play

Suomen suurin marjojen ostaja Valio ilmoittaa tarkastuksistaan marjayrityksille etukäteen eikä marjanpoimijoita aina kuulla

STT kysyi Valiolta, miten se pyrkii varmistamaan marjanpoimijoiden lainmukaisen kohtelun marjantoimittajayrityksissään. Kuvituskuva. LEHTIKUVA / Mikko Stig

STT kysyi Valiolta, miten se pyrkii varmistamaan marjanpoimijoiden lainmukaisen kohtelun marjantoimittajayrityksissään. Kuvituskuva. LEHTIKUVA / Mikko Stig

STT-Lehtikuva

Valio

Polarica Marjanhankinta

Valion hankintajohtaja Kirsti Rautio kertoo, että Valion edustajat tekevät katselmointeja marjayrityksiin pääsääntöisesti kerran vuodessa poimintakaudella. Hänen mukaansa niissä tarkastetaan marjanpoimijoiden poiminta- ja työolosuhteita sekä majoitustilojen kuntoa ja turvallisuutta.

–  Poimijoiden haastatteluja ei tehdä aina, mutta mahdollisuuksien mukaan on pyritty haastattelemaan yksittäisiä poimijoita tulkin välityksellä, Rautio sanoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

"Myös poimijoiden sanaton viestintä tärkeää"

STT kysyi Rautiolta, että jos tarkastuksesta ilmoitetaan marjayrityksille etukäteen eikä poimijoita välttämättä kuulla, saako Valio välttämättä todenmukaista kuvaa tilanteesta yrityksissä?

–  Niin, se on varmaan hyvä kysymys -- Emme ehkä ole pohtineet sitä siltä kannalta, koska jos tekisimme yllätyskäynnin, emme varmaan tietäisi, missä poimijat ovat, koska tuskin he siellä leirillä koko ajan ovat, vaan oletettavasti poimimassa. Mutta tätäkin voidaan varmasti miettiä, että onko jotain kehitysehdotuksia ja -ajatuksia tulevaisuudessa, Rautio sanoi.

Vertailun vuoksi aluehallintovirastot eivät ilmoita työsuojelutarkastuksistaan yrityksiin etukäteen. Esimerkiksi elokuussa avi oli vieraillut Polarican majoituspaikoissa myöhään illalla varmistaakseen, että poimijat olivat jo palanneet päivän töistään. Avin tarkastuksissa havaittiin puutteita muun muassa siinä, miten poimijoita oli perehdytetty heidän oikeuksistaan sekä heitä neuvovista ja oikeusturvaa antavista tahoista Suomessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vaikka Valion edustajat eivät aina kuule poimijoita henkilökohtaisesti, Raution mukaan he tekevät kuitenkin havaintoja poimijoiden käytöksestä.

–  Poimijoiden kohtaamisessa tärkeä elementti on myös sanaton viestintä, eli miten avoimesti ja iloisesti poimijat kohtaavat ja vastaanottavat vieraat. Polarican katselmoinnin yhteydessä leireillä poimijat ovat olleet aina avoimia kohdatessa.

Syyskuisella vierailulla ongelmia ei havaittu

Valio teki Polaricaan viimeisimmän vierailun syyskuussa, jolloin ongelmia ei Raution mukaan havaittu. Tätä edeltänyt katselmointi tapahtui vuonna 2019, koska koronan takia vierailut jouduttiin laittamaan pariksi vuodeksi jäihin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Yritysten kanssa käydään läpi, onko heillä jotain korjattavaa tai parannettavaa. En kommentoi nyt pelkästään Polaricaa, mutta yleisesti ottaen tiedän, että silloin kun meillä on ollut huomautettavaa, asioita on korjattu, Rautio sanoo.

Liiketoimintasyihin vedoten Valio ei kerro, kuinka paljon marjoja se on Polaricalta ostanut tai mihin hintaan. Raution mukaan Valio ostaa Polaricalta mustikkaa, puolukkaa ja lakkaa, ja marjoja käytetään laajaan valikoimaan Valion tuotteita.

–  Tässä vaiheessa, kun rikostutkinta on kesken, on liian aikaista spekuloida, että mitä jatkossa tulee tapahtumaan. Tämän vuoden osalta kaikki on jo hoidettu ja tehty. Ensi vuoden osalta toivomme, että meillä on silloin jo lisätietoa asiasta. Eli päätökset tehdään, kun meillä on lisätietoa.

Raution mukaan Valio on saanut Polaricalta selvitystä asiasta ja myös jatkaa tilanteen selvittämistä yrityksen kanssa. Hänen tiedossaan ei ole, että poliisi olisi ollut Valioon yhteydessä tutkinnan takia.

Rautio korostaa, että raaka-aineiden ja toimittajien vastuullisuus on Valiolle erittäin tärkeää, eikä yhtiö hyväksy toimitusketjuissaan minkäänlaisia ihmisoikeusrikkomuksia.

–  (Polarican suhteen) kyseessä tosiaan on vasta rikosepäily, mutta olemme jo istuneet alas ja aloittaneet mietinnän siitä, ovatko toimittajahallinnan toimenpiteet meillä yleisesti ottaen riittävällä tasolla.

–  Tilanne kokonaisuudessaan on vaikea ja yllättäväkin. Sitä on vaikea kommentoida tässä vaiheessa, kun kukaan ei tiedä, mihin osa-alueeseen tämä liittyy. Kovasti odotamme, että saisimme lisätietoa.

Poliisi: Poimijoita erehdytetty ja riistetty

Poliisin ja Rajavartiolaitoksen tutkinnassa marjanpoimijoiden epäillään joutuneen ihmiskaupan uhreiksi Suomessa vuosina 2020–2022. Jutussa on kaksi ihmistä vangittuina törkeästä ihmiskaupasta epäiltynä. He ovat Polarica Marjanhankinnan entinen toimitusjohtaja Jukka Kristo ja thaimaalainen nainen, joka on välittänyt thaimaalaisia marjanpoimijoita Suomeen.

Jutussa epäillään myös työ- ja elinkeinoministeriön korkeaa virkamiestä, hallitusneuvos Olli Soraista törkeästä lahjuksen ottamisesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Myös hän oli vajaan viikon vangittuna, mutta vapautettiin viime viikon perjantaina. Poliisin mukaan vangitsemisen jatkaminen ei ollut hänen kohdallaan enää tarpeellista.

Maanantaina TEM kertoi pidättäneensä Soraisen virastaan rikostutkinnan ajaksi.

Poliisi on ollut rikosepäilyistä hyvin vaitonainen vedoten esitutkinnan turvaamiseen. Aiemmin poliisi on kertonut, että jutussa epäillään, että poimijoita on erehdytetty ja riistetty ja että heillä on teetetty pakkotyönomaista työtä. Lahjusten avulla epäillään saadun merkittävää hyötyä ja helpotusta marjanpoimintayrittämiseen liittyvissä viranomaisprosesseissa.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi