play

Mustin ja Mirrin takaisinvedetyn koiranruoan laboratorioanalyysi vie viikkoja

Eriä SMAAK Herkkä kala viljaton -nimisestä koiranruoasta on vedetty takaisin.

Eriä SMAAK Herkkä kala viljaton -nimisestä koiranruoasta on vedetty takaisin. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

STT

Kuluttajat joutuvat odottamaan vielä jonkin aikaa lisätietoja lemmikkitarvikeketju Mustin ja Mirrin takaisinvedetyistä koiranruokaeristä.

Ruokavirasto on ottanut näytteitä takaisinvedetyistä rehueristä ja tehtaalla valmistukseen käytetyistä raaka-aineista. Seuraava askel on niiden analysointi Ruokaviraston laboratoriossa. Tuloksien saanti raaka-aineiden analyysista voi viedä kuitenkin viikkoja.

–  Valitettavasti mitään nopeita tutkimustuloksia emme voi antaa. Laboratoriotutkimukset ovat luonteeltaan sellaisia, että niissä menee aikaa, kertoi STT:lle Ruokaviraston rehujaoston päällikkö Hanna Laatio.

Lemmikkitarvikeketju Musti ja Mirri kertoi viikonloppuna vetäneensä takaisin eriä SMAAK Herkkä kala viljaton -nimisestä tuotteesta, jonka epäillään aiheuttaneen koirille vakavia oireita.

STT:llä on tiedossa yksi tapaus, jossa omistajan mukaan takaisinvedettävää ruokaa syönyt koira on voimakkaiden kipujen takia lopetettu eläinlääkärissä. Lisäksi ainakin Helsingin Sanomat on uutisoinut saaneensa yhteydenottoja ihmisiltä, joiden huonokuntoinen koira on jouduttu lopettamaan ja omistajat ovat epäilleet oireiden syyksi kyseistä koiranruokaa.

Laation mukaan myös Ruokavirasto on kuullut tapauksista, jossa koiria on jouduttu lopettamaan. Hän kuitenkin painottaa, ettei Ruokavirasto ota kantaa siihen, onko koirat pitänyt lopettaa takaisinvedettyjen rehuerien syömisen vuoksi.

–  Me emme ota kantaa siihen, minkä vuoksi koirat on lopetettu. Ensin tutkitaan ennen kuin hutkitaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Eläinten ruokien turvallisuutta valvotaan Laation mukaan hyvin laajasti. Koiranruoka edustaa marginaalista osuutta kaikesta tehtävästä valvonnasta. Rehuvalvonnassa keskiössä on elintarviketuotantoeläinten rehujen valvonta.

Yleisesti ottaen lemmikkien ruuissa havaitaan hyvin harvoin puutteita, Laatio sanoo. Viranomaisnäytteenotossa annetuista huomautuksista suurin osa liittyy pakkausmerkintöihin, kuten esimerkiksi siihen, että pakkauksesta puuttuvat ruotsinkieliset tekstit.

–  Yleisesti ottaen kaikissa tuotevalvonnan analyysituloksissa 99 prosenttia tuotteista on vaatimusten mukaisia. Tämä ei koske vain koiranruokia, vaan kaikkia viranomaisvalvonnassa tutkittuja eläinrehuja, Laatio sanoo.

Kaikki viranomaisnäytteiden analyysitulokset julkaistaan Ruokaviraston sivulla.

Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Esa Kukkonen pitää nyt ilmi tullutta tapausta vakavana. Hän kuitenkin uskoo, että valvonta Suomessa yleisesti toimii.

–  Kun koirille aiheutuu noin selviä oireita, niin kyllähän se ehdottomasti koiranomistajia huolestuttaa. Uskon kuitenkin, että tämä on yksittäinen tapaus.

Kukkosen omien havaintojen mukaan ainakin sosiaalisessa mediassa on enemmänkin arvosteltu Mustin ja Mirrin tiedotustapaa kuin tuotu esille yleistä huolta koiranruuan turvallisuudesta ja sen valvonnasta.

–  Arvostelua on kohdistunut siihen, miten nopeasti ja tehokkaasti asiasta on viestitty, Kukkonen sanoo STT:lle.

Musti Group ei vastannut tiistaina STT:n yhteydenottoihin.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi