play

Suomi valmistelee koronarokotustodistusten antamista EU:n ulkopuolella piikin saaneille

STT-Lehtikuva

Suomi valmistautuu myöntämään EU:n koronarokotustodistuksia henkilöille, jotka ovat saaneet Euroopan lääkeviraston (Eman) hyväksymän koronarokotteen EU:n ulkopuolella. Lisäksi selvitetään mahdollisuuksia myöntää todistus niille, jotka ovat saaneet jonkin Maailman terveysjärjestön WHO:n hätäkäyttölistalla olevista rokotevalmisteista.

Näitä todistuksia voidaan alkaa myöntää aikaisintaan lokakuun lopulla. Teknistä toteutusta ja toimintamallia valmistelevat sosiaali- ja terveysministeriö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä Kela.

Ema on antanut myyntiluvan neljälle rokotteelle, jotka ovat Biontech-Pfizerin, Modernan, Astra Zenecan sekä Johnson & Johnsonin valmistamat. WHO:n hätäkäyttölistalla ovat muun muassa kiinalaiset Sinovac- ja Sinopharm -rokotteet sekä intialainen Covishield-rokote. Venäläinen Sputnik ei ole päässyt listalle.

Suomessa rokotetut ovat voineet saada EU:n koronarokotustodistuksen kesäkuusta lähtien. Todistus on voitu antaa myös henkilölle, joka on saanut ensimmäisen rokoteannoksen toisessa EU-maassa tai EU:n ulkopuolella ja toisen annoksen Suomessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Joissakin EU:n ulkopuolisissa maissa myönnetyt digitaaliset koronatodistukset voidaan jo nyt tarkastaa digitaalisesti EU-maissa. Joukossa ovat muun muassa Norja, Islanti, Sveitsi, Turkki ja Vatikaani. Maiden määrä kasvaa sitä mukaa kun EU ja EU:n ulkopuoliset maat sopivat todistusten yhteentoimivuudesta.

EU-maat päättävät itse, millaisia koronatodistuksia ne edellyttävät maahan saapuvilta.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi