play

Juhannusviikonlopun koronatartuntasaldo Helsingissä yli 160, jalkapallomatkailuun liittyi yli 100 tapausta – THL kehottaa Pietarin-kävijöitä hakeutumaan koronatestiin

Juhannusviikonlopun sunnuntaina uusia tapauksia kirjattiin vajaat sata. LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO

Juhannusviikonlopun sunnuntaina uusia tapauksia kirjattiin vajaat sata. LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO

STT-Lehtikuva

Helsingissä on varmistettu juhannusviikonlopun eli perjantain ja sunnuntain välisenä aikana kaikkiaan 161 koronavirustapausta. Pietarin jalkapallomatkailuun liittyviä tapauksia on viikonlopun aikana todettu 111, kertoi Helsingin epidemiologisen toiminnan ylilääkäri Sanna Isosomppi sunnuntai-iltana.

Tähän mennessä Helsingissä on todettu yhteensä 167 koronavirustapausta Pietarin EM-jalkapallokisoihin liittyen.

Isosomppi arvioi, että alkavalla viikolla tapauksia paljastuu vielä lisää, sillä koronatartunnan itämisaika voi olla kaksikin viikkoa. Lisäksi on mahdollista, että jo tartunnan saaneilta lähtee jatkotartuntoja.

Erityisen herkästi tarttuvan deltavariantin määrä tartunnoista ei vielä ole tiedossa, sillä laboratorioiden sekvensointityö on yhä kesken.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Venäjän tilanne huomioiden on perusteltua odottaa, että deltavarianttitapauksia on matkailijoiden joukossa.

Isosomppi painottaa, että kaikkien Pietarissa olleiden tulisi välttää sosiaalisia kontakteja ja testauttaa itsensä, vaikka olisivat oireettomia.

Pietarista joukoittain tartuntoja

–  On poikkeuksellista, että meille tulee nopeammin lisääntyvää varianttia ja saamme sitä bussilasteittain kerralla, kommentoi STT:lle Helsingin yliopiston zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti sunnuntaina.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vapalahden mukaan on tärkeää, että mahdollisimman moni tartuntaketju saataisiin alkuvaiheessa kiinni. Tartunnanjäljittäjät kunnissa ovat tehneet töitä myös juhannusviikonloppuna.

–  Tietty osa rajalla todetuista tartunnoista johtaa tartuntaketjuihin. Niin on käynyt ennenkin, Vapalahti sanoo.

THL:n johtaja Mika Salminen kertoi lauantaina STT:lle, että jokainen bussilla Pietarista palannut on voinut altistua. THL kehottaa kaikkia matkustajia, jotka ovat palanneet Pietarista Suomeen millä tahansa bussiyhtiöllä, hakeutumaan koronatestiin 72 tunnin sisällä maahan saapumisesta.

Vapalahti kehottaa erityiseen varovaisuuteen Pietarin käyntien seurauksena, mutta ei lähde syyllistämään kisaturisteja.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Ei ole syytä paniikkiin eikä syyttelyyn. Tärkeintä on, että ihmiset noudattavat karanteeniohjeita ja käyvät testeissä.

Deltavariantti on aiheuttanut monissa maissa epidemiapyrähdyksiä. Herkästi tarttuva variantti leviää rajusti Venäjällä ja THL suosittelee välttämään tarpeetonta matkustamista maahan. Jalkapallon EM-kisoja paraikaa isännöivässä Pietarissa raportoitiin lauantaina 107 koronakuolemaa vuorokaudessa.

Rokotuksia annettiin juhannuksena niukasti

Vapalahden mukaan Suomen rokotustilanne on hyvä ja koko ajan paranemassa.

–  Väestönä olemme suojatumpi kuin ennen, mutta emme vielä riittävän hyvin. Vielä emme ole tilanteessa, jossa varokeinot voitaisiin lopettaa, Vapalahti kommentoi.

Suomessa koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut 3,2 miljoonaa ihmistä, THL kertoo. Toisen rokoteannoksen on saanut noin 977  500 ihmistä. Rokotuskattavuus on ensimmäisen annoksen osalta 57,7 prosenttia ja toisen annoksen osalta 17,6 prosenttia.

Rokotustahti on juhannuksena ollut hyvin rauhallinen. Ensimmäisen annoksen saaneiden määrä on kasvanut lauantaista neljällä ihmisellä. Toisen annoksen saaneita on 14 enemmän kuin lauantaina.

Sunnuntaina 95 uutta tartuntaa

Suomessa on raportoitu 95 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Kahden viime viikon aikana on raportoitu yhteensä 1  134 tartuntaa, mikä on 262 tartuntaa vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana. Kaikkiaan koronavirustartuntoja on raportoitu Suomessa 95  084.

Koronaviruksen kahden viikon ilmaantuvuus sataatuhatta asukasta kohden on 20,5, kun se edellisellä kahden viikon jaksolla oli noin 25,2. THL:n tietojen mukaan suurin ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä Kainuun sairaanhoitopiirissä, jossa se on 39, ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä, jossa se on 35,6.

Koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi Suomessa on sairaalahoidossa 35 ihmistä, joista kuusi tehohoidossa.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi