play

Hallitus pysynee koossa, mikäli RKP hyväksyy niin sanotun rasismitiedonannon

Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

STT

Hallituspuolue RKP:n kommentit tiistaina vahvistivat sitä näkymää, että hallitus pysyy pystyssä kesän rasismikohun jälkeenkin.

Hallitus olisi vaarassa kaatua, Jos RKP ei hyväksyisi niin kutsuttua rasismitiedonantoa. Näin tuskin tulee käymään, sillä puheenjohtaja, opetusministeri Anna-Maja Henriksson sanoi, että tiedonanto on edennyt oikeaan suuntaan.

–  Meillä on nyt enemmän edellytyksiä sille, että hallitus voi jatkaa, kuin mitä olen aikaisemmin nähnyt, Henriksson sanoi tiedotustilaisuudessaan RKP:n eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Maarianhaminassa.

Henriksson ei halunnut tiedotustilaisuudessa kommentoida, mitkä asiat ovat muodostuneet kiistakysymyksiksi rasismitiedonannon valmistelussa.

–  Meillä on joitakin asioita, jotka ovat olleet vielä avoinna. Mielestäni niissä on tapahtunut lähestymistä, joten haluaisin myös uskoa, että me pystymme löytämään yhteisen sävelen ja yhteisen tien, Henriksson muotoili.

Helsingin Sanomien lähteiden mukaan kaikki muut hallituspuolueet paitsi RKP ovat hyväksyneet pääministeripuolue kokoomuksen tekemän kompromissiehdotuksen niin sanotusta rasismitiedonannosta.

Kyse on tiedonannosta, joka sai kimmokkeen kesän rasismikeskustelusta. RKP kytki hallitusyhteistyön jatkamisen tiedonantoon. Sen pitäisi puolueen mukaan riittävällä tavalla osoittaa, että Suomessa ei millään tavalla missään muodossa hyväksytä rasismia.

Tiedonantoa "yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämisestä" alettiin laatia sen jälkeen, kun media julkaisi kesällä sekä valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) ja elinkeinoministeri Wille Rydmanin (ps.) rasistisia kirjoituksia menneiltä vuosilta.

Hallituksen on määrä hyväksyä tiedonanto torstaina. Eduskunnan on määrä käsitellä tiedonantoa ensi viikolla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Otto Anderssonin mukaan tiistain keskustelujen perusteella suuri enemmistö eduskuntaryhmästä oli hallituksessa jatkamisen kannalla, mutta jotkut ryhmän jäsenistä haluavat vielä pohtia kantaansa.

Andersson ei suostunut nimeämään, keistä edustajista on kyse.

HS:n mukaan tiedonannossa on yli 20 toimenpidettä, joilla edistetään yhdenvertaisuutta. Muutoksia lakeihin tiedonanto ei suoranaisesti esitä.

RKP:n kansanedustaja Eva Biaudet sanoi haluavansa pohtia vielä, voiko hän äänestää hallituksen ja ministerien luottamuksen puolesta rasismitiedonantoa koskien.

–  Tällä hetkellä tämä on asia, joka on minulle vielä miettimisen paikka, hän sanoi toimittajille tiedotustilaisuuden jälkeen.

Biaudet haluaa vielä nähdä valmiin tiedonannon ennen päätöstä. Tiedonannon pitäisi olla hänestä uskottava, etenkin juuri niiden ihmisten mielestä, joihin syrjintä ja rasismi on kohdistunut.

Hän pitää myös tulevaa eduskuntakeskustelua asiasta merkittävänä osana oman kannan muodostuksessa.

Kesäkuussa Biaudet äänesti tyhjää, kun eduskunta äänesti hallitusohjelman tiedonantokeskustelun päätteeksi hallituksen luottamuksesta.

Biaudet on kritisoinut kuuluvasti puolueensa osallistumista hallitusyhteistyöhön perussuomalaisten kanssa. Hallituspuolueiden kansanedustajien odotetaan lähtökohtaisesti äänestävän hallituksen puolesta.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi