play

Sallaan ja Vartiukseen saapui tiistaina yhteensä yli 60 turvapaikanhakijaa – "Käytös Suomen rajaviranomaisia kohtaan oli uhkaavaa"

Sallan rajavartioaseman päällikkö Hans-Michael Grosin mukaan rajalle on saapunut tänään muun muassa syyrialaisia, jemeniläisiä, somalialaisia ja marokkolaisia.

Sallan rajavartioaseman päällikkö Hans-Michael Grosin mukaan rajalle on saapunut tänään muun muassa syyrialaisia, jemeniläisiä, somalialaisia ja marokkolaisia. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

STT

Vartiuksen rajanylityspaikalle Kuhmossa saapui tiistaina 20 turvapaikanhakijaa kolmessa erässä.

Rajavartioaseman päällikön, kapteeni Jouko Kinnusen mukaan tilanne on kuitenkin epäselvä saapuneiden ihmisten osalta, sillä vaikuttaa, etteivät nämä ole välttämättä itsekään selvillä siitä, mitä ovat tekemässä. Tutkimukset tilanteen selvittämiseksi ovat käynnissä.

– Prosessi on käynnissä, mutta ei välttämättä turvapaikkaprosessi, Kinnunen sanoi tiistaina noin kello 17.

Rajanylityspaikalla liikennettä jouduttiin rajoittamaan päivän aikana kolmeen otteeseen. Tämä johtui Kinnusen mukaan siitä, että turvapaikanhakijoita tuli kolmessa ryhmässä: kahdessa kahdeksan ihmisen ja yhdessä neljän ihmisen ryhmässä. Heidän joukossaan oli somalialaisia, intialaisia ja syyrialaisia.

– Rajoitimme liikennettä yleisen riskin takia ja jotta hallitsemme tilanteen. Ihmisiä saapuu raja-aukolle jalkapelillä ja venäläiset sulkevat portit takana. Muu liikenne keskeytetään sen takia, ettei synny konfliktia tavallisten matkustajien ja mahdollisesti aggressiivisesti käyttäytyvien ihmisten välillä. Hoidamme rajalla hallitusti tilanteen, jonka venäläisviranomaiset omalla toiminnallaan aiheuttavat, Kinnunen sanoo.

Viimeisenä saapuneessa ryhmässä oli Kinnusen mukaan "yhteistyöhaluttomia henkilöitä", joiden käytös Suomen rajaviranomaisia kohtaan oli uhkaavaa. Kinnusen mukaan tilanne saatiin hoidettua ja rajanylityspaikka suljettua aikataulun mukaisesti kello 16.

Kinnunen kertoi aiemmin tiistaina, että tilanne on ollut hyvin samankaltainen kuin aiempina päivinä, eli tulijat esimerkiksi ovat olleet liikkeellä polkupyörien kanssa.

Kinnusen mukaan viime torstaista lähtien Vartiuksen rajanylityspaikalle on tullut yhteensä yli 140 turvapaikanhakijaa.

Sallan rajanylityspaikalle saapui puolestaan tiistaina yhteensä 41 turvapaikanhakijaa kahdessa eri ryhmässä, tiedottaa Lapin rajavartiosto. Tiedotteen mukaan ihmiset saapuivat polkupyörillä.

Tulijat olivat Afganistanista, Jemenistä, Keniasta, Marokosta, Pakistanista, Somaliasta ja Syyriasta. Iltapäivän tietojen mukaan kaikkien tavoitteena on hakea Suomesta turvapaikkaa.

Rajavartioaseman päällikkö Hans-Michael Gros kertoi paikan päällä oleville median edustajille, että tulijoiden joukossa on ollut aikuisten miesten ohella naisia ja lapsia. Jakaumaa viranomaiset eivät kommentoineet.

Rajanylityspaikka on tältä päivältä suljettu. Rajavartiostosta kerrottiin STT:lle, että liikennettä rajoitettiin viimeisen aukiolotunnin eli iltapäiväyhden ja -kahden välillä.

Lapin rajavartiosto kertoo saaneensa poliisilta virka-apua järjestyksen ylläpitoon. Lisäksi Puolustusvoimat auttaa rajavartiostoa esteiden rakentamisessa rajanylityspaikan ulkopuolelle maastoon.

Kansainvälisen suojelun hakeminen on tällä hetkellä keskitetty itärajalla Vartiukseen ja Sallaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Poliisihallitukselle on tullut virka-apupyynnöt Kaakkois-Suomen rajavartiostosta ja Kainuun rajavartiostosta, kertoi poliisiylitarkastaja Vesa Pihajoki Poliisihallituksesta. Molempiin on käsketty poliisin virka-apujoukkoja.

– Se on nimenomaan joukkojenhallintaresurssia, mitä olemme sinne antaneet. Se on sitten ihmismassojen hallintaa ja tämäntyyppistä toimintaa, mitä Raja siellä itsekin tekee, Pihajoki sanoo.

– Tällä hetkellä varmaan se toiminnan pääpaino on näillä rajanylityspaikoilla, mutta se (virka-apu) on käytettävissä muuallakin rajavartioston toimialueella missä siellä tarvii operoida.

Lapin rajavartiosto kertoi tiistaina aamulla, että yö sen toiminta-alueella ja rajanylityspaikoilla sujui rauhallisesti. Myös Kainuun rajavartiosto kertoi, ettei uusia turvapaikanhakijoita ollut tullut yön aikana sen jälkeen kun Vartiuksen rajanylityspaikka maanantaina sulkeutui.

Maanantaina Sallaan saapui 35 turvapaikanhakijaa ja Vartiukseen 16.

Kaakkois-Suomen kolme rajanylityspaikkaa sekä Niiralan rajanylityspaikka Pohjois-Karjalan rajavartioston alueella ovat olleet suljettuina perjantain ja lauantain välisestä yöstä lähtien. Hallitus päätti sulkea rajanylityspaikat puuttuakseen turvapaikanhakijoiden kasvaneeseen määrään, jota epäillään Venäjän hybridivaikuttamiseksi.

Viime viikon aikana Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoille saapui rajavartioston mukaan 379 turvapaikanhakijaa ja 14 tilapäisen suojelun hakijaa. Lauantain jälkeen Kaakkois-Suomen rajavartioston toiminta-alueella ei ole tullut maahan yhtään turvapaikanhakijaa.

Pohjois-Karjalan rajavartiosto kertoi aiemmin X:ssä, että rajalle tulee tilapäinen esteaita, jonka pystyttämisessä käytetään apuna myös varusmiehiä. Tilanne alueella on rajavartioston mukaan rauhallinen.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi