play

Tulli paljasti nuuskan salakuljetuskokonaisuuksia, yli 50 epäiltyä Suomesta ja Baltiasta – suurin yksittäinen takavarikko on ollut 1 500 kiloa

Nuuskaa on takavarikoitu esitutkintojen aikana tuhansia kiloja.
LEHTIKUVA / HANDOUT / TULLI

Nuuskaa on takavarikoitu esitutkintojen aikana tuhansia kiloja. LEHTIKUVA / HANDOUT / TULLI

STT-Lehtikuva

Tulli kertoo paljastaneensa pääkaupunkiseudulla laajoja nuuskan salakuljetuskokonaisuuksia, joilla epäillään vältetyn veroja kaikkiaan noin viisi miljoonaa euroa.

Tulli on tehnyt tutkintaa viime ja tämän vuoden aikana. Tulli on takavarikoinut esitutkintojen aikana nuuskaa useita tuhansia kiloja pääasiassa pääkaupunkiseudulla. Pienimmillään takavarikoidun nuuskan määrä on ollut 130 kiloa ja enimmillään 1  500 kiloa. Tullin mukaan kymmenen nuuskarasian pakkaus eli niin sanottu torni sisältää nuuskaa 160 grammaa.

Tutkinnanjohtajan, tulliylitarkastaja Pasi Lukkarisen mukaan viime vuosina tutkitut yksittäiset kokonaisuudet ovat olleet isoja.

–  Ei voi enää verrata tämän päivän juttuja menneiden vuosien yksittäisiin paljastuneisiin juttuihin, joissa on tuotu (nuuskaa) auton takakontissa tai matkalaukussa. Toiminta on muuttunut, hän sanoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Rikoksesta epäiltyinä on 53 ihmistä, jotka ovat Suomen, Viron, Latvian ja Liettuan kansalaisia. Lukkarisen mukaan noin puolet epäillyistä on suomalaisia.

–  Tässä on useamman eri jutun epäiltyjä. Emme ole ainakaan saaneet näyttöä siitä, että he linkittyisivät toisiinsa.

Suomi ilmoitettu vain kauttakulkumaaksi

Esitutkintojen perusteella nuuskan salakuljetustoiminta on ollut erityisen suunnitelmallista ja järjestäytynyttä. Toimintaa epäillään johdetun ulkomailta käsin ja nuuskan myynnistä saadun laittoman rahan oletetaan myös päätyneen ulkomaille.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tulli epäilee, että toiminnassa on hyödynnetty EU:n jäsenvaltioiden toisistaan poikkeavaa lainsäädäntöä nuuskan osalta. Maahantuotujen nuuskien epäillään olevan peräisin Ruotsista, mistä ne on kuljetettu Keski-Euroopan maiden kautta Baltiaan ja lopulta Suomeen.

Esitutkintojen perusteella nuuskaa on tuotu maahan puutteellisilla ja harhauttavilla asiakirjoilla sekä ilmoittamalla Suomi vain kauttakulkumaaksi.

-

Tulli on takavarikoinut useita kuormalavallisia nuuskaa Virosta Helsinkiin saapuneista kuorma-autoista. Takavarikkoja on tehty myös vuokravarastoista ja konteista pääkaupunkiseudulla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tulli on tutkinut nuuskan salakuljetukseen ja levitykseen liittyviä kokonaisuuksia rikosnimikkeillä törkeä veropetos, salakuljetus ja laiton tuontitavaraan ryhtyminen.

Esitutkinnoissa on paljastunut myös muita vakavia rikoksia, kuten törkeä huumausainerikos, törkeä rahanpesu ja ampuma-aserikos.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi