play

Pääministeri Sanna Marin sai ministereistä eniten tuloja, eduskuntapuolueiden puheenjohtajien kärjessä liikemies Harry Harkimo

Marinilla oli verotettavaa ansiotuloa n. 206 000 euroa. LEHTIKUVA / Jussi Nukari

Marinilla oli verotettavaa ansiotuloa n. 206 000 euroa. LEHTIKUVA / Jussi Nukari

STT-Lehtikuva

Suurituloisin ministeri viime vuonna oli pääministeri Sanna Marin (sd.). Hänellä oli verotettavaa ansiotuloa noin 206  000 euroa. Verotettavia pääomatuloja ei hänelle kertynyt.

Marinin tulot nousivat huomattavasti edeltävästä vuodesta, jolloin hänen tulonsa olivat 121  000 euroa. Viime vuosi oli hänen ensimmäinen täysi vuotensa pääministerinä.

Toisena ministereistä tienasi eniten oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.), noin 180  000 euroa. Näistä valtaosa oli ansiotuloja, verotettavia pääomatuloja hänelle kertyi 90 euroa.

Aiempina vuosina ministereistä korkeimpiin tuloihin on yltänyt maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.). Tänä vuonna hänen verotettavat ansio- ja pääomatulonsa olivat noin 150  000 euroa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Eduskuntapuolueiden puheenjohtajista eniten tienasi Liike Nytiä johtava liikemies Harry "Hjallis" Harkimo, joka on perinteisesti ollut politiikkojen tulokärjessä. Hänellä oli yhteensä tuloja noin 215  000 euroa, joista ansiotuloa noin 179  000 euroa ja pääomatuloa noin 36  200 euroa.

Toisena puoluejohtajista oli Marin ja kolmantena Henriksson.

Venäläispankin hallituksessa istuva Aho pääministereiden tulokärkeä

Entisistä pääministereistä eniten tienasi Esko Aho (kesk.), joka toimii muun muassa Venäjän kauppaa edistävän konsulttiyritys East Officen vanhempana neuvonantajana. Lisäksi hän toimii Venäjän valtion enemmistöomistuksessa olevan Sberbankin hallituksessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Aho tienasi yhteensä 360  000 euroa, joista valtaosa oli ansiotuloja. Pääomatuloa hänelle kertyi reilut 3  000 euroa.

Toisena oli ex-pääministeri ja nykyinen Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi (kesk.) , joka sai verotettavia ansio- ja pääomatuloja yhteensä hieman yli 291 000 euroa. Näistä valtaosa oli ansiotuloja, pääomatuloja hänelle kertui reilut 300 euroa.

Kolmantena oli Jyrki Katainen (kok.), joka toimii Sitran yliasiamiehenä. Hän siirtyi Sitralle viime vuonna ja tienasi yhteensä 213  000 euroa verotettavia ansio- ja pääomatuloja. Näistä valtaosa oli ansiotuloja, pääomatuloja hänelle kertyi noin 400 euron edestä.

Arto Satonen oli kansanedustajien tulokuningas - pääomatuloissa huomattava nousu

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Eduskunnan tulokuningas oli viime vuonna kansanedustaja Arto Satonen (kok.), jolle kertyi eniten tuloja nykyisistä kansanedustajista.

Satosen ansiotulot olivat suurin piirtein ennallaan toissa vuoden tasolla, mutta verotettavat pääomatulot nousivat yli kolminkertaisiksi.

Satonen sai tuloja viime vuonna yhtensä hieman reilut 357 000 euroa, joista pääomatuloja oli lähes 254  000 euroa. Vuotta aiemmin päätulojen summa jäi noin 79  000 euroon.

"Ei herätä hirveästi ajatuksia"

Kansanedustaja kertoo tilanteen johtuvan siitä, että kaksi yritystä, joissa hän ollut omistajana, on purettu. Tällöin niissä ollutta varallisuutta on tullut verotuksen piiriin. Viime vuonna Satosella oli verotettavia pääomatuloja lähes 254  000 euroa, kun vuotta aiemmin summa jäi noin 79  000 euroon.

–  Purkamisten osuus pääomatulojen summasta on noin kaksi kolmasosaa. Muut tulot ovat ennallaan, Satonen sanoo STT:lle.

Toinen yrityksistä on ollut kiinteistö- ja toinen sijoitusyhtiö. Lisäksi Satonen on eduskunnan sidonnaisuusilmoituksissa kertonut omistavansa lähes 75 hehtaaria metsää eri puolilla Suomea. Hän omistaa myös toistakymmentä sijoitusasuntoa, kotikaupunkinsa Sastamalan ohella muun muassa Helsingissä, Tampereella ja Kuopiossa.

Arkadianmäen tulokuninkaaksi nouseminen ja esimerkiksi Jokerien entisen omistajan Harry Harkimon ohittaminen ei Satosen mukaan "herätä sillä tavalla hirveästi ajatuksia".

–  Mulla on ollut koko ajan perheyritystoimintaa eduskuntatyön ohella ja oli yritystoimintaa jo ennen kuin tulin eduskuntaan.

Harkimo oli vuonna 2019 eduskunnan tulokuningas. Viime vuoden verotietojen pohjalta hän on nyt neljänneksi eniten edustajista tienannut.

Hänelle kertyi verotettavia ansio- ja pääomatuloja lähes 215  000 euroa.

Pirkka-Pekka Petelius kakkosena

Toiseksi eniten kansanedustajista tienasi näyttelijä, kansanedustaja Pirkka-Pekka Petelius (vihr.) Hän sai verotettavia ansiotuloja reilun 215  000 euron edestä. Verotettavaa pääomatuloa hänelle ei kertynyt.

Kolmantena kärjessä oli perussuomalaisten kansanedustaja Jouni Kotiaho Jämsästä. Hän sai myös reilun 215  000 euron edestä tuloja. Näistä reilut 30  000 euroa oli pääomatuloja ja loput ansiotuloja.

Kotiaho omistaa kuljetusalan yrityksen.

---

Juttua on korjattu klo 11.17: Ex-pääministeri Mari Kiviniemi oli jäänyt listalta pois. Hän on pääministereistä toiseksi eniten tienannut, ei Jyrki Katainen.

Juttua on korjattu klo 9.26: Pääministeri Marinin ansiotulot olivat viime vuonna 206  000, ei 260 000 euroa. Marinin tulot olivat 121  000 euroa toissa vuonna, ei viime vuonna.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi