play

THL: Suomessa on raportoitu tänään 2 714 uutta koronatartuntaa – tartuntoja on kahden viime viikon ajalta lähes 30 000

Vahvistettuja tartuntoja on koko epidemian ajalta yhteensä melkein 237 000. Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Vahvistettuja tartuntoja on koko epidemian ajalta yhteensä melkein 237 000. Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

STT-Lehtikuva

Suomessa on raportoitu tänään 2  714 uutta koronatartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Tartuntoja on 14 viime päivän ajalta yhteensä runsaat 29  000, joka on melkein 10  000 enemmän kuin edeltävien 14 päivän aikana.

Koronan ilmaantuvuus on 14 viime päivän ajalta lähes 530 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden. Sitä edeltävällä 14 päivän jaksolla ilmaantuvuusluku oli hieman yli 350 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden. Vahvistettuja tartuntoja on koko epidemian ajalta yhteensä melkein 237  000.

Suomessa on raportoitu tänään kolme uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa. Koronakuolemia on raportoitu nyt yhteensä 1  526.

THL:ltä kerrotaan, että tiedot päivittyvät sen tartuntatautirekisteriin 2–4 päivän viiveellä. Kolmen suurimman laboratorion osalta viive kasvoi joulun aikana.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Näin ollen alueilla voi siis olla omassa raportoinnissaan tuoreempaa tietoa.

Varsinais-Suomessa noin 500 omikrontapausta muttei vaikeita tautimuotoja

Varsinais-Suomessa on todettu noin 500 omikrontapausta, kertoo alueen sairaanhoitopiiri. Koronatapauksia todetaan Varsinais-Suomessa nyt eniten koko pandemian aikana.

Jo sunnuntaina kerrottiin, että koronan omikronmuunnos on alueella valtavirus. Viikonlopun aikana otetuista näytteistä 60 prosenttia oli omikrontapauksia tai vahvoja epäilyjä omikronista. Vielä viikko sitten vain noin joka viides tapaus oli omikron.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Omikron on levinnyt nopeammin kuin osasimme kuvitella, johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo tiedotteessa.

Toistaiseksi omikron näyttäisi aiheuttavan lievempiä oireita kuin aiempi deltamuunnos. Omikronin aiheuttamia vaikeita tautimuotoja ei ole alueella vielä todettu, eikä yhtäkään potilasta ei ole tullut Varsinais-Suomessa sairaalahoitoon omikronin takia. Havainnointiaika on vielä kuitenkin lyhyt, sairaanhoitopiiri huomauttaa.

Kotitestit ovat luotettavia

Koronaviruksen kotitestejä on kahta päätyyppiä: vasta-ainetestejä ja antigeenitestejä. Vasta-ainetesti otetaan sormenpään verinäytteestä ja antigeenitesti nenästä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

THL on päivittänyt kotitestien ohjeistustaan hiljattain, ja laitoksen sivuilta löytyvät ajantasaiset neuvot kotitestien tekemiseen ja tulkitsemiseen.

Antigeenitestejä pidetään nykyisessä tautitilanteessa luotettavina. Kotona tehtävät testit soveltuvat akuutin koronatartunnan toteamiseen.

Parhaiten kotitestit tunnistavat tartunnan alkuvaiheessa eli silloin, kun oireiden alkamisesta on kulunut korkeintaan viisi päivää.

Jos testistä saa positiivisen tuloksen, tulisi välttää kodin ulkopuolisia kontakteja kymmenen vuorokauden ajan. Aika lasketaan siitä, kun oireet alkoivat. Kotitestin voi tehdä lyhyen ajan sisään uudelleenkin.

Jos oireet ovat voimakkaita, on hyvä mennä terveydenhuollon laboratoriotesteihin, jotta mahdollisesta koronatartunnasta saadaan varmuus ja terveysviranomaisten jatkomääräykset esimerkiksi eristyksestä.

Kotitestin perusteella ei tehdä hoitopäätöksiä, huomauttaa THL.

Lievää tautia hoidetaan kotikonstein, mutta hankalissa oireissa hakeudutaan lääkärin vastaanotolle.

Lähes joka viides 12 vuotta täyttänyt saanut kolme rokotusta

Koronarokotteen kolmannen annoksen Suomessa saaneiden määrä lähenee miljoonaa, kertoo THL. Kolmannen piikin saaneita on nyt 974  621. Se on lähes 20 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä.

Kaksi rokotetta saaneita on lähes 4,1 miljoonaa. Heidän osuutensa on lähes 84 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä. Ensimmäisen rokotuksen on saanut lähes 4,3 miljoonaa 12 vuotta täyttänyttä.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi