play

Suomen ja Norjan uutisissa esiintyy Pohjoismaiden alhaisin osuus naisia

Miehiä näkyy asiantuntijarooleissa mediassa enemmän kuin naisia. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Miehiä näkyy asiantuntijarooleissa mediassa enemmän kuin naisia. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

STT-Lehtikuva

Suomen ja Norjan uutisissa naisia esiintyy Pohjoismaissa vähiten, selviää Global Media Monitoring Projectin (GMMP) kartoituksesta. Suomessa vain noin kolmasosa uutisissa näkyvistä ja kuuluvista ihmisistä on naisia.

Suurin osuus naisia löytyy Grönlannin uutisista. Seuraavina tulevat Ruotsi, Tanska ja Islanti.

Naisten osuus vuonna 1995 oli viidesosa ja nyt kolmasosa uutisissa esiintyvistä henkilöistä, kertoo Suomen kartoitusta johtava yliopistonlehtori Jonita Siivonen tiedotteessa.

Globaalisti uutisaiheita ja -kohteita luokiteltiin yhteensä noin 30  000 artikkelista, radio- ja televisiolähetyksestä ja tviitistä. Maailmanlaajuisesti naisten osuus oli yhteensä sanomalehdissä, radiossa ja televisiossa 25 prosenttia ja verkkouutisissa sekä mediayhtiöiden tviiteissä 27 prosenttia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

GMMP kartoittaa naisten ja miesten osuuksia eri mediakanavien uutistarjonnassa viiden vuoden välein. Suomi on osallistunut jokaiseen kuuteen GMMP-kartoitukseen.

Miehet asiantuntijoina, naiset kansan äänenä

Asiantuntijarooleissa miehet olivat selkeä enemmistö. Vain neljäsosa asiantuntijarooleissa esiintyvistä oli naisia. Miehet esiintyivät raportin mukaan useammin juttujen keskiössä ja puolestapuhujina, kun taas naisia haastateltiin useammin kansan äänenä.

Naisia oli eniten talouteen, julkisuuteen, mediaan ja kulttuuriin sekä politiikkaan liittyvissä sisällöissä. Vähiten naisia oli rikoksia koskevissa uutissisällöissä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Erityisesti vanhempien naisten näkyvyys mediassa on vähäistä.

–  Yli 50-vuotiaissa naisten osuus on vain 15 prosenttia, Siivonen sanoo tiedotteessa.

Materiaalissa mainituista tai siteeratuista ministereistä naisten osuus oli kuitenkin yhteensä 68 prosenttia.

Toimittajan roolissa naisia ja miehiä yhtä paljon

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kartoituksessa naisia ja miehiä oli toimittajissa yhtä paljon. Tulosta voi verrata Journalistiliiton jäsentietoihin, joiden mukaan naisten osuus jäsenistä oli 58 prosenttia vuonna 2019. Sanomalehdissä ja verkkouutisissa oli enemmän naistoimittajien kirjoittamia juttuja, kun taas radio- ja tv-jutuissa miestoimittajien osuus oli suurempi.

Selkeimmät erot nais- ja miestoimittajien välillä olivat ulkomaan uutisten raportoinnissa. Miehet raportoivat 71 prosenttia otoksessa olevista ulkomaan uutisista.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi