play

Stoltenberg haluaisi Suomen ja Ruotsin Nato-prosessin päätökseen ripeästi, mutta ei spekuloinut tarkalla ajalla

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kommentoi asiaa, kun hän avasi Naton ensi viikon ulkoministerikokouksen aiheita Brysselissä. LEHTIKUVA/AFP

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kommentoi asiaa, kun hän avasi Naton ensi viikon ulkoministerikokouksen aiheita Brysselissä. LEHTIKUVA/AFP

STT-Lehtikuva

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg ei edelleenkään halua spekuloida Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien ratifiointeja koskevilla aikatauluilla. Stoltenberg puhui asiasta Brysselissä perjantaina, kun hän vastasi toimittajien kysymyksiin Naton ensi viikon ulkoministerikokoukseen liittyen.

Ratifioinnit puuttuvat tällä hetkellä enää Unkarilta ja Turkilta. Stoltenberg toivoi ratifiointien etenevän mahdollisimman ripeästi ja sanoi myös viestineensä Turkille muun muassa siitä, kuinka Ruotsi on pyrkinyt vastaamaan terrorismia koskeviin huoliin.

–  On aika saattaa päätökseen liittymisprosessi ja toivottaa maat tervetulleiksi liittouman täysivaltaisiksi jäseniksi, hän sanoi.

Stoltenberg totesi Suomen ja Ruotsin jäsenyyden vahvistavan Natoa. Niin ikään hän totesi jälleen kerran, että Suomen ja Ruotsin asema on jo muuttunut verrattuna hakemusta edeltäneeseen aikaan ja viittasi useiden maiden antamiin turvallisuustakuisiin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Suomi osallistuu Naton ulkoministerikokoukseen ensimmäistä kertaa tarkkailijajäsenenä

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) osallistuu ensi viikolla puolustusliitto Naton ulkoministerikokoukseen Bukarestissa Romaniassa, valtioneuvosto tiedotti perjantaina. Suomi osallistuu ulkoministerikokoukseen ensimmäistä kertaa Naton tarkkailijajäsenenä.

Valtioneuvoston tiedotteen mukaan Haaviston ohjelmaan sisältyy myös kahdenvälisiä tapaamisia. Tarkkailijajäsenenä Suomi ei osallistu Naton päätöksentekoon.

Käsittelyssä Venäjä, sen lähialueet ja Kiina

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ensi viikon kokouksessa Romanian Bukarestissa ovat käsittelyssä muun muassa Venäjän sota Ukrainassa, Venäjän lähialueet ja Kiina.

Venäjän lähialueista Stoltenberg nosti esille sen, kuinka Venäjä on pyrkinyt estämään lähialueillaan olevien valtioiden lähentymistä Naton kanssa. Tässä yhteydessä hän nosti esille myös Suomen ja Ruotsin hakeutumisen Natoon.

–  He ovat yrittäneet pysäyttää Pohjois-Makedonian ja Montenegron liittymisprosessin. Ja he ovat tietysti yrittäneet myös pysäyttää Suomen ja Ruotsin liittymisen.

Stoltenberg totesi Naton ovien olevan auki, eikä Venäjällä hänen mukaansa ole veto-oikeutta Naton laajentumiseen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kiinan osalta Stoltenberg nosti esille muun muassa Venäjään liittyvän esimerkin siitä, kuinka erilaiset riippuvuudet autoritaarisiin maihin voivat muotoutua ongelmiksi.

Kokouksessa on myös tarkoitus keskustella sekä lyhyen että pidemmän ajan tuen tarpeista Ukrainalle.

Liettuan ulkoministeri: Turkin hidastelu Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden hyväksymisessä riski Itämeren alueen turvallisuudelle

Turkin hidastelu Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden hyväksymisessä on riski Itämeren alueen turvallisuudelle, sanoo Liettuan ulkoministeri Gabrielius Landsbergis.

Landsbergisin kommenteista kertoi Financial Times -lehti.

Landsbergis sanoi päätöksen panttaamisen vaikuttavan Ruotsin ja Suomen turvallisuuden lisäksi muidenkin Itämeren alueen Nato-maiden turvallisuuteen.

Lehden mukaan Landsbergis on keskustellut asiasta Turkin ulkoministeri Mevlut Cavusoglun kanssa.

–  Olemme keskustelleet turkkilaisten ystäviemme kanssa, että hidastelu vaikuttaa turvallisuuteemme suoraan ja haluaisimme asian ratkeavan, Landsbergis kertoi lehdelle.

Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden ovat ratifioineet kaikki muut sotilasliiton jäsenmaat paitsi Turkki ja Unkari.

Turkki on tähän mennessä torpannut Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyyden väittämällä varsinkin Ruotsia "terroristien" turvasatamaksi.

Kesäkuussa Madridin Nato-huippukokouksessa Turkki, Suomi ja Ruotsi laativat yhteisymmärrysasiakirjan terrorismin torjumisesta, mutta osapuolten tulkinnat asiakirjan sisällöstä ovat olleet eriäviä.

Unkarin pääministeri Viktor Orban kertoi aiemmin tällä viikolla Unkarin ratifioivan jäsenyydet ensi vuoden puolella.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi