play

Syysmyräkkä katkoo sähköjä, mutta vauhdittaa tuulivoimantuotantoa

Kova tuuli on samalla siivittänyt Suomen tuulivoimantuotantoa uusiin ennätyksiin. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Kova tuuli on samalla siivittänyt Suomen tuulivoimantuotantoa uusiin ennätyksiin. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

STT-Lehtikuva

Syysmyräkkä on jyllännyt lauantaina ympäri Suomea. Ilmatieteen laitos on antanut kovan tuulen varoituksen kaikille Suomen maa-alueille.

Iltayhdeksään mennessä maa-alueiden kovimmat tuulet oli mitattu Satakunnassa ja Pirkanmaalla. Ainakin Kokemäellä ja Tampere-Pirkkalan lentoasemalla puuskat ylsivät noin 20 metriin sekunnissa, kertoi Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Heikki Sinisalo STT:lle.

Kovimmat tuulet olivat illalla siirtymässä kohti itää, jossa kaikkein voimakkaimpia puuskia ennustettiin aamuyölle Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan seudulle.

Merellä keskituuli ylsi Pohjanmaan ja Satakunnan korkeudella lähes myrskylukemiin, vähän alle 21 metriin. Virallisesti merellä myrskyää, kun tuulen nopeus on kymmenen minuutin aikana keskimäärin vähintään 21 metriä sekunnissa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ilmatieteen laitoksen mukaan myrsky aiheuttaa meriliikenteelle vaikeuksia ja vaaratilanteita.

Kaikilla merialueilla on voimassa kovan tuulen varoitus lukuun ottamatta Perämerta, jonne on annettu myrskyvaroitus. Varoitus on voimassa Perämeren pohjois- ja eteläosissa kello kolmesta iltapäivällä huomisaamuun saakka.

Ilmatieteen laitos on varoittanut lisäksi kovasta aallokosta Perämerellä. Merellä ennustettiin esiintyvät iltakuudesta alkaen kovaa aallokkoa, jossa aallot ovat yli neljä metriä korkeita. Muille merialueille Ilmatieteen laitos on antanut niin ikään iltakuudesta alkaen varoituksen kohtalaisesta aallokosta, jossa merkitsevä aallonkorkeus on yli 2,5 metriä. Aallokkovaroitukset ovat voimassa aamuseitsemään saakka.

Sähköjä katki yli 50 kunnassa

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Satakunnan pelastuslaitos neuvoi aiemmin päivällä Twitterissä ihmisiä keräämään irtotavarat pihoilta pois. Pelastuslaitos muistutti myös tarkistamaan vesillä olevien veneiden kiinnitykset.

Kymmenen maissa illalla yli 7  000 asiakasta 53 kunnassa oli ilman sähköjä Energiateollisuuden sähkökatkokartan mukaan. Puolisen tuntia aiemmin sähköttä oli yli 9  000 asiakasta.

Kova tuuli on samalla siivittänyt Suomen tuulivoimantuotantoa uusiin ennätyksiin. Muun muassa Fingridin ja NordPoolin dataa seuraavan EnergiaBotin mukaan yhden tunnin tuulivoimatuotantoennätys oli rikkoontunut iltakymmenen mennessä tänään jo kuuteen kertaan. Ennätys laitettiin uusiksi viimeksi iltaseitsemän ja -kahdeksan välillä.

Tämän päivän runsaat sateet tulevat Pohjois-Lapissa pääosin lumena ja muualla vetenä. Ajokelivaroitus on annettu maanteille Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan itäosiin sekä Kainuuseen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sunnuntaina paistaa aurinko

Sunnuntaista on sen sijaan tulossa poutapäivä, mutta tuulinen sää jatkuu. Kovan tuulen varoitus on voimassa myös huomenna kaikilla merialueilla ja laajasti maa-alueilla. Päivästä odotetaan Ilmatieteen laitoksen mukaan melko viileää. Etelässä se tarkoittaa 6–7 astetta, Lapissa heikkoa pakkasta päivällä.

Ajokeli saattaa olla sunnuntaina kehno Pohjois-Pohjanmaan itäosissa, Kainuussa, Pohjois-Karjalassa sekä Pohjois- ja Etelä-Savossa.

Säävaroitusten mahdollista muuttumista kannattaa seurata vielä viikonlopun aikana Ilmatieteen laitoksen varoituskartalta internetistä, sanoi päivystävä meteorologi Anja Häkkinen.

Maanantaina eteläinen virtaus alkaa voimistua, ja viimeistään tiistaina nähdään uusia sateita.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi