play

THL suosittelee kolmansia koronarokoteannoksia koronapotilaita hoitaville sekä muulle kriittisen hoidon henkilökunnalle – suosituksella halutaan turvata terveydenhuollon kantokykyä

Toisen ja kolmannen rokoteannoksen välille suositellaan kuuden kuukauden väliä immuunipuutteisia lukuunottamatta. LEHTIKUVA / Emmi Korhonen

Toisen ja kolmannen rokoteannoksen välille suositellaan kuuden kuukauden väliä immuunipuutteisia lukuunottamatta. LEHTIKUVA / Emmi Korhonen

STT-Lehtikuva

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee kolmansia koronarokoteannoksia koronapotilaita hoitaville sekä muulle kriittisen hoidon henkilökunnalle. Kolmansia rokotuksia suositellaan myös ympärivuorokautisen hoivan henkilöstölle ja asukkaille.

THL ehdotti aikaisemmin marraskuussa, että kolmansia koronarokoteannoksia ryhdyttäisiin antamaan riskiryhmiin kuuluvia hoitaville sekä paikallisen harkinnan mukaan muulle sote-henkilöstölle. Nyt annetulla suosituksella halutaan turvata terveydenhuollon kantokyky entistä paremmin.

Suositus koskee alkuperäisen rokotusjärjestyksen ensimmäistä ryhmää. Ryhmään kuuluvat muun muassa teho-osastojen, todettuja tai epäiltyjä koronaviruspotilaita hoitavien vuode- ja päivystysosastojen, infektiovastaanottojen, koronanäytteenottojen sekä ensihoidon henkilökunta. Lisäksi ryhmään kuuluvat koronavirusdiagnostiikkaa hoitava laboratoriohenkilökunta.

Sote-henkilökunnalle kolmansia annoksia myös harkinnan mukaan

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kolmansia annoksia voidaan antaa myös muuta kiireellistä hoitoa antavalle sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle niissä toiminnoissa, jotka ovat alueiden oman arvion mukaan kiireellisiä ja kriittisiä. Tähän ryhmään kuuluvat esimerkiksi akuutin psykiatrian yksiköiden, lastensuojelun päivystyksellisen toiminnan sekä synnytyksiä hoitavien osastojen henkilökunta. Näillä toiminnoilla turvataan potilaan lakisääteinen oikeus päästä kiireelliseen hoitoon.

Toisen ja kolmannen rokoteannoksen välille suositellaan kuuden kuukauden väliä kaikille kolmanteen annoksiin oikeutetuille ryhmille lukuun ottamatta immuunipuutteisia henkilöitä.

THL suosittelee kuuden kuukauden rokotusväliä paremman immunologisen vasteen sekä todennäköisesti paremman pidempiaikaisen suojan takia. Kuuden kuukauden aikana ei ole myöskään tutkimuksissa havaittu suurta laskua suojassa vakavaa tautia vastaan. Immuunipuutteisille kolmas annos voidaan antaa vähintään kaksi kuukautta toisen annoksen jälkeen.

Alle 30-vuotiaille miehille annetaan Biontech-Pfizeria

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Myös lyhyellä annosvälillä rokotetuille sekä laitoksissa ja hoivakodeissa asuville alle 30-vuotiaille miehille ja pojille suositellaan nyt kolmatta rokoteannosta. Heille annetaan Biontech-Pfizerin koronarokotetta.

Varovaisuusperiaatteen vuoksi THL ei aikaisemmin suositellut kolmansia rokoteannoksia alle 30-vuotiaille miehille lukuun ottamatta henkilöitä, jotka kuuluvat lääketieteelliseen riskiryhmään tai ovat voimakkaasti immuunipuutteisia. Varovaisuusperiaatteen vuoksi alle 30-vuotiaille miehille ei edelleenkään suositella Modernan koronarokotetta siihen liittyvän harvinaisen sydänlihas- ja sydänpussitulehdusriskin vuoksi. Myös Biontech-Pfizerin rokotteeseen liittyy tämä harvinainen riski, mutta pohjoismaisen selvityksen perusteella se on merkittävästi pienempi.

THL suosittelee entistä vahvemmin maskin käyttöä

THL suosittelee aiempaa vahvemmin maskin käyttöä julkisissa sisätiloissa huonontuneen epidemiatilanteen vuoksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Syyskuun lopussa THL suositteli maskinkäyttöön tilannekohtaista harkintaa, ja että etenkin rokottamattomat käyttäisivät maskia julkisissa sisätiloissa. Nyt THL suosittelee että sekä rokottamattomat että rokotetut käyttävät kasvomaskia julkisissa sisätiloissa, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan.

–  Virusta on tällä hetkellä paljon liikkeellä, joten myös rokotettujen kannattaa käyttää maskia, sanoo THL:n ylilääkäri Otto Helve tiedotteessa.

THL:n mukaan alueelliset viranomaiset voivat antaa omaa aluettaan koskevia maskisuosituksia, jotka perustuvat alueelliseen epidemiatilanteeseen.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi