play

Tamminiemen pesänjakajat -kirjan tekijöihin kuulunut Aarno "Loka" Laitinen on kuollut – "Alansa valioita", kuvailee ystävä ja entinen kollega Janne Virkkunen

Toimittaja Aarno "Loka" Laitinen kuoli lauantaina 78-vuotiaana. LEHTIKUVA / Kimmo Mäntylä

Toimittaja Aarno "Loka" Laitinen kuoli lauantaina 78-vuotiaana. LEHTIKUVA / Kimmo Mäntylä

STT-Lehtikuva

Toimittaja Aarno "Loka" Laitinen on kuollut 78-vuotiaana. Asian vahvistivat STT:lle Laitisen ystävät ja entiset kollegat Helsingin Sanomista. Laitinen kuului Suomen poliittista journalismia vuonna 1981 ravistelleen kohukirjan Tamminiemen pesänjakajat tekijöihin.

Kirjan tekijöihin niin ikään kuulunut Helsingin Sanomien entinen vastaava päätoimittaja Janne Virkkunen luonnehtii Laitista STT:lle erinomaiseksi toimittajaksi ja itsenäiseksi ajattelijaksi, joka osasi kyseenalaistaa asioita.

–  Hän oli aivan loistava työmarkkinatoimittaja ja upea Helsingin Sanomien politiikan toimituksen esimies. Ja sitä paitsi hieno ihminen kaikin puolin. Alansa valioita, Virkkunen kuvaili.

Virkkunen itse tutustui Laitiseen 1970-luvun alussa, ja he pysyivät ystävinä loppuun saakka. Virkkunen tapasi Laitisen viimeksi noin puoli vuotta ennen tämän kuolemaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Laitinen menehtyi lauantaina iltapäivällä pitkäaikaisen sairastelun seurauksena.

"Se oli tarpeellinen kirja"

Politiikan sisäpiirin tietoa Suomessa ennenkuulumattomalla tavalla avannutta Tamminiemen pesänjakajat -teosta myytiin yli 160  000 kappaletta puolessa vuodessa, Tuntemattoman sotilaan lukuihin verrattava määrä.

–  Siinä hän oli aivan keskeinen hahmo. Ilman Aarnoa pesänjakajia ei olisi koskaan ilmestynyt. Hän näki, että se oli oikea hetki tehdä se ja että se oli tarpeellinen kirja, Virkkunen kertoi STT:lle lauantaina

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Nythän se on tunnustettu laajasti. Jopa Hesari pääkirjoituksessaan kirjoitti, että se oli oikea kirja oikeaan aikaan, vaikka silloin 40 vuotta sitten olivat eri mieltä.

Kirja julkaistiin alun perin salanimen alla. Kirjan vapaa-ajallaan kirjoittaneiden Helsingin Sanomien toimittajien henkilöllisyydet paljastuivat, kun kirjan julkaisusta kieltäytyneen WSOY:n pomo Hannu Tarmio yllättäen nimesi heidät suorassa televisiolähetyksessä. Seurauksena Laitinen sai potkut.

–  Mikä oli aivan väärä päätös Helsingin Sanomilta, Virkkunen kommentoi.

Dokumentti kirjan syntyhistoriasta ensi-illassa

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vuosikymmenten takainen kohukirja nousi aiemmin tällä viikolla jälleen julkisuuteen 40-vuotispäivänään, kun kirjan syntyhistoriaa käsittelevä dokumentti Pesänlikaajat – erään kirjakohun anatomia sai ensi-iltansa.

Virkkusen mukaan Laitinen ei itse ehtinyt näkemään elokuvan lopullista versiota, mutta hänelle oli näytetty elokuvan varhaisempi leikkaus. Dokumentti on tulossa katsottavaksi Yle Areenaan maanantaina.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi