play

Työryhmä esittää Evoon lähes 5 000 hehtaarin tiedekansallispuistoa

Metsähallituksen Evon retkeilyalue Hämeenlinnassa 24. maaliskuuta 2021. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Metsähallituksen Evon retkeilyalue Hämeenlinnassa 24. maaliskuuta 2021. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

STT-Lehtikuva

Helsingin yliopiston kokoama työryhmä esittää ympäristöministeriölle, että Evoon suunniteltu tiedekansallispuisto perustettaisiin täysin valtion maille. Tiedekansallispuiston pinta-alaksi ehdotetaan noin 4  800:aa hehtaaria. Alue sijaitsee Hämeenlinnan kaupungissa ja Padasjoen kunnassa.

Kaavaillulla paikalla sijaitsee nykyisin muun muassa valtion retkeily- ja luonnonsuojelualueita.

Työryhmä selvitti tiedekansallispuiston valmistelua ympäristöministeriön toimeksiannosta. Ryhmän puheenjohtaja oli ympäristömuutoksen professori Atte Korhola Helsingin yliopistosta.

Ehdotuksessa rajatulla kansallispuiston alueella on ympäristöministeriön mukaan myös talousmetsiä. Metsien hakkuut kuitenkin loppuisivat kansallispuiston rajojen sisäpuolella.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kaksi erilaista mallia metsästyksen jatkumiselle

Sen sijaan metsästys jatkuisi Evolla työryhmän esityksessä. Metsästyksen järjestämiseksi on ehdotuksessa tarjottu kahta erilaista vaihtoehtoa.

Ensimmäisessä vaihtoehdossa metsästys ei olisi sallittua kansallispuiston rajojen sisäpuolella. Hirven ajo kuitenkin sallittaisiin niin, että eläimen kaato tapahtuisi kansallispuiston ulkopuolella.

Toisessa vaihtoehdossa Evon kansallispuistossa voitaisiin alueen hallinnasta vastaavan viranomaisen luvalla metsästää hirvieläimiä ja villisikoja lokakuun lopusta joulukuun puoleenväliin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tieteellä on suunnitellussa kansallispuistossa keskeinen rooli, kuten puiston nimestäkin käy ilmi. Käytännössä tiede näkyisi Evolla paitsi tutkimustoimintana myös toiminnan esittelynä ja havainnollistamisena vierailijoille.

Korholan johtama työryhmä luovutti loppuraporttinsa ympäristöministeriölle tänään.

–  Tutustumme ympäristöministeriössä selvitykseen ja arvioimme, kuinka etenemme. Luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi on tärkeää, että myös kansallispuistoverkostoa kehitetään, ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.) sanoo ministeriön tiedotteessa.

Selvityksen on tarkoitus toimia pohjana ministeriön lainvalmistelulle uuden kansallispuiston perustamiseksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Evo ja Sallatunturi Sallan kunnassa valikoituivat viime vuoden lopulla jatkovalmisteluun ministeriön tekemän kansallispuistoselvityksen myötä.

Aiemmin kesäkuussa valtioneuvosto antoi eduskunnalle esityksen laiksi Sallan kansallispuistosta.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi