play

Koko Suomen junaliikenteen pysäyttävä lakko uhkaa alkaa maanantaina – "RAU jatkaa häikäilemätöntä painostustaan"

VR on kertonut, että lakon toteutuessa kaikki Suomen kauko- ja lähijunat peruttaisiin.

VR on kertonut, että lakon toteutuessa kaikki Suomen kauko- ja lähijunat peruttaisiin. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Viivi Salminen  / STT

Rautatiealan Unionin (RAU) edustajisto yrittää vielä tänään lähestyä työantajapuolta jollakin ratkaisulla, jotta veturinkuljettajien lakot voitaisiin välttää. Asiasta kertoo STT:lle RAUn puheenjohtaja Tero Palomäki.

Lisäksi valtakunnansovittelija kertoo Twitterissä keskustelevansa veturimiestehtäviä koskevan työriidan pääneuvottelijoiden kanssa heti huomenna aamulla. Tarkoitus on selvitellä mahdollisuuksia saada aikaan sovinto ennen maanantaina alkavaa lakkoa.

RAUn edustajisto hylkäsi aiemmin tänään veturinkuljettajien työehtosopimuksen neuvottelutuloksen tiukan äänestyksen jälkeen. Äänet jakaantuivat 38–33.

Jos sopuun ei päästä ennen maanantaita, koko junaliikenne uhkaa pysähtyä. Palomäen mukaan työnantajapuoli ja työntekijäpuoli eivät ole kuitenkaan kovin kaukana toisistaan.

RAUn hallitus oli esittänyt neuvottelutuloksen hyväksymistä yksimielisesti.

Hieman ennen kello viittä RAUn edustajiston kokous jatkui edelleen.

–  Pyrimme nyt omissa porukoissa löytämään ratkaisun, miten me pääsemme tästä ulos. Meillä on kuitenkin halu estää lakot. Parhaamme teemme. Katsotaan, mitä työantajapuoli sitten vastaa, Palomäki sanoo.

Työnantajapuolta edustava Palta kertoo verkkosivuillaan pitävänsä käsittämättömänä, että RAUn edustajisto hylkäsi neuvottelutuloksen. Paltan mukaan RAUn vastuuton toiminta aiheuttaa harmia tavallisille ihmisille vaikeuttaen heidän liikkumistaan ja arkeaan.

–  RAU jatkaa häikäilemätöntä painostustaan, jonka ainoa tarkoitus on saada yhdelle henkilöstöryhmälle alan muita työntekijäryhmiä parempi työehtosopimus. On käsittämätöntä, että sen sijaan, että yritettäisiin yhdessä hakea tasapainoista ratkaisua, keinona käytetään lakoilla uhkailua ja luodaan epävarmuutta ihmisten matkasuunnitelmiin, Paltan neuvottelujohtaja Pasi Vuorio sanoo tiedotteessa.

Työnantajapuoli kertoo yrittäneensä hakea erilaisia vaihtoehtoja tilanteen ratkaisemiseksi, muun muassa esittämällä työhyvinvointihanketta, jolla on pyritty vastaamaan RAUn vaatimukseen työssäjaksamisen edistämisestä.

–  Lisäksi on haettu ratkaisua perhevapaisiin ottaen huomioon rautatiealan työntekijäryhmien tasapuolinen kohtelu. Muissa rautatiealan työehtosopimuksissa, kuten esimerkiksi RAUn toisessa rautatiealan työehtosopimuksessa, on kyetty asia ratkaisemaan, Palta katsoo.

Jos ratkaisua ei löydetä tämän viikon aikana, veturinkuljettajien lakko alkaa maanantaina ja on voimassa toistaiseksi.

Alkavalle lakolle ei ole siis ilmoitettu päättymispäivää.

RAU kertoo tiedotteessa, että RAUn ammattiosastojen edustajat hylkäsivät ratkaisun, sillä siinä kaikki työhyvinvointiin liittyvät tavoitteet jäivät työryhmien varaan.

RAUn mukaan aiemmat huonot kokemukset työryhmätyöskentelystä ovat rapauttaneet luottamuksen näihin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

VR on kertonut, että lakon toteutuessa kaikki kauko- ja lähijunat peruttaisiin.

–  Viestimme lakon toteutuessa lippujen muutos- ja peruutusmahdollisuuksista, VR sanoo tiedotteessaan.

Alun perin lakon piti alkaa viime viikolla, mutta valtakunnansovittelijan esityksestä työministeri Tuula Haatainen (sd.) siirsi sitä kahdella viikolla eteenpäin.

RAU on aiemmin hylännyt valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen. Nyt hylätty ratkaisu oli kuitenkin neuvottelutulos, josta neuvottelijat olivat jo päässeet yhteisymmärrykseen.

Jo aiemmin on päästy sopuun osasta rautatiealan työehtosopimuksista.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi