play

Suomalaistutkijat sanovat selvittäneensä 300 vuotta vanhan mysteerin – Ruotsin kuningas Kaarle XII kuoli vihollisen luotiin

STT-Lehtikuva

Oulun yliopiston tutkijat kertovat selvittäneensä vuosisatoja vanhan mysteerin, joka on liittynyt Ruotsin kuningas Kaarle XII:n kuolemaan. Oulun yliopisto kertoo asiasta tiedotteessaan.

Kaarle XII kaatui piiritettynä Norjassa suuressa Pohjan sodassa vuonna 1718. Tutkijoiden mukaan 300 vuoden ajan on spekuloitu, että kuninkaan olisivat salamurhanneet hänen omat miehensä, jotka olivat kyllästyneet sotimiseen. Oulun yliopiston tutkimuksen mukaan on kuitenkin todennäköisintä, että Kaarle kuoli vihollisen ampumaan luotiin.

Kuolemaan on liittynyt runsaasti epäselvyyksiä ja tarinoita

Aiemmin on tiedetty, että Kaarle XII kuoli päähän osuneeseen ammukseen, joka lävisti kuninkaan kallon vasemmalta puolelta. Tapahtumien tarkka kulku ja käytetty ammus ovat kuitenkin jääneet hämärän peittoon, tutkijat sanovat. Heidän mukaansa kuolemaan liittyneitä teorioita ja tieteellistä tutkimustakin on höystetty kansantarinoilla sekä arvailulla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tapauksesta on muun muassa kerrottu legendaa, että kuningas olisi ammuttu napilla, joka oli varastettu hänen omasta sotilaspuvustaan.

Tutkijoiden mukaan Kaarle XII:n kuolinsyytä on tutkittu aiemmin kolmessa ruumiinavauksessa vuosina 1746, 1859 ja 1917. Viimeisessä ruumiinavauksessa jopa röntgenkuvattiin kuninkaan muumioituneet jäänteet, jotka on haudattu Riddarholmenin kirkkoon Tukholmaan.

Koeammuntoja ja alkuperäinen kuninkaan huopahattu

Tuoreessa tutkimuksessa kuninkaan kuolemaa ja käytettyä ammusta selvitettiin oikeuslääketieteellisillä menetelmillä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tutkijat muun muassa tekivät koeammuntoja ihmispään ominaisuuksia imitoiviin ballistisiin kallomalleihin. Tutkimuksessa hyödynnettiin myös kuninkaan viimeisen kuolinsyyraportin tietoja.

Tutkijat ampuivat kallomalleihin läpimitaltaan 19,5 millimetrin kokoisia musketinkuulia eri nopeuksilla. Tämän jälkeen haavakanavia tutkittiin tietokonetomografialla. Ammunnat tehtiin 10-kaliiperisella haulikolla ja 28 millimetrin mustaruutikanuunalla.

Ammuntojen perusteella kuninkaan tappanut ammus ei todennäköisesti ollut lyijystä tehty musketinkuula, koska kallomallin vauriot olivat erikokoiset kuin Kaarlella. Lisäksi lyijystä valmistettu kuula olisi jättänyt Kaarlen kalloon röntgenkuvassa näkyviä lyijyjäämiä.

Tutkimuksen kohteena oli myös kuninkaan huopahattu, joka hänellä oli päässään kuolinhetkellä. Tutkijoiden mukaan hatussa on edelleen selvästi nähtävissä tappavan ammuksen jättämä noin 19,5 millimetrin kokoinen pyöreä reikä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tutkimus osoitti, että tämän kokoisen reiän tekemiseen huopakankaaseen vaaditaan selvästi 19,5:tä millimetriä suurempi ammus. Havainto sulkee pois muun muassa edellä mainitun nappilegendan.

Ammusta ei ole voitu ampua musketista

Tutkijoiden johtopäätös on, että kuninkaan surmannut ammus on ollut todennäköisesti selvästi yli 20 millimetrin kokoinen. Tällöin sitä ei ole voitu ampua musketista, tiedotteessa todetaan.

Tutkimuksen perusteella Kaarle XII:n surmasi todennäköisesti rautainen kartessiammuksen kuula, joka on ollut halkaisijaltaan selvästi yli 20 milliä.

Kuninkaan kallon vaurioiden perusteella kuula on osuessaan liikkunut noin 200 metrin sekuntivauhtia. Tämä vastaisi hyvin noin 200 metrin päästä piiritetystä linnoituksesta ammuttua vihollisen ammusta, tutkijat toteavat.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi