Suomen edellytyksiä osallistua kansainväliseen toimintaan halutaan vahvistaa – taustalla Afganistanin evakuointioperaation kokemukset
Ulkoministeriön asettama työryhmä ehdottaa muutoksia lakiin, joka koskee kansainvälisen avun antamista ja pyytämistä. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa
Ulkoministeriön asettama työryhmä ehdottaa muutoksia lakiin, joka koskee kansainvälisen avun antamista ja pyytämistä. Asiaa käsitellyt työryhmä asetettiin viime syksynä, kun Afganistanin evakuointioperaation yhteydessä oli huomattu nykyistä lainsäädäntöä koskevia haasteita.
Voimassa oleva laki esimerkiksi edellyttää ulkopuolista avunpyyntöä, mutta Afganistanissa tehtäviin kuului myös suomalaisten avustaminen. Periaatteessa lakia pystyttiin soveltamaan sen perusteluihin nojaavan tulkinnan perusteella, mutta lakia haluttiin kuitenkin nyt täsmentää koskemaan myös tällaisia tilanteita.
– Eli sellainen tilanne, että ei ole ulkopuolelta tulevaa pyyntöä, vaan se tarve esimerkiksi pankkivankitilanteessa tai evakuointitilanteessa tulee Suomen omasta tarpeesta pelastaa kansalaisia, kertoo oikeuspäällikkö Kaija Suvanto ulkoministeriöstä.
Myös yhteistyö toisen valtion viranomaisen kanssa joko Suomessa tai Suomen ulkopuolella tehtäisiin muutoksella mahdolliseksi.
Päätöksentekoprosessi nopeammaksi
Päätöksentekoprosessi avun lähettämisestä Afganistaniin kesti viime kesänä useamman päivän, ja monet kokivat sen tilanteeseen nähden liian hitaaksi. Nyt nopeampaa kiiremenettelyä koskevia pykäliä ehdotetaankin väljennettäviksi.
Jatkossa kiiremenettelyä ei olisi rajattu enää vain Pohjoismaita, EU:ta tai EU:n jäsenvaltioita koskevaksi, vaan tämä maantieteellinen rajaus poistettaisiin kokonaan. Lisäksi sotilaallisia voimakeinoja koskevissa tapauksissa ei edellytyksenä olisi enää joko valtion alueen turvallisuus tai välittömästi uhkaava terrori-isku, vaan myös laajemmin ihmiselämän henkeä tai terveyttä uhkaava teko.
Valmistaudutaan myös uusiin uhkiin
Oikeuspäällikkö Suvanto kertoo, että työryhmä keskusteli paljon myös Venäjän hyökkäyksen myötä muuttuneesta tilanteesta.
– Tämän turvallisuuspoliittisen tilanteen myötä on tullut uusia ja moninaisempia uhkia. Kun niitä tilanteita tai uhkia, joita joudutaan kohtaamaan, ei pysty aina etukäteen arvioimaan, niin meillä olisi kuitenkin mahdollisimman laajasti luotu lainsäädännössä virnaomaisille tarvittavat toimivaltuudet ja luotu päätöksentekomekanismeja, joiden avulla niihin uhkiin pystyttäisiin vastaamaan, hän sanoi.
Työryhmän mietintöön voi antaa lausunnon lausuntopalvelu.fi:ssä 8. heinäkuuta asti.
uusimmat
Luitko jo nämä?
"Jos ihmiset olisivat saaneet itse valita, he olisivat ottaneet vain potaattia ja tupakkia" – Valtimon puukoulun pieni marttamuseo nostaa esiin rajaseudun ahkerien naisten työn
"Kyllähän tässä hiki virtaa, kun lämpötila huitelee muutenkin 30 asteessa" – Metsähallitus poltti Ruunaalla 10 hehtaaria satavuotiasta mäntymetsää, katso kuvat ja video
Viinijärvellä kasvanut seitsemän sisaruksen porukka on nivoutunut yhteen niin vahvasti, että puolisotkin ovat ihmetelleet, vaikka nuorimmalla ja vanhimmalla on ikäeroa 22 vuotta – "Suurperheessä opimme jakamaan ja tekemään yhteistyötä"
Luetuimmat
LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO
Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.
Toimitus, uutisvihjeet:
010 230 8110
toimitus@karjalainen.fi