Traficom: Ukrainan sota on vaikuttanut merkittävästi Suomenkin liikennejärjestelmään
Yksi Ukrainan sodan seurauksista oli Allegro-junaliikenteen päättyminen. Lehtikuva / Roni Rekomaa
Ukrainan sota seurauksineen on vaikuttanut merkittävästi Suomen liikennejärjestelmään ja liikennevirtoihin, kertoo Liikenne- ja viestintävirasto Traficom.
Traficom on tarkastellut tilanteen vaikutuksia vesi-, lento-, raide- ja tieliikenteeseen sekä henkilö- ja tavaraliikenteen palveluihin. Ukrainan sota on muuttanut Venäjän rajan ylittävää liikennettä, ja vienti- ja tuontivirrat ohjautuvat nyt uudelleen.
Vaikutukset ovat merkittäviä erityisesti kansainväliselle rautatieliikenteelle, kun Venäjän raidekuljetuksista on irtauduttu ja Helsingin ja Pietarin välinen Allegro-matkustajaliikenne on keskeytetty. Lisäksi Venäjän yli kahdeksan miljoonan tonnin transitoliikenne on käytännössä pysähtynyt.
Venäjän transito- eli kauttakulkuliikenteen päättyminen vaikuttaa rautatieliikenteen lisäksi satamien toimintaan että Saimaan kanavan liikenteeseen.
Lentoliikenteeseen puolestaan vaikuttaa Venäjän ilmatilan sulkeminen eurooppalaisilta lentokoneilta.
Suomalaisen puuraaka-aineen kuljetus voi lisääntyä
Transtioliikenteen päättyminen on vähentänyt merkittävästi poikittaisliikennettä rataverkolla Vartiuksen ja Vainikkalan raja-asemilta sekä vapauttanut rata- ja satamakapasiteettia muille kuljetuksille.
– Toisaalta merkittävä osa korvaavasta Venäjältä aiemmin tuodusta puuraaka-aineesta pyritään todennäköisesti kuljettamaan rautateitse, mikä lisännee muun muassa pohjois-eteläsuuntaisia rautatiekuljetuksia Kainuun alueelta etelän suuntaan sekä merisatamista tuotantolaitoksiin, arvioi erityisasiantuntija Marko Mäenpää tiedotteessa.
Venäjän transitoliikenteen kuljetusmäärät Suomen satamien kautta olivat viime vuonna noin 8,2 miljoonaa tonnia. Transitoliikenne on pysähtynyt, eikä sen mahdollisesta palautumisesta ole tällä hetkellä tietoa, Traficom sanoo.
– Samaan aikaan käynnissä on kansainvälinen konttikuljetusten kriisi, joka aiheuttaa edelleen haasteita konttien saatavuudessa ja kuljetusten ennustettavuudessa sekä luotettavuudessa. Venäjän konttiliikenteen loppuminen lisää haasteita Suomen konttiliikenteeseen ja sen palvelutasoon, Mäenpää sanoo.
Saimaan alueen sisäiset kuljetukset saattavat lisääntyä
Muutos on suuri myös Saimaalla. Saimaan kanavan liikenteen pysähtyminen on lopettanut Saimaan alueen satamien suorat ulkomaankuljetukset. Saimaan kanava yhdistää Saimaan Suomenlahteen, ja liki puolet siitä kulkee Venäjän puolella rajaa.
Saimaan alueen sisäiset kuljetukset saattavat kuitenkin jonkin verran kasvaa muun muassa muuttuneiden raakapuu- ja hakekuljetusten takia, Traficom arvioi.
Tieliikenteessä vaikutusten arvioidaan puolestaan olevan kokonaisuutena maltillisia. Tieliikenteeseen vaikuttavat raaka-aineiden saannin loppuminen Venäjältä, polttoaineiden hinnan nousu, pahentunut kuljettajapula ja mahdollinen liikenteen päästökauppa. Aiemmin Venäjältä tuodun raakapuuvirran korvaaminen lisää painetta myös vähäliikenteisen tieverkon palvelukyvylle, Traficom lisää.
Lentoliikenteessä Suomella ei ole enää maantieteellistä etua Aasian ja Euroopan välisenä vaihtolentoasemana, kun Venäjä on sulkenut ilmatilansa eurooppalaisilta koneilta.
Aasian lentojen kierrättäminen on johtanut matka-aikojen merkittävään pidentymiseen, mikä on vaikuttanut monella tapaa lentojärjestelyihin. Tällä voi olla olennaisia vaikutuksia myös Helsinki-Vantaan lentoaseman Euroopan reittivalikoimaan ja mahdollisesti myös kotimaan lentoliikenteen reittien tarjontaan, Traficom arvioi.
uusimmat
Luitko jo nämä?
Harry Styles on niin suosittu artisti, että keikoille lähdetään Joensuusta jopa Osloon – joensuulainen Silja Kirves kertoo, millainen kokemus suurkeikka oli
The New York Times -artikkeli: Bulgarialaisella vuorella kohoaa yksi maailman erikoisimmista rakennelmista, jolla on vastenmielinen menneisyys
"Jos ihmiset olisivat saaneet itse valita, he olisivat ottaneet vain potaattia ja tupakkia" – Valtimon puukoulun pieni marttamuseo nostaa esiin rajaseudun ahkerien naisten työn
Luetuimmat
LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO
Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.
Toimitus, uutisvihjeet:
010 230 8110
toimitus@karjalainen.fi