play

Taloussanomat: Aurinkopaneelien kysyntä on rauhoittunut – hinta on laskenut vuodessa reilusti

Aurinkopaneelien kysyntä oli energiakriisin aikana todella suurta.

Aurinkopaneelien kysyntä oli energiakriisin aikana todella suurta. Kuva: Heikki Liukkonen

Henna Sotamaa-Leino

Energiakriisin aikainen tilanne, jossa aurinkopaneelien kysyntä ylitti tarjonnan, on alkanut kääntyä toiseen suuntaan, kertoo Taloussanomat.

– Energiakriisin aikaan oli hurja kysyntä, kun sähkön hinnat olivat korkealla. Tämä nosti aurinkosähköjärjestelmien menekin todella korkealle, Motivan asiantuntija Teemu Kettunen sanoo Taloussanomissa.

Nyt jonot ovat purkautuneet, tuotannon pullonkauloista on päästy ja kysyntä on tasaantunut.

– Laitteita on varastossa, ja myös kuluttajat ovat tulleet ostopäätöksissään varovaisemmiksi, Kettunen kertoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Muutos näkyy aurinkopaneelien hinnoissa, jotka ovat tulleet reilusti alas. Motivan ja Suomen Aurinkoenergiayhdistyksen tekemän kyselyn mukaan viime vuosi käänsi hinnat laskuun. Pientaloon soveltuvan, noin seitsemän kilowatin aurinkosähkölaitteiston saa nyt useita satoja tai jopa tuhat euroa edullisemmin kuin viime vuonna, arvioivat kyselyyn tammikuussa vastanneet toimittavat yritykset.

– Tämän vuoden hintakehitystä arvioidessa vastaukset jakautuivat. Liki kaksi vastaajaa kolmesta ennakoi hinnan pysyvän samana tai hieman laskevan, Veli-Matti Virtanen kuvaili aiemmin Motivan tiedotteessa.

Yrityksiltä pyydettiin hinta-arviota pientaloon soveltuvasta noin seitsemän kilowatin järjestelmästä. Virtasen mukaan tällainen järjestelmä avaimet käteen -toimituksena maksaa keskimäärin 7 700 euroa. Yritysten hinta-arvioissa oli kuitenkin suurta vaihtelua, joten Motiva neuvoo kuluttajaa kilpailuttamaan useampia toimittajia.

– Hintaa yksistään ei pidä tuijottaa, vaan selvittää lisäksi tuotepaketin ja asennuksen laatutekijät ja takuut, Virtanen neuvoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Taloussanomien mukaan kansainvälinen energiajärjestö IEA on arvioinut, että aurinkopaneelien tukkuhinnat laskivat viime vuonna lähes puolella edellisvuoteen verrattuna.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi