play

THL: Hoitojonot pitenivät kaikissa Suomen sairaanhoitopiireissä alkuvuonna – Asiantuntijan mukaan hoitovelan purku on hidasta

Huhtikuussa noin 150 000 odotti pääsyä kiireettömään erikoissairaanhoitoon. Lehtikuva / Emmi Korhonen

Huhtikuussa noin 150 000 odotti pääsyä kiireettömään erikoissairaanhoitoon. Lehtikuva / Emmi Korhonen

STT-Lehtikuva

Yli puoli vuotta erikoissairaanhoitoa odottaneiden potilaiden määrä kasvoi alkuvuonna liki viidenneksellä. Tieto ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) torstaina julkaisemasta aineistosta.

Huhtikuun lopussa noin 150  000 ihmistä odotti pääsyä kiireettömään erikoissairaanhoitoon, mikä oli hieman vähemmän kuin joulukuussa 2021. Heistä noin 13  000 oli kuitenkin odottanut hoitoa yli puoli vuotta, ja joulukuun vajaasta 11  000 potilaasta erikoissairaanhoitoa yli puoli vuotta odottaneiden määrä kasvoi noin viidenneksellä.

Viime vuoden huhtikuuhun verrattuna mediaaniodotusajat kasvoivat kaikissa Suomen sairaanhoitopiireissä. Kaikkein pisimpään hoitoa joutui odottamaan Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä, missä sekä mediaaniodotusaika että yli puoli vuotta hoitoa odottamaan joutuneiden määrä olivat suurimmat.

Lyhyimmät mediaaniodotusajat olivat puolestaan Kymenlaakson sairaanhoitopiirissä, missä toisaalta yli puoli vuotta hoitoa odottaneiden osuus oli kuitenkin toiseksi suurin. Vähiten pitkään hoitojonossa odottaneita oli alkuvuonna Etelä-Karjalassa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

THL:n kehittämispäällikkö Pia Tuominen kertoo STT:lle, että hoitojonot ovat viimeisen vuoden aikana kasvaneet erityisesti kirurgisilla aloilla, kun ei-kiireellisiä leikkauksia on jouduttu siirtämään.

Toisaalta joillain erikoissairaanhoidon aloilla jonoja on saatu myös lyhennettyä.

–  Esimerkiksi syöpähoidoissa jonot eivät ole kasvaneet, vaan ne ovat jopa pienentyneetkin. Siellä pääsee hyvin hoitoon, Tuominen sanoo.

Lasten ja nuorten mielenterveyspalveluissa jonot kasvoivat

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tuominen arvioi, että alkuvuoden koronavirustilanne näkyy hoitoaan odottaneiden määrässä.

–  Hoitohenkilökuntaa on siirretty koronaepidemian hoitamiseen, mikä on edelleen tänä keväänä hidastanut hoitovelan purkamista, Tuominen sanoo THL:n tiedotteessa.

–  Aika usein kesäaika tekee sen, että toimintoihin tulee supistuksia normaalistikin eikä jonoja pystytä hirveästi purkamaan, Tuominen toteaa STT:lle.

Viime aikoina eri sairaanhoitopiireissä uutisoiduilla resurssipulasta johtuvilla toimintojen poikkeuksellisilla suluilla tulee myös olemaan vaikutusta hoitovelkaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Kyllä ne varmasti vaikuttavat myös tähän asiaan, Tuominen sanoo.

THL:n tiedotteessa Tuominen toteaa koronavirusepidemian näkyneen siinä, että hoitoon on hakeuduttu entistä vähemmän. Erikoissairaanhoitoon tehtyjen lähetteiden määrä laski tänä keväänä verrattuna vuodentakaiseen.

–  Vaikka lähetteiden määrä on laskenut, on kiireetöntä erikoissairaanhoitoa odottavien määrä kasvanut. Tämä kertoo siitä, että hoitovelan purku on hidasta, Tuominen sanoo tiedotteessa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi