play

Puolustusvoimain paraati veti valtavan väkimäärän Helsingin keskustaan – "50 000 ihmistä ei voi olla kovin kaukana"

 Varusmiehiä ja kadetteja lippujuhlapäivän paraatikatselmuksessa Senaatintorilla. LEHTIKUVA / ANNI ÅGREN

Varusmiehiä ja kadetteja lippujuhlapäivän paraatikatselmuksessa Senaatintorilla. LEHTIKUVA / ANNI ÅGREN

STT-Lehtikuva

Puolustusvoimain lippujuhlan päivän ohimarssi keräsi iltapäivällä valtavan yleisömäärän Helsingin keskustaan.

–  Pitkään aikaan ei ole ollut noin paljon ihmisiä Helsingin katujen varsilla, sanoo Helsingin poliisilaitoksen ylikomisario Jari Kaikko STT:lle.

Poliisin mukaan tarkkaa yleisömäärää on vaikea arvioida, koska ihmiset olivat levittäytyneenä katujen varsille Senaatintorilta Musiikkitalolle saakka, eli 1,5 kilometrin matkalle.

–  Kyllä nyt puhutaan kymmenistä tuhansista ihmisistä, varmaan 50  000 ihmistä ei voi olla kovin kaukana, Kaikko arvioi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kaikon mukaan ihmismäärä vertautuu esimerkiksi vappuun tai jääkiekon kultajuhliin.

Kaikko kertoo, että paraatin ajoitus osui sään puolesta hienosti kohdalleen.

–  Ei mennyt montaa minuuttia, kun alkoi vesisade paraatin jälkeen.

Suuri yleisömäärä ei aiheuttanut ennakoitua suurempia ongelmia liikenteessä ja poliisi kiittääkin ihmisiä maltillisesta asenteesta liikenteessä. Kaikko kuitenkin toteaa, että niin autoilijoiden kuin kevyen liikenteen tiesulut ovat varmasti aiheuttaneet monenlaista harmia yksittäisille kulkijoille.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Puolustusvoimain lippujuhlan päivän paraati keräsi arviolta yli 50  000 ihmistä Helsingin ydinkeskustaan myös vuonna 2017, jolloin kyseinen paraati järjestettiin viimeksi Helsingissä.

1 600 henkilön joukot

Joukkoja paraatiin osallistui yhteensä yli 1  600 henkilöä. Mukana oli myös yli 40 ajoneuvoa, 14 ilma-alusta sekä viranomaisten yhteinen koiraosasto.

Paraatia ei ole järjestetty kahteen vuoteen koronapandemian vuoksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Paraatiin osallistui joukkoja Maa-, Meri- ja Ilmavoimista, Maanpuolustuskorkeakoulusta, Rajavartiolaitoksesta sekä veteraani- ja maanpuolustusjärjestöistä.

Tapahtumassa nähtiin ensimmäistä kertaa myös Maavoimille hankittu uusi esisarjan panssaroitu 6x6-miehistönkuljetusajoneuvo.

Ohimarssin ylilennoissa nähtiin Maavoimien NH90-kuljetushelikoptereita ja Hughes MD500-kevythelikoptereita sekä Ilmavoimien Hornet-monitoimihävittäjiä ja Hawk-suihkuharjoituskoneita.

Ohjelmassa on vielä kalustonäyttely ja Puolustusvoimien kesäkiertueen konsertti.

Niinistö: Natoon hakeutuminen luonnollinen askel

Presidentti Sauli Niinistö sekä puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen ottivat paraatin vastaan puoliltapäivin Helsingin Senaatintorilla.

–  Olemme kaikissa olosuhteissa vastuussa oman maamme puolustamisesta. Näin on myös jatkossa, vaikka puolustusliiton jäsenenä saisimme tukea liittolaisilta, presidentti Niinistö sanoi puheessaan.

Hän korosti puolustusvoimien tärkeyttä epävarmassa maailmantilanteessa ja sanoi Natoon hakeutumisen olevan Suomelle seuraava, luonnollinen askel.

–  Samalla kun Suomi hakee suojaa, on se myös valmis antamaan sitä. Puolustusliitto on sitoumus, jossa otetaan vastuu kaikkien liittolaisten turvallisuudesta. Suomi ei tätä periaatetta kaihda, vaan ottaa sen vakavasti, hän jatkoi.

Kenttähartauden piti kenttäpiispa Pekka Särkiö, joka toi puheessaan vahvasti esiin muuttuneen maailmantilanteen.

–  Ajatus sodasta on aiemmin ollut kaukainen, mutta neljä kuukautta sitten tilanne muuttui. Kasvojemme edessä käydään raakaa hyökkäyssotaa. Luottamus Venäjään on karissut, Särkiö sanoi.

Päivä alkoi lipunnostolla

Juhlallisuudet alkoivat aamukahdeksalta lipunnostolla Päävartiossa, missä lipun nostivat vartiopalvelusta suorittavat varusmiehet. Presidentti Niinistö nosti lipun salkoon Mäntyniemessä.

Aamuyhdeksältä puolustusvoimain kenraali Timo Kivinen sekä maanpuolustus- ja ammattijärjestöjen edustajat laskivat seppeleet Hietaniemen hautausmaalla Sankariristille ja Suomen marsalkka Mannerheimin haudalle. Mannerheimin syntymästä tulee tänään kuluneeksi 155 vuotta.

Seppeleenlaskun jälkeen juhlallisuudet jatkuivat Helsingin Tuomiokirkossa järjestetyssä jumalanpalveluksessa. Juhlajumalanpalveluksen kunniavieraita olivat sotaveteraanit sekä lotat.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi