play

Supon ylietsivä teki Fennovoimaan liittyvän virkatehtävän esteellisenä, käräjäoikeus tuomitsi sakkoihin

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi suojelupoliisin (supo) ylietsivän sakkoihin. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi suojelupoliisin (supo) ylietsivän sakkoihin. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

STT-Lehtikuva

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut suojelupoliisin (supo) ylietsivän sakkoihin virkavelvollisuuden rikkomisesta. Oikeuden mukaan mies teki ydinvoimayhtiö Fennovoimaan liittyvän virkatoimensa esteellisenä.

Virkavelvollisuuden rikkominen tapahtui vuosina 2016–2017. Oikeuden mukaan ylietsivä oli esteellinen, kun hän suoritti Fennovoiman turvakontin auditoinnin eli turvallisuuden arvioinnin Pohjois-Pohjanmaan Pyhäjoella.

Esteellisyyden aiheutti miehen ja hänen avopuolisonsa osittain omistama yritys, jolta Fennovoima tilasi koirapalveluita. Fennovoima maksoi yhtiölle erikoisetsintä- ja suojelukoirapalvelun valmiuksien luomisesta noin 30  000 euroa vuodessa vuosina 2015–2017. Fennovoima oli yhtiön ainoa asiakas.

Käräjäoikeuden mukaan miehen täytyi ymmärtää, että luottamus hänen toimintansa puolueettomuuteen oli vaarantunut.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ylietsivä ei ollut ilmoittanut sivutoimestaan suojelupoliisille, vaikka käräjäoikeuden mukaan hänen olisi pitänyt virkamieslain perusteella tehdä niin. Oikeuden mukaan sivutoimea ei todennäköisesti olisi myönnetty tai sen pitäminen olisi kielletty.

Vastauksessaan oikeudelle ylietsivä kiisti syyllistyneensä virkavelvollisuuden rikkomiseen.

Syyttäjän mukaan ylietsivä oli esteellinen myös osallistuessaan virkatehtävissään Helsingin Ruoholahdessa sijaitsevien Fennovoiman toimitilojen auditointiin vuosina 2015–2016. Ruoholahden tilojen auditoinnin osalta syyteoikeus oli kuitenkin vanhentunut, joten oikeus hylkäsi syytteen tältä osin.

Vanha Mauser toi tuomion ampuma-aserikoksesta

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ylietsivä sai samalla tuomion myös ampuma-aserikoksesta. Tuomion toi miehen hallussa ollut Mauser-merkkinen käsiase. Syyttäjän mukaan mies sai rekisteröimättömän aseen sukulaiseltaan ja piti sen jälkeen asetta hallussaan muun muassa kotonaan ja työpaikalla.

Ylietsivä kiisti myös syytteen ampuma-aserikoksesta. Hänen mukaansa Mauser ei ollut toimintakuntoinen.

Käräjäoikeuden mukaan asetta ei kuitenkaan ollut deaktivoitu eli tehty toimintakyvyttömäksi. Oikeus katsoi ylietsivän syyllistyneen ampuma-aserikokseen.

Käräjäoikeus antoi ylietsivälle rangaistukseksi 40 päiväsakkoa, mikä hänen tuloillaan tarkoittaa 1  240 euroa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ylietsivä on ollut pidätettynä virastaan tapauksen tutkinnan alusta lähtien. Suojelupoliisin mukaan lopullinen virkamiesoikeudellinen arvio tehdään vasta sen jälkeen, kun asiasta on lainvoimainen tuomio.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi