play

Suomi tukee EU-komission tavoitetta vähentää kaasun kulutusta 15 prosentilla

LEHTIKUVA/AFP

LEHTIKUVA/AFP

STT-Lehtikuva

Suomi tukee EU-komission ehdottamaa tavoitetta vähentää kaasun kulutusta 15 prosentilla, kertoo eduskunnan suuri valiokunta kokouksensa jälkeen.

Komissio ehdotti keskiviikkona, että kaikkien jäsenmaiden tulisi tavoitella kaasun kysynnän vähentämistä 15 prosentilla elokuun alusta maaliskuun loppuun. Vähennystä on tarkoitus verrata maiden keskiarvoiseen kaasun kulutukseen viitenä edellisenä vuonna samalla ajanjaksolla.

Tavoitteella komissio haluaa varautua tulevaan talveen vähentämällä kaasun kulutusta, sillä komissio pelkää Venäjän sulkevan kaasuhanat osittain tai kokonaan.

Hätätilanteessa komissio voisi rajoittaa kaasun kysyntää myös pakolla neuvoteltuaan jäsenmaiden kanssa. Tällainen tilanne voisi tulla eteen, jos olisi olemassa huomattava vaara vakavasta kaasupulasta tai poikkeuksellisen suuresta kaasuntarpeesta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Suuri valiokunta sai perjantaina elinkeinoministeri Mika Lintilältä (kesk.) selvityksen EU:n energiaministerien tulevasta kokouksesta, jossa keskustellaan niin sanotusta talvivarautumispaketista.

Komission puheenjohtaja katsoo Venäjän kiristävän Eurooppaa

Valiokunnan tiedotteen mukaan Suomi katsoo, että varautumisen painopisteen pitäisi olla markkinaehtoisissa toimissa ja jäsenvaltioiden oma asiantuntemus on huomioitava.

Valiokunnan tiedotteen mukaan keskustelussa valiokunnan jäsenet ja ministeri Lintilä painottivat EU:n jäsenmaiden yhtenäisyyttä asiassa sekä tavoitteiden saavuttamisessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Komissio haluaa uudistuksen voimaan asetuksella. Tämä tarkoittaa sitä, että sitä on sovellettava kaikissa jäsenmaissa automaattisesti, kun asetus tulee voimaan.

Venäjän uskotaan jatkossakin rajoittavan kaasun toimittamista.

–  Venäjä kiristää meitä. Venäjä käyttää energiaa aseena. Olipa kyse sitten osittaisesta tai kokonaisesta (kaasun) katkaisemisesta, Euroopan on oltava joka tapauksessa valmiina, komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi tiedotustilaisuudessa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi