play

Sikiöseulontoihin osallistutaan vanhenevien synnyttäjien Suomessa ahkerasti

Kuva: Eeva-Maria Brotherus / Lehtikuva

STT-Lehtikuva

Raskaudenaikaisiin seulontatutkimuksiin osallistuminen on Suomessa yleistä, vaikkakin alueelliset erot ovat edelleen merkittäviä, kertoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) sikiöseulontayksikön osastonlääkäri Pia Ebert.

–  Pääkaupunkiseudulla seulontoihin osallistuu yli 90 prosenttia odottajista, kun taas esimerkiksi Oulun seudulla osallistuminen on selvästi vähäisempää.

Kehittämispäällikkö Sanna Nieminen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) arvioi, että seulontoihin osallistuminen on todennäköisesti yleistynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana. Jo neljännes suomalaisista odottajista on yli 35-vuotiaita, ja tässä ikäryhmässä kiinnostus seulontoja kohtaan on keskimäärin korkeampaa.

–  Moni haluaa saada kaiken mahdollisen tiedon, jota on tarjolla, Nieminen sanoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Myös koulutustaustalla on Niemisen mukaan vaikutusta seulontoihin osallistumiseen: korkeammin koulutetut osallistuvat seulontoihin aktiivisemmin.

Suomessa odottajille on tarjolla kaksi seulontatutkimusta: alkuraskauden yleinen ultraäänitutkimus tai yhdistelmäseulonta sekä raskauden puolivälissä tai loppuvaiheessa tehtävä rakenneultraäänitutkimus.

Seulonnat saatetaan jättää väliin esimerkiksi vakaumuksellisista syistä. Jos odottaja on jo etukäteen päättänyt, ettei poikkeavalla löydöksellä olisi hänelle merkitystä, hän voi kokea seulontoihin osallistumisen turhaksi, Ebert sanoo.

–  Seulonnat väliin jättävissä potilaissa korostuvat myös maahanmuuttajataustaiset odottajat: heillä ei välttämättä ole tietoa Suomen käytännöistä tai he saattavat hakeutua terveydenhuoltoon vasta raskauden loppuvaiheessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Nieminen kertoo, että THL selvitti 2010-luvun lopulla sikiöseulontoihin osallistumista valtakunnallisella tasolla. Hankkeen aikana kävi ilmi, että neljännes odottajista ei ollut huolissaan, että juuri hänen lapsellaan olisi jokin kehityspoikkeavuus. Jopa suurin osa arvioi, että oman lapsen riski saada esimerkiksi Downin oireyhtymä oli vähäinen.

–  Meillähän on myös niitä odottajia, jotka osallistuvat ainoastaan varhaisraskauden yleiseen ultraäänitutkimukseen, jossa todetaan vain perusasiat – onko sikiö elossa ja kehittyykö raskaus oikein – sekä lasketaan sikiöiden lukumäärä, Nieminen toteaa.

Ebertin mukaan alkuraskauden seulonnat jäävät tyypillisimmin väliin siitä syystä, että raskaus käy ilmi vasta myöhemmässä vaiheessa.

Ebertin mukaan noin 3–5 prosentissa raskauksista todetaan jokin rakenne- tai kromosomipoikkeavuus. Reilu kymmenesosa vaikeista löydöksistä johtaa raskaudenkeskeytykseen. Raskaudenkeskeytysten määrissä ei ole tapahtunut viime vuosina merkittäviä muutoksia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Kaikista Suomessa tehdyistä raskaudenkeskeytyksistä alle viisi prosenttia tehdään sikiön rakenne- tai kromosomipoikkeavuuden takia.

Ebert kertoo, että epämuodostumat ovat selvästi kromosomipoikkeavuuksia yleisempiä, ja niissä korostuvat erilaiset sydänviat sekä keskushermoston poikkeavuudet. Tyypillisin kromosomipoikkeavuus on 21-trisomia eli Downin oireyhtymä.

–  Seulontatutkimukset ovat kehittyneet tarkemmiksi, ja myös seulontakätilöillä on entistä enemmän tietotaitoa. Diagnoosiin päästään keskimäärin varhaisemmassa vaiheessa, Ebert sanoo.

Nieminen huomauttaa, että jopa vaikeita epämuodostumia saadaan hoidettua entistä paremmin.

Osa poikkeavuuksista käy ilmi vasta syntymän jälkeen

Osa rakenne- ja kromosomipoikkeavuuksista käy ilmi vasta lapsen syntymän jälkeen.

–  Nämä ovat pääosin hyvin lieviä poikkeavuuksia, jotka eivät ole näkyneet lainkaan tai joita ei ole jostain syystä havaittu ultraäänitutkimuksessa. Vuosittain tulee myös yksittäisiä Downin oireyhtymä -yllätyksiä, sanoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) sikiöseulontayksikön osastonlääkäri Pia Ebert.

Ebertin mukaan Suomessa selvitetään parhaillaan mahdollisuutta korvata yhdistelmäseulontatutkimus NIPT-tutkimuksella. Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä käynnistyy syksyllä pilottitutkimus, jossa selvitetään, millaisia hyötyjä NIPT-tutkimukseen siirtyminen toisi ja millaisia vaikutuksia sillä olisi esimerkiksi seulontojen kokonaiskustannuksiin.

Odottajan verinäytteestä tehtävää NIPT-tutkimusta on käytetty Suomessa vuodesta 2015 alkaen tarpeen mukaan yhdistelmäseulonnan lisätutkimuksena. Ebertin mukaan NIPT-tutkimus paljastaa esimerkiksi Downin oireyhtymän 99,9 prosentin varmuudella, kun yhdistelmäseulonnassa oireyhtymä käy ilmi 85–90 prosentin varmuudella.

–  NIPT-tutkimus on kallis, mutta sen avulla päästäisiin eroon yhdistelmäseulontaan liittyvistä vääristä positiivista löydöksistä, joiden takia tehdään turhaan kajoavia istukka- ja lapsivesi -jatkotutkimuksia. Jokainen hyvinvointialue päättää kuitenkin erikseen oman alueensa osalta, tekeekö se muutoksia omiin seulontakäytäntöihinsä.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi