play

Ministeri Kurvinen vetää pois kohutun ehdotuksen pandarahoista – pandojen jatko työryhmään

Lumi-panda kuvattiin Ähtärissä vuonna 2018.

Lumi-panda kuvattiin Ähtärissä vuonna 2018. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

STT

Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvisen (kesk.) mukaan lisäbudjetin pandoja koskeva ehdotus vedetään pois. Ehdotus on herättänyt laajaa kritiikkiä, Kurvinen perustelee Twitterissä.

Pandojen jatkoa alkaa selvittää virkatyöryhmä, sillä asia on ratkaistava pian tavalla tai toisella, Kurvinen kirjoittaa.

Valtiovarainministeriön lisäbudjettiehdotuksessa oli esitetty Ähtärin eläinpuiston pandoille viiden miljoonan euron valtionavustusta.

Ähtärin eläinpuisto on pitkään kamppaillut talousvaikeuksissa. Eläinpuiston tavoitteena on ollut säätiöidä pandatoiminta Korkeasaaren eläintarhan tapaan, mutta säätiöinti vaatisi lisärahaa.

Ähtärin kaupunginjohtajan Jarmo Pienimäen mukaan ilman lisärahaa pandoja ei voida pitää Ähtärissä, vaan ne joudutaan palauttamaan Kiinaan.

– Jos euroja ei tule, ei tule säätiötä eikä ole tulevaisuutta pandoilla. Se tie on silloin kuljettu loppuun, hän kuvasi tilannetta STT:lle iltapäivällä ennen tietoa Kurvisen ilmoituksesta.

Pandojen ylläpito maksaa noin 1,5 miljoonaa euroa vuodessa. Tästä noin 600 000 on saatu katettua muun muassa lipputuloilla. Vajetta on jäänyt noin 900 000 euroa vuodessa.

Säätiöinnissä ajatus on ollut, että valtion rahoitus kannustaisi yrityksiäkin tukemaan eläinpuistoa.

– Säätiöllä on paremmat mahdollisuudet hakea ja saada ulkopuolista tukea, Pienimäki perusteli.

Ähtärin eläinpuiston toimitusjohtaja Arja Väliaho kertoo, että eläinpuisto ei tällä haavaa saa lainkaan tukea yrityksiltä. Pari vuotta sitten kiinalaisyrityksiltä tuli tukea puoli miljoonaa euroa.

Ähtärin jättiläispandat Lumi ja Pyry ovat Suomessa 15 vuoden vuokrasopimuksella. Tästä sopimuksesta on vielä jäljellä 10 vuotta.

Kiina ”lainaa” pandoja muille maille. Eläinten lähettämistä on kutsuttu pandadiplomatiaksi, jolla Kiina pyrkii luomaan myönteistä maakuvaa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi