play

Vantaan sellimurhasta syytetyille tehdään mielentilatutkimus ja vaarallisuusarvio – syyttäjän mukaan teko oli jopa murhaksi poikkeuksellisen raaka ja julma

Toinen murhan syytetyistä (takana) elehti ja näytti käsimerkkejä Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa Vantaalla tiistaiaamuna 10. toukokuuta 2022. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Toinen murhan syytetyistä (takana) elehti ja näytti käsimerkkejä Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa Vantaalla tiistaiaamuna 10. toukokuuta 2022. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

STT-Lehtikuva

Vantaan sellimurhasta syytetyt miehet määrätään mielentilatutkimukseen ja vaarallisuusarvioon, Itä-Uudenmaan käräjäoikeus ilmoitti torstaina. Vasta niiden valmistuttua käräjäoikeus antaa asiassa varsinaisen tuomion, jossa se ottaa kantaa rikosnimikkeisiin ja mahdollisiin rangaistuksiin. Syyntakeettomiksi todetut päätyvät yleensä tahdonvastaiseen hoitoon.

Käräjäoikeudessa kuultiin torstaina osapuolten loppulausunnot. Syyttäjä hakee 19- ja 23-vuotiaille syytetyille ensisijaisesti elinkautista vankeusrangaistusta murhasta.

Jos oikeus ei katso tekoa murhaksi, syyttäjä vaatii taposta, törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä raiskauksesta kummallekin miehelle yhdistelmärangaistusta, jossa 14–15 vuoden ehdotonta vankeutta seuraisi vuoden valvonta-aika.Yksi yhdistelmärangaistuksen ehdoista on, että tuomittu on todettu vaarallisuusarviossa erittäin vaaralliseksi muiden hengelle, terveydelle tai vapaudelle.

"Poikkeuksellisen raaka ja kidutustyyppinen teko"

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Syyttäjä perustelee mielentilatutkimuksen ja vaarallisuusarvion teettämistä teon poikkeuksellisella luonteella. Syyttäjän mukaan henkirikos oli murhaksikin poikkeuksellisen raaka ja julma.

–  Teko on luonteeltaan niin poikkeuksellisen raaka ja kidutustyyppinen, että molempien vastaajien mielentila on syytä tutkia. Sen yhteydessä voidaan laatia vaarallisuusarvio mahdollista yhdistelmärangaistusta varten, aluesyyttäjä Emilia Ilander-Raulahti sanoi oikeudessa.

Syyttäjän mukaan syytetyt kohdistivat parikymppiseen uhriin kidutuksen kaltaista väkivaltaa.

–  Teko on ollut todella pitkäkestoinen ja aiheuttanut asianomistajalle kipua, kärsimystä ja varmasti suurta pelkoa -- Teossa on käytetty lukuisia eri tekotapoja ja välineitä: asianomistajaa on lyöty, potkittu, poltettu kiehuvalla vedellä, hänelle on syötetty tupakantumppeja ja juotettu virtsaa sekä pesuainetta, hänen ranteitaan on viilletty ja hänet on tukehdutettu, Ilander-Rauhahti listasi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Henkirikoksen motiivina oli syyttäjän mukaan se, että uhri oli aiemmin tuomittu alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikoksista. Murhan lisäksi miehiä syytetään uhrin törkeistä raiskauksista.

Puolustus: Tilanne oli 19-vuotiaalle syytetylle psyykkisesti kestämätön

Syytetyt ovat kiistäneet murhasyytteen. Nuorempi heistä on oikeudenkäynnissä ottanut henkirikoksen yksin kontolleen.

19-vuotias on kiistänyt murhasyytteen, mutta myöntää tehneensä uhrille ensin monenlaista väkivaltaa ja sen jälkeen laittaneensa muovipussin uhrin päähän sekä kuristaneensa tätä narulla. Näin hän katsoo syyllistyneensä tappoon.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Syytetyn asianajaja Risto Kyytinen sanoi loppulausunnossaan, ettei uhriin aiemmin sellissä kohdistettu väkivalta ollut hengenvaarallista, eikä siksi tapahtunutta voida arvioida yhtenä tekokokonaisuutena ja murhana.

–  On leikitelty itsemurhakirjeellä, on psyykattu (uhria), sitten on yhdessä poltettu tupakat, hän sanoi.

Kyytisen mukaan 19-vuotias teki päätöksen uhrin surmaamisesta vasta hetkeä ennen tekoa, koska tilanteesta oli tullut tälle "psyykkisesti kestämätön".

–  Se tilanne mihin päämieheni jäi, oli se, että hän oli psyykkisesti rasitettu ja hänen olisi ollut vietettävä yö (uhrin) punkan alapedillä. Se oli hänelle psyykkisesti kestämätöntä, Kyytinen sanoi.

Kyytisen mukaan uhrilla oli kaikki mahdollisuudet sellistä lähtemiseen.

–  Siihen hän ei ole suostunut, niin tämä on sitten ollut se keino, sinänsä järjetön keino, mitä sen jälkeen on tehty. Päätös tappaa.

Syyttäjä on kiistänyt puolustuksen näkemyksen siitä, että uhri oli tilanteessa vapaa vaihtamaan selliä halutessaan. Syyttäjä on myös korostanut, ettei uhrilla ollut mitään velvollisuutta siihen.

–  On selvää, että tekijät ovat aiheuttaneet uhrille pelkotilan ja hän on ollut siinä tilanteessa täysin lamaantunut. Siksi hän ei ole pystynyt poistumaan, syyttäjä Ilander-Raulahti sanoi.

23-vuotiaan puolustus vetoaa tunnekuohuun

Syyttäjä katsoo, että 23-vuotiaan syytetyn uhkaava käytös on vaikuttanut siihen, että 19-vuotias on oikeudessa sanonut olleensa yksin vastuussa uhrin kuolemasta.

Käsittelyn ensimmäinen päivä jouduttiin viime kuussa keskeyttämään hetkeksi, kun vanhempi syytetty nousi paikaltaan ja vaikutti yrittävän hyökätä jonkun kimppuun. Poliisi on arvellut, että miehen vihan kohteena oli kanssasyytetty.

23-vuotias on kiistänyt täysin osallistuneensa uhrin kuolemaan. Hän on myöntänyt osan väkivallasta ja katsoo syyllistyneensä törkeään pahoinpitelyyn.

Miehen asianajaja Lari Ruokamo kiisti loppulausunnossaan, että 23-vuotiaan tekoihin olisi liittynyt mitään suunnitelmallisuutta. Syytetty on kertonut "nähneensä vain punaista" kuultuaan, että uhri oli raiskannut 8-vuotiaan lapsen. Tämä tieto ei pitänyt paikkaansa.

–  Hän on saanut toisen henkilön liikkeelle laskemana väärää tietoa uhrin seksuaalirikostaustasta, ja tämä on aiheuttanut tunnekuohun, jota hän ei ole pystynyt hallitsemaan -- jokainen oikeudenkäyntiä seurannut on voinut omalta osaltaankin tehdä sellaisia havaintoja, että hänellä tunne voi ottaa vallan, Ruokamo sanoi.

Oikeudessa kuultiin todistajina kolmea muuta vankia, jotka olivat matkasellissä samaan aikaan syytettyjen ja uhrin kanssa. Omassa kuulemisessaan 23-vuotias kyseenalaisti todistajien luotettavuuden ja sanoi, että häntä yritetään lavastaa tekijäksi.

–  (Muilla vangeilla) on ollut sellissä miesylivoima suhteessa (syytettyihin) ja mahdollisuus hankkia apua. Tilaisuuksia on ollut useita, mutta jostain syystä he eivät ole apua hankkineet, mikä on hyvin merkillinen seikka, asianajaja Ruokamo sanoi.

Syytettyjen käytöksen takia jouduttiin poikkeusjärjestelyihin

Oikeudelle vangit kertoivat, että eivät uskaltaneet hälyttää vartijoita, koska pelkäsivät syytettyjä.

–  Pelkäsimme (heitä). Pelkäsimme, että he hakkaisivat meidätkin, yksi heistä sanoi oikeudessa.

Vangit kertoivat, että vanhempi syytetyistä oli sellissä käskenyt heitä "olemaan tietämättömiä" asioista ja tehnyt samalla sormellaan kurkunleikkausta kuvaavan eleen. Yksi vangeista sanoi, että nuorempi syytetty oli uhannut tappaa hänet ja hänen perheensä, jos hän todistaa asiasta.

23-vuotias teki kurkunleikkausta kuvaavan eleen myös, kun ensimmäistä vankitodistajista kuultiin oikeudessa. Sen jälkeen molemmat syytetyt laitettiin seuraamaan käsittelyä niin, etteivät he näkyneet videoyhteydellä oikeussaliin. Jo aiemmin he olivat huudelleet kesken käsittelyn sekä näyttäneet erilaisia käsimerkkejä sekä toisilleen että muille todistajille.

Vaikka vangit eivät uskaltaneet ilmoittaa vartijoille todistamastaan väkivallasta, he kertoivat yrittäneensä vaivihkaa kiinnittää vartijoiden huomion uhriin siinä kuitenkaan onnistumatta. Vartijat ovat kertoneet, ettei heillä ollut mitään tietoa matkasellin tapahtumista. Vankilan toiminnasta on aloitettu oma esitutkintansa.

Molemmilla syytetyillä aiempaa väkivaltarikoshistoriaa

Molemmat syytetyt miehet on viime vuonna tuomittu henkirikoksen yrityksistä vankeuteen Helsingin käräjäoikeudessa.

23-vuotias tuomittiin muun muassa murhan yrityksestä kymmenen ja puolen vuoden vankeuteen. Oikeuden mukaan mies oli puukottanut uhria useita kertoja sekä ampunut aseella tätä kohti. Käräjätuomiosta on valitettu hovioikeuteen, joten se ei ole lainvoimainen.

19-vuotias tuomittiin isänsä tapon yrityksestä kolmen ja puolen vuoden vankeuteen. Hän oli iskenyt isäänsä kerran veitsellä selkään. Tuomio on lainvoimainen.

---

Korjattu aiempaa uutista klo 14.03: Syyttäjän rangaistusvaatimus yhdistelmärangaistukseksi on 14–15 vuotta ja vuoden valvonta-aika, ei 13–14 vuotta, kuten aiemmin kerroimme.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi