play

Ennallistamisasetuksesta löytyi sopu – Suomi edellyttää merkittäviä muutoksia ehdotukseen tulevissa jatkoneuvotteluissa

Valiokunnan puheenjohtaja Satu Hassin (vihr.) mukaan suuren valiokunnan kannassa tuotiin esille pitkälti samoja huolia kuin hallituksen kannassa. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen

Valiokunnan puheenjohtaja Satu Hassin (vihr.) mukaan suuren valiokunnan kannassa tuotiin esille pitkälti samoja huolia kuin hallituksen kannassa. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen

STT-Lehtikuva

Suomi on päättänyt, että se lähtee neuvottelemaan EU:n ennallistamisasetuksesta. Päätös sai eduskunnan suuressa valiokunnassa suuren enemmistön taakseen.

Valiokunta edellyttää kuitenkin ehdotettuun asetukseen merkittäviä muutoksia, kansallisen metsäpolitiikan huomiointia ja Suomelle aiheutuvien kustannusten merkittävää kohtuullistamista. Lisäksi valiokunta edellyttää, että asetuksen toimeenpanossa pitää olla suuri kansallinen liikkumavara, joka ottaa huomioon Suomen olosuhteet.

–  Lähtökohta on koko ajan ollut, että Suomi vaatii muutoksia, mutta kuitenkin Suomi katsoo, että luonnon monimuotoisuudesta huolehtiminen on tärkeää ja siihen tarvitaan myös EU:n toimia, sanoi valiokunnan puheenjohtaja Satu Hassi (vihr.).

Hassin mukaan löydettiin aito kompromissi puolueiden välillä. Sopu ratkesi viimeksi kuluneen vuorokauden aikana.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kyse on luontokadon pysäyttämiseen tähtäävistä, EU:n laajuisista luonnon monimuotoisuutta koskevista tavoitteista ja niiden seurannasta. Suuri valiokunta vastasi Suomen linjauksesta. Asiaa on käsitelty jo useissa valiokunnissa hallituksen kirjelmän pohjalta.

Perussuomalaiset eivät hyväksyisi missään muodossa

Perussuomalaiset vastusti päätöstä. Puolue katsoo, ettei Suomen tule hyväksyä asetusta missään muodossa.

–  Komission esittämässä ennallistamisasetuksessa on yksinkertaisesti kaikki pielessä, toteavat valiokunnan perussuomalaiset jäsenet tiedotteessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hassin mukaan suuren valiokunnan kannassa tuotiin esille pitkälti samoja huolia kuin hallituksen kannassa.

–  Olen iloinen, että hyvin suurella enemmistöllä hyväksyttiin tämä päätös. Jos Suomi olisi kieltäytynyt neuvottelemisesta niin kuin perussuomalaiset vaati, sehän olisi tarkoittanut, että sitten muut neuvottelevat, mutta lopputulos myös sitoo Suomea, hän sanoi eduskunnassa toimittajille.

Komissio on arvioinut, että suorat kustannukset ennallistamistoimista olisivat 930 miljoonaa euroa vuodessa Suomelle.

Kuumentanut tunteita eduskunnassa

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Suhtautuminen ennallistamisasetukseen on kuumentanut tunteita eduskunnassa pitkin syksyä. Matkan varrella asetusta on roimittu yli hallitus-oppositio-rajan. SDP, keskusta ja RKP päätyivät useissa valiokunnissa eri kannalle kuin vihreät ja vasemmistoliitto.

Metsäteollisuuden eduista huolestunut keskusta puolestaan venytti vastauksen laatimista välikysymykseen, jonka oppositio jätti kokoomuksen johdolla asetuksesta. Vasta kalkkiviivoilla keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko kertoi, että puolueen eduskuntaryhmä voi seistä vastauksen takana.

Kun hallitus vastasi välikysymykseen, pääministeri Sanna Marin (sd.) lupasi Suomen tavoittelevan asetuksen hintalapun merkittävää pienentämistä.

Keskiviikkona keskusta vakuutti olevansa tyytyväinen sopuun.

–  Itse olen lähtenyt siitä, että meidän pitää löytää Suomelta sellainen kanta, johon puolueet laajasti sitoutuvat. Keskustan kannalta voi olla tyytyväinen, että nyt se maa- ja metsätalouden ääni näkyy vahvasti tuossa pohjassa, sanoi valiokunnan keskustalainen jäsen Jouni Ovaska eduskunnassa toimittajille.

Tuppurainen: Tärkeää, että Suomi puhuu yhdellä äänellä

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) on tyytyväinen, että suuri valiokunta pääsi laajaan yksimielisyyteen Suomen kannasta ennallistamisasetukseen. Hänen mielestään on tärkeää, että Suomi puhuu yhdellä äänellä, kun neuvotteluissa lähdetään vaikuttamaan.

–  Perussuomalaiset ovat tässäkin valinneet puolensa. He toimivat omana liikkeenään. Me muut olemme löytäneet yhteisen näkemyksen. Metsäpolitiikka on kansallista ja tämän me lähetämme viestinä neuvotteluissa Euroopan unionin suuntaan, Tuppurainen kommentoi toimittajille eduskunnassa.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi