play

THL: Haitallinen rahapelaaminen yleisempää sosiaalietuuksia saavilla

THL:n kyselyn mukaan joka kolmas rahapeliongelmasta kärsivä tai riskitasolla pelaava oli saanut vähintään yhtä Kelan sosiaalietuutta vuonna 2016.  LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

THL:n kyselyn mukaan joka kolmas rahapeliongelmasta kärsivä tai riskitasolla pelaava oli saanut vähintään yhtä Kelan sosiaalietuutta vuonna 2016. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

STT-Lehtikuva

Rahapeliongelma ja riskitasolla pelaaminen ovat selvässä yhteydessä sosiaalietuuksien saamiseen, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen selvitys.

Joka kolmas rahapeliongelmasta kärsivä tai riskitasolla pelaava oli THL:n kyselyn mukaan saanut vähintään yhtä Kelan sosiaalietuutta vuonna 2016. Kaikkien vastaajien osalta vastaava osuus oli joka viides.

Tarkasteltavat sosiaalietuudet sisälsivät työttömyysetuuden, sairauspäivärahan, työkyvyttömyyseläkkeen sekä toimeentulotuen.

Rahapeliongelma ja riskitason pelaaminen olivat yleisempiä työttömillä kuin työssäkäyvillä. Työttömyysetuutta saaneista 16 prosentilla ilmeni rahapeliongelma tai riskitason pelaamista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Toisaalta haitallinen rahapelaaminen korostui myös niillä vastaajilla, jotka olivat työelämän ulkopuolella sairauden takia. Työkyvyttömyyseläkettä saaneista 22 prosentilla oli peliongelma tai riskipelaamista, sairauspäivärahaa saaneista 19 prosentilla.

Ongelmat kasautuvat helposti

Niistä vastaajista, jotka olivat saaneet toimeentulotukea, joka neljännellä oli rahapeliongelma tai riskitason pelaamista. Kelan toimeentulotukea voi saada, jos omat tai perheen tulot ja varat eivät riitä välttämättömiin päivittäisiin menoihin.

Yhteys ongelmallisen rahapelaamisen, työttömyyden ja etuuksien saamisen välillä säilyi voimakkaana myös silloin, kun huomioitiin vastaajan sukupuoli, ikä ja perhetausta, sekä koulutus ja asuntokunnan käytettävissä olevat rahatulot.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  On sanomattakin selvää, että rahapelaamiseen hävityt rahat olisivat monelle sosiaalietuuksia tarvitsevalle elintärkeitä. Viimeisten rahojen upotessa rahapeleihin ollaan tilanteessa, jossa ongelmat uhkaavat kasaantua entisestään ja pelissä saattaa olla ihmisen terveys, hyvinvointi ja jopa elämä, toteaa THL:n erikoistutkija Tiina Latvala.

THL:n mukaan havainnot täydentävät aikaisempia tutkimuksia, joiden mukaan huomattava osa rahapeleihin käytetystä rahasta tulee pelaajilta, joilla on peliongelma.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi