play

Turvapaikanhakija STT:lle: Venäläisviranomaiset auttoivat matkalla Suomen rajalle

STT:n haastattelema turvapaikanhakija Can Joutsenon vastaanottokeskuksessa Lappeenrannassa torstaina. Hän tuli Suomeen maanantaina Venäjältä.

STT:n haastattelema turvapaikanhakija Can Joutsenon vastaanottokeskuksessa Lappeenrannassa torstaina. Hän tuli Suomeen maanantaina Venäjältä. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

STT

Suomen rajan Venäjältä polkupyörällä maanantaina ylittänyt turvapaikanhakija sanoo STT:lle, että venäläispoliisit auttoivat häntä pääsemään Suomen rajalle.

STT:n haastatteleman miehen mukaan Viipurissa poliisiasemalla poliisi oli kysynyt, onko mies matkalla Suomeen ja sanonut, että he voisivat auttaa.

–  He kysyivät, haluatteko mennä Suomeen. Pelkäsimme, sanoimme, että emme, että olemme turisteja, Turkista kotoisin oleva Can sanoo STT:lle Joutsenon vastaanottokeskuksella.

Asian arkaluontoisuuden takia Can esiintyy tässä jutussa vain etunimellään. STT:llä on tiedossa hänen sukunimensä.

–  Sitten he sanoivat, että kertokaa totuus, jos haluatte mennä Suomeen, autamme teitä.

Hänen mukaansa poliisit sanoivat, että Suomessa ei saisi kertoa, että heitä oli autettu. Heitä kehotettiin Canin mukaan kertomaan, että he olisivat löytäneet mahdollisuuden internetistä.

–  Sanoin okei, okei. En tullut tänne (Suomeen) valehtelemaan, tulin tänne puhumaan totta.

Can matkusti Turkista lentokoneella Venäjälle Pietariin. Hän ja hänen ystävänsä olivat hakeneet Venäjälle sähköistä viisumia, jonka Turkin kansalaiset voisivat saada helposti.

Hänen määränpäänään oli Suomi, mutta hän ystävineen oli pohtinut ylittävänsä rajan metsästä Imatran läheltä. Matkalla kohti Ensoa eli Svetogorskia heidät oli pysäytetty. Viranomaiset ottivat heidän passinsa ja veivät heidät ilmeisesti Viipurin juna-asemalla sijaitsevalle poliisiasemalle, vaikka seurue oli Canin mukaan matkustanut viisumeilla Venäjälle.

Miehen mukaan Venäjän armeijan ajoneuvo kuljetti heidät Viipurin ja Suomen rajan välillä sijaitsevalle jonkinlaiselle poliisiasemalle. Sieltä häntä ohjeistettiin ottamaan taksi, joka ei miehen mukaan ollut tavallinen taksi. Hänen mukaansa taksissa oli mukana polkupyöriä.

Can sanoo, että häneltä ja hänen ystäviltään pyydettiin rahaa matkoista ja polkupyöristä.

Taksi vei heidät Canin mukaan noin sadan metrin päähän rajasta. Taksissa oli kyydissä miehen mukaan myös somaleja.

Turkkilainen sanoo jääneensä odottelemaan, mutta taksikuski oli huudellut perään.

–  Taksikuski huuteli, että menkää, teitä odotetaan siellä, Can sanoo.

Turkkilainen sanoo, että taksi lähti hänestä hakemaan lisää rajalle tulijoita ja vaikutti siltä, että kuljettajalla oli jonkinlainen sopimus viranomaisten kanssa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Rajalla venäläisviranomaiset tarkastivat Canin matkustusasiakirjat ja ottivat hänen sormenjälkensä ja valokuvansa.

–  Sitten he sanoivat, menkää. He huusivat, menkää nopeasti.

Can kuvailee, että hän oli ystävineen ylittänyt rajan hissukseen. Hän kertoo, että siinä kohtaa yötä oli kylmä ja kädet olivat niin jäässä, että tuntui kuin ne voisivat irrota.

Hän sanoo, että Suomessa heidät tarkastettiin uudelleen ja vietiin Joutsenon vastaanottokeskukseen, josta hänen matkansa jatkuu muualle Suomeen.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi