play

Toisen koronavuoden alkupuoliskolla kansallispuistojen suosio nousi entisestään – Lapin luontokohteiden huoltoväliä on jouduttu tiivistämään, luonnossa entistä enemmän roskaa

Kansallispuistoihin tehtiin tänä vuonna heinäkuun loppuun mennessä 2,5 miljoonaa vierailua. LEHTIKUVA / AKU HÄYRYNEN

Kansallispuistoihin tehtiin tänä vuonna heinäkuun loppuun mennessä 2,5 miljoonaa vierailua. LEHTIKUVA / AKU HÄYRYNEN

STT-Lehtikuva

Suomen kansallispuistoissa käytiin alkuvuonna jopa enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan, selviää Metsähallituksen tiedotteesta.

Verrattuna viime vuoden tammi–heinäkuuhun kansallispuistojen käyntimäärät kasvoivat 4 prosenttia, mutta vuoteen 2019 verrattuna kasvua on 25 prosenttia.

Viime vuonna kansallispuistoissa vierailtiin ennätyksellisen paljon.

Tänä vuonna Suomen kansallispuistoihin tehtiin heinäkuun loppuun mennessä noin 2,5 miljoonaa käyntiä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  (Korona)pandemian takia luonnon ensi kertaa löytäneet ihmiset ovat tulleet jäädäkseen. Lisääntyneet etätyömahdollisuudet ovat lisänneet vapaa-ajan asukkaiden mahdollisuuksia vierailla luontokohteissamme, kuten kansallispuistoissa ja retkeilyalueilla, sanoo Metsähallituksen luontopalvelujohtaja Henrik Jansson tiedotteessa.

Jansson arvioi, että kävijämäärät pysyvät korkealla myös jatkossa, kun kansainväliset matkailijat palaavat.

Kävijämäärät kasvoivat etenkin pohjoisessa

Viime vuoteen verrattuna käyntimäärät kehittyivät varsin eri tavoin eri puolella Suomea.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Metsähallituksen mukaan viime talven runsaslumisuus myös Etelä-Suomessa vähensi polkujen käyttöä monissa kohteissa verrattuna vähälumiseen alkutalveen 2020. Kesällä helteiden arvioidaan vähentäneen käyntimääriä etelän kansallispuistoissa.

Esimerkiksi Nuuksion kansallispuistossa Uudellamaalla käytiin alkuvuonna 24 prosenttia vähemmän viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Nuuksio oli kuitenkin alkuvuonna kolmanneksi suosituin kansallispuisto kävijämäärissä mitattuna.

Erityisen paljon kansallispuistojen käyntimäärät lisääntyivät Lapissa ja Koillismaalla. Pallas-Yllästunturin kansallispuisto käyntimäärien kasvu oli lukumäärällisesti suurinta: 124  000 käynnin lisäys tammi–heinäkuussa tarkoittaa 36 prosentin kasvua edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Pallas-Yllästunturin kansallispuisto oli alkuvuoden vierailluin kansallispuisto 464  075 käyntikerrallaan.

Metsähallituksen mukaan Lapin luontokohteiden huoltoväliä on jouduttu tiivistämään ja luonnosta on löytynyt kasvava määrä roskaa, vaikka retkeilystä ei saisi jäädä jälkeäkään luontoon.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lapissa kesäretkeily on kiilaamassa talven ohi

Lapissa kansallispuistoissa vierailun painopiste on Metsähallituksen mukaan siirtynyt aiempaa enemmän kesään.

Urho Kekkosen kansallispuistossa heinäkuun käyntimäärä (77  200) kasvoi 21 prosenttia edellisvuoteen verrattuna ja oli lähes kaksinkertainen viiden vuoden takaiseen verrattuna.

Vuoden alusta heinäkuun loppuun mennessä Urho Kekkosen kansallispuistossa vierailtiin 277  432 kertaa, mikä tekee siitä toiseksi vierailluimman kansallispuiston alkuvuoden käyntimääriä tarkastellessa.

Viime vuonna sulan ajan käyntimäärät olivat touko–lokakuussa talvikuukausia suuremmat niin Lemmenjoen, Urho Kekkosen, Pyhä-Luoston kuin Pallas-Yllästunturin kansallispuistoissa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi