play

Tiedätkö, mihin ikäisesi useimmiten kuolevat? IS kävi läpi suomalaisten kuolinsyyt

Eri ikäryhmissä kuolinsyyt ovat hyvin erilaisia.

Eri ikäryhmissä kuolinsyyt ovat hyvin erilaisia. Kuva: Armi Suojanen

Henna Sotamaa-Leino

Vuonna 2021 yleisin suomalaisten kuolinsyy olivat verenkiertoelinten sairaudet, jotka aiheuttivat noin kolmanneksen kaikista kuolemista, kertoo Ilta-Sanomat. Osuus on vähentynyt aiempiin vuosikymmeniin verrattuna.

IS:n haastattelema tutkimusprofessori Seppo Koskinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) toteaakin, että työikäisen väestön keskuudessa iskeemisten sydäntautien aiheuttamat kuolemat ovat vähentyneet viidennekseen 1970-luvun alkuun verrattuna. Syynä on elintapojen paraneminen ja lääketieteen kehitys.

IS kertoo, että Tilastokeskuksen vuoden 2021 tietojen mukaan suurin osa suomalaisista kuolee sydän- ja verisuonisairauksiin, syöpiin, dementiaan ja Alzheimerin tautiin.

Koskisen mukaan dementia näkyy kuolinsyynä aiempia vuosikymmeniä useammin, koska se tunnistetaan paremmin kuin ennen. Tupakoinnin vähentyminen puolestaan on vähentänyt kurkunpään, henkitorven ja keuhkojen syöpien määrää kuolinsyytilastoissa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hälyttävänä Koskinen pitää sitä, että alkoholikuolleisuuden ja alkoholiperäisten tautien osuus kuolemista on kasvanut tuntuvasti.

Eri ikäryhmissä kuolinsyyt ovat IS:n mukaan hyvin erilaisia. Sekä 15–24-vuotiailla että 25–34-vuotiailla yleisin kuolinsyy on itsemurha ja toiseksi yleisin myrkytystapaturma, joista valtaosa on huumekuolemia.

Myös 35–44-vuotiailla yleisin kuolinsyy ovat itsemurhat. Toiseksi yleisin ovat alkoholiperäiset taudit ja tapaturmainen alkoholimyrkytys.

44–54-vuotiailla naisilla yleisin kuolinsyy on rintasyöpä ja toiseksi yleisin itsemurha. Miehillä yleisin syy on alkoholiperäiset taudit ja tapaturmainen alkoholimyrkytys ja toiseksi yleisin iskeemiset sydäntaudit.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

55–64-vuotiailla naisilla yleisimmät kuolinsyyt ovat rintasyöpä sekä alkoholiperäiset taudit ja tapaturmainen alkoholimyrkytys. Miehillä ne ovat iskeemiset sydäntaudit ja alkoholiperäiset taudit ja tapaturmainen alkoholimyrkytys

65–74-vuotiailla naisilla ja miehillä yleisimpiä kuolinsyitä ovat iskeemiset sydäntaudit sekä kurkunpään, henkitorven ja keuhkon syöpä.

75–84-vuotiailla naisilla yleisin kuolinsyy ovat dementia ja Alzheimerin tauti. Toiseksi yleisin ovat iskeemiset sydäntaudit. Miehillä yleisimmät kuolinsyyt ovat samat, mutta eri järjestyksessä.

85–94-vuotiailla selvästi yleisin kuolinsyy ovat dementia ja Alzheimerin tauti. Seuraavaksi yleisin syy ovat sydäntaudit.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi