitaisiin korjata lisäämällä vastasyntyneiden kirurgisten potilaiden tehohoitokapasiteettia Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) vastasyntyneiden teho-osastolla, jos riskisynnyttäjiä siirrettäisiin synnyttämään Helsingin yliopistollisesta sairaalasta esimerkiksi Turkuun ja Tampereelle. Näin ehdottaa tehohoitotyöryhmä, joka perustettiin syksyllä etsimään keinoja, joilla helpottaa lasten tehohoidon tilannetta Suomessa.

Sekä Turun yliopistolliseen sairaalaan (Tyks) että Tampereen yliopistolliseen sairaalaan (Tays) on suunnitteilla kahden lisäpaikan perustaminen vastasyntyneiden teho-osastolle.

–  Kansallinen huoltovarmuus ja Uusi lastensairaala hyötyisivät molemmat tukisairaaloista, jotka ottaisivat valikoidun osan nyt vastuullamme olevista tehtävistä, sanoo tehohoitoryhmän puheenjohtaja ja Husin lastenkirurgian linjajohtaja Jukka Salminen tiedotteessa.

Lasten tehohoidon kriittinen tilanne nousi keskusteluun viime lokakuussa, kun Hus kertoi Uuden lastensairaalan sydänkirurgian leikkausten jonoutuneen pahasti. Tuolloin sairaalassa oli sydänleikkausjonossa lähes kaksinkertainen määrä lapsia tavanomaiseen tilanteeseen verrattuna. Merkittävä osa lapsista oli Husin mukaan joutunut jonottamaan pidempään kuin laissa säädetyn puolen vuoden hoitotakuuajan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sairaanhoitopiiri teki tilanteesta omavalvontailmoituksen aluehallintovirastolle sekä Valviralle. Samalla perustettiin mainittu tehohoitoryhmä.

Myös ympärivuorokautiselle päivystykselle poikkeuslupia

STM myönsi poikkeuslupia myös ympärivuorokautisen perusterveydenhuollon päivystyksen järjestämiseen Pohjois-Savossa. Poikkeusluvalla päivystystä voidaan järjestää Iisalmessa ja Varkaudessa ensi vuoden alusta kolmen vuoden ajan.

Viime viikolla vastaavia poikkeuslupia ympärivuorokautisen päivystyksen järjestämisestä kerrottiin myönnetyn Raaheen ja Pietarsaareen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

STM voi myöntää hyvinvointialueelle luvan päivystystoimintaan, jos esimerkiksi päivystyspisteiden väliset etäisyydet ja palveluiden saatavuus sitä edellyttävät.

Päivystävissä yksiköissä on kuitenkin oltava riittävästi voimavaroja ja osaamista hoidon laadun ja potilasturvallisuuden toteutumiseksi.

Synnytystoiminnan järjestämiseen tarvitaan STM:n mukaan poikkeuslupa, jos asetuksen edellyttämä vähintään noin tuhat synnytystä vuodessa ei toteudu.

Synnytystoiminnan poikkeuslupa voidaan myöntää, jos se on tarpeen palvelun saavutettavuuden tai potilasturvallisuuden vuoksi. Lisäksi synnytystoiminnan laatua turvaavien edellytysten on toteuduttava sairaalassa.

-----

Juttu on julkaistu alun perin 29. joulukuuta 2022 ja sitä on korjattu 30. joulukuuta 2022 klo 15.59: Korjattu poikkeuslupien pituuksien osalta. Alkuperäisessä jutussa poikkeuslupien kesto oli liian lyhyt.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi